E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa50 baz puanlık artış borsaları uçurur---

50 baz puanlık artış borsaları uçurur

50 baz puanlık artış borsaları uçurur
01 Kasım 2022 - 10:44 borsagundem.com

Tüm gözler Fed’in vereceği faiz kararında. Olası bir güvercin tavrın, borsalarda büyük bir ralli başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in yarın vereceği faiz artırım kararının piyasaların seyrini belirlemesi bekleniyor. Yüksek enflasyon nedeniyle bugüne kadar oldukça şahin bir tutum sergileyen Fed’in kaç puanlık bir artırıma gideceği ise özellikle borsaların odağında bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tahminler iki olasılık üzerinde şekilleniyor: 75 baz puan ya da 50 baz puan. 75 baz puanlık bir artış olasılığı piyasalar tarafından Fed’in enflasyonla mücadelede takındığı şahin tavrı devam ettirdiği şeklinde algılanıyor. 50 baz puanlık artış seçeneğinin ise Fed’in pivot noktaya geldiği ve bundan sonra gerçekleşecek olası artışların da azalma eğilimde olacağı şeklinde algılanması bekleniyor.

İyi senaryo borsaları en az yüzde 10 uçurur

Bloomberg’den Lu Wang’ın haberine göre, daha az agresif bir Fed kararı için beslenen umutlar ABD hisse senetlerinin geçen hafta teknoloji devlerinden gelen ve hayal kırıklığı yaratan kazanç telaşının üstesinden gelmesine yardımcı olurken, JPMorgan ticaret masası, Fed’in kararını açıkladığında güvercine dönmesi durumunda büyük bir ralliyi yüksek bir olasılık olarak görüyor.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını beklenenden daha yavaş bir yüzdeyle yani 50 baz puan artırırsa S&P 500’ün bir günde en az yüzde 10 yükseleceği tahmin ediliyor. Bu olasılık, Fed Başkanı Jerome Powell’ın artan enflasyonu ve sıkılaşan iş gücünü tolere etme istekliliğini işaret ediyor. Andrew Tyler’ın dahil olduğu JPMorgan satış ekibi, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, bu senaryonun gerçekleşmesini ‘en düşük olasılık’ olarak görseler de bu olasılığın hisse senedi yatırımcıları için ‘yükseliş’ anlamına geldiğini yazıyor.

Altı toplantıdan dördünde borsalar yükseldi

Fed’in vereceği karara dair her tür senaryoyu ortaya koyan JPMorgan ekibi, bu yıl hisse senetleri için büyük ölçüde olumlu olan bir istatistiğe dayanarak piyasa hareketlerini tahmin etmeye girişiyor. JPMorgan ekibi, Bloomberg verilerinden faydalanarak önceki altı Fed toplantısından dördünde S&P 500’ün yükseldiği ve diğer ikisinde ise düştüğü üzerine bir öngörüde bulunuyor.

Elbette, JPMorgan ekonomistleri, Bloomberg anketindeki ortalama tahmine paralel olarak Fed'in faizleri 75 baz puan oranında artırmasını bekliyor ve diğer senaryoları daha az olası buluyor. Yine de bu beyin fırtınası, yatırımcıların boğuştuğu risklere anlamlı bir mercek sunuyor.

Tyler ve ekibi, “Görüşümüze göre, dev teknoloji hisselerinin karlılıklarından kaynaklanan hayal kırıklığı göz önüne alındığında, piyasanın geçen hafta içinde dipleri yeniden test etmek için her türlü nedeni varken yine de yükselmesi, sonuçların yukarı yönlü olma olasılığını artırıyor” diyor. Ekip, “Bu süreçte yaptığımız birkaç müşteri görüşmesi, kademeli satış yapanın kim olduğunu belirlemeye odaklandı; bunun sonucunda risk/ödül oranının yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz” şeklinde yazıyor.

Tüm senaryolar

Aşağıda JPMorgan ekibinin S&P 500 Endeksi’nin Fed’in faiz kararını açıklayacağı günde nasıl bir tepki verebileceğine dair senaryolar yer alıyor.

Güvercin basın toplantısı ve 50 baz puanlık artış: “Enflasyon seviyeleri ve sıkı iş gücü piyasası göz önüne alındığında, bu sonucun ortaya çıkacağı bir senaryoyu düşünmek oldukça zor. Ancak bu sonucun ortaya çıkması, S&P 500 Endeksi’nde ani bir tepkiye neden olur ve hisse senetleri için yüzde 10-12 bandında çift haneli bir günlük getiri sağlayabilir.”

Şahin basın toplantısı ve 50 baz puanlık artış: “Bu olasılık, Fed’in büyüme ve enflasyonu dengelerken finansal istikrardan giderek daha fazla endişe duyulduğunu gösteriyor. Bu ihtimal, S&P 500 Endeksi’ni yüzde 4 ila yüzde 5 oranında artırabilir.”

Güvercin basın toplantısı ve 75 baz puanlık artış: “Olasılığı en yüksek ikinci senaryo olarak kabul edilebilir. Bu olasılığın Fed'in Aralık toplantısı için açık bir rehberlik sağlamasıyla birleşmesi halinde piyasalar bunu güvercin bir sonuç olarak kabul edecektir. S&P 500 bu senaryoda yüzde 2,5 ila yüzde 3 oranında artabilir.”

Şahin basın toplantısı ve 75 baz puanlık artış: “Bu senaryo, Powell'ın Aralık ayı ve 2023 yılı toplantıları için opsiyonlarını elde tutarken enflasyonun yükselmesine yönelik mevcut riskleri vurgulamasının en olası sonucu olarak öne çıkıyor.” Ekip ayrıca bunu tahvil piyasalarının en çok beklediği sonuç olarak görüyor. Bu nedenle bu senaryoda, tahvil getirilerinde belirgin bir hareket olmaması ve bunun da hisse senetlerinin erimesinin önüne geçeceğini vurguluyor. Ekip, S&P 500 Endeksi’nin bu senaryoya yüzde 1 düşüş veya yüzde 0.5 yükseliş aralığında bir tepki vermesini bekliyor.

Güvercin basın toplantısı ve 100 baz puanlık artış: “Fed’in 50 baz puanlık bir artış ihtimali gibi pek olası görülmese de, bu olasılığın, Fed'in hem daha yüksek bir nihai faiz oranı istediğini hem de bu yıl sıkılaştırma döngüsünü tamamlamak istediğini gösterdiği anlamına gelebilir. Ayrıca, piyasa bu hareketi Fed'in gelecek haftanın TÜFE rakamlarına dair önceden bilgi sahibi olması nedeniyle sindirebilir. Bu olasılıkta, S&P 500’ün yüzde 4-5 aralığında düşmesi beklenir.”

Şahin basın toplantısı ve 100 baz puanlık artış: “Bu olasılık, son rallinin sona ermesini bekleyenler için en iyi sonuç olarak kabul edilebilir. Bu olasılık aynı zamanda Fed’in, bazı yatırımcıların çok iyimser olduğunu değerlendirdiği enflasyon tahminlerini yeniden değerlendirdiği anlamına gelebilir. Bu senaryoda, S&P 500’ün yüzde 6-8 oranında düşmesi ve yıl başından bugüne kadarki en düşük seviyelere gerilemesi beklenir.”

Piyasalar Fed'i beklemeye geçti

 

Yatırımcılar gelecekteki Fed kararları için sinyal arayacak

 

Fed'in rotasını emtia belirliyor

 

Piyasalarda gözler Fed'e çevrildi

 

Goldman Sachs'dan Fed tahmini

 

Fed'e yönelik beklentiler bilançoların önüne geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)