E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: Uzun vadeli yatırımcılar alışa geçmeli---

Jeremy Siegel: Uzun vadeli yatırımcılar alışa geçmeli

Jeremy Siegel: Uzun vadeli yatırımcılar alışa geçmeli
01 Kasım 2022 - 13:31 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jeremy Siegel 2022 yılı boyunca devam eden düşüşlerin ardından borsalarda yeni fırsatlar oluştuğunu söyledi. Siegel’a göre uzun vadeli yatırımcıların borsaya girmesi için doğru zaman geldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının üç büyük endeksi de 2022 yılını düşüşle geçirdi. Küresel yatırımcılar için söz konusu ortam satışa geçmek için cazip gibi görünse de Wharton İşletme Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel aynı fikirde değil

Siegel CNBC’deki açıklamasında, “Eğer uzun vadeli bir yatırımcıysanız ben olsam şimdi kesinlikle alışa geçerdim. Uzun vadede harika değerler yaratılacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Finans profesörü neden iyimser bir bakış açısına sahip olduğunu da açıkladı.

FED ileriye dönük hareket etmeli

Borsaların bu yıl düşüşe geçmesindeki en önemli nedenlerden birisi enflasyondu. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre tüketici fiyatları ABD’de 40 yılın en hızlı ivmesiyle yükseldi. Manşet enflasyon rakamları son dönemde bir miktar yavaşlamış olsa da hâlâ endişe verici seviyelerde yüksek. ABD enflasyonu eylül ayında yıllık bazda %8,2 olarak kayda geçti.

Enflasyonu dizginlemeyi amaçlayan ABD Merkez Bankası (FED) politika faiz oranlarını agresif bir biçimde yükseltti. En son faiz toplantısında FED üst üste üçüncü kez faizleri 75 baz puan yükseltti. Enflasyondaki artış devam ederse daha fazla faiz artışı da gerçekleşebilir. Bu da hisse senetleri için iyi bir işaret değil.

Siegel enflasyonun yavaşladığına dair önemli bir işarete dikkat çekti: konut piyasası. Ancak piyasadaki değişim henüz enflasyon endekslerinde tam olarak etkilerini gösterebilmiş değil.

Finans profesörü, “Bu endekslerin oluşturulma şeklinde, konut maliyetlerinin çok geciktiğine ve fiyatların yükselmeye devam ediyor gibi göründüğüne dikkat çektik. Case-Shiller Konut Endeksi’nde ve Ulusal Konut Endeksinde ise konut fiyatları düşüyor” açıklamasında bulundu.

Siegel, FED’in gecikmiş göstergelere dayanarak kararlar almak yerine, "ileriye dönük olması gerektiğini" öne sürüyor:

"Borsada, konut piyasasında, kira piyasasında, emtia piyasasında neler olup bittiğine bakmak zorundalar."

Hisse senetlerindeki büyük fırsat

Hisse senetlerindeki geri çekilme yatırımcılar için acı verici bir hâl alsa da Siegel’a göre tam da bu yüzden bir fırsat haline gelebilir. Finans profesörü, “16 katlık bir fiyat kazanç oranından bahsediyorsanız ve resesyon kaynaklı bir düşüşten bile etkilenseniz sadece resesyon bilançolarını baz alamazsınız. Uzun vadeli bilançoları baz almalısınız ki bana kalırsa bunlar oldukça tercih edilebilir durumdalar. Şu anki değerlemelerin mükemmel olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Ancak hisse değerlerinin cazip olması hisse senetlerinin daha fazla düşmeyeceği anlamına gelmiyor:

“Daha da aşağıya düşebilirler mi? Kısa vade için elbette düşebilir. Ayı piyasalarında daha da fazla düştü. Kısa vadede her şey olabilir.”

Bir ‘kayıp on yıl’ olmayacak

Piyasalardaki görünüm borsadan milyarlarca dolar kazanmış isimlerin bile kasvetli açıklamalar paylaşmasına yol açtı. Milyarder yatırımcı Stanley Druckenmiller geçtiğimiz günlerde borsa getirilerinin önümüzdeki on yıl boyunca sabit kalabileceğini söyledi. Bir diğer milyarder yatırımcı Ray Dalio'nun ünlü yatırım firması Bridgewater Associates bu yılın başlarında borsa yatırımcıları için "kayıp bir on yıl" ile karşı karşıya olunabileceği konusunda uyardı.

Ancak Siegel daha iyimser bir öngörüye sahip:

“Dow veya S&P 500'ün önümüzdeki on yılda sabit kalacağı fikrine asla katılmıyorum. Pandeminin başladığı 2020 yılının Mart ayından bu yana para arzına %40 oranında katkı sağladık. Bilançolar tarihsel olarak sadece enflasyon ve para arzı ile yükseldi. Yani hisse senetleri şu anda olduğundan %40 daha yüksek olmalıdır.”

Ekonomist geçen ay CNBC'ye yaptığı açıklamada, hisse senetlerinin bir noktada pandemi öncesi seviyelerden %50 ila %55 daha yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı. Ancak son geri çekilme ile birlikte, sadece %20 daha yüksekti. Siegel’a göre bu durum yatırımcıların önümüzdeki on yıl boyunca sabırsızlıkla bekleyecekleri bir şeyleri olduğu anlamına geliyor.

Borsaların kaderini Powell belirleyecek

 

Risk iştahındaki toparlanma devam ediyor

 

Piyasalar Fed'i beklemeye geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İnnocent mower02 Kasım 2022 08:36

    Bizim hisseler den hala ucuz olan çok şirketimiz var. Şişe kchol sabancı bankalar gibi dolar bazlı hale çok cazip

  • FİNANS DÜNYASI01 Kasım 2022 16:21

    bence hisse senetleri bizde şişmiş durumda.kış aylarını görüp neler olacağına göre bahar aylarında yavaş yavaş borsaya girelebilir.bence bu yemleme olabilir.sabahleyin borsamız yüksel açılıp kapanışa doğru satışlar gelmeye başladı.

  • goldaszede 01 Kasım 2022 14:09

    elindemi patladi.....piyasalarin en az %30 geri gelme potansiyeli var....