E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasında dip bulmaya çalışmayın---

Ayı piyasasında dip bulmaya çalışmayın

Ayı piyasasında dip bulmaya çalışmayın
23 Mayıs 2022 - 13:29 borsagundem.com

Küresel borsalarda ayı piyasası, etkilerini iyiden iyiye gösteriyor. Büyük dibe henüz ulaşılmadığı konusunda uyaran uzmanlar dibi bulmak için uğraşmanın yanlış bir strateji olduğu konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalardaki keskin bir satış dalgası ile boğuşan ve ABD ekonomisinin resesyona gidebileceğinden endişelenen küresel yatırımcılar odaklarını tüketiciye çeviriyor. Bunun en önemli sebebi ise tüketici tercihlerine bağlı hisse senetlerinin satış dalgasından en çok etkilenen hisse grupları arasında yer alması.

MarketWatch’un haberine göre Wells Fargo Yatırım Enstitüsü'nün Küresel Piyasa Stratejisi Başkanı Paul Christopher, piyasanın yüksek enflasyona ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını kaç kez artırabileceğine dair endişeler beraberinde resesyon korkularını da getiriyor.

Christopher, bu değişimin geçen hafta boyunca görüldüğünü, hisse senetlerinin de tüketici harcama eğilimleri konusundaki yatırımcı endişelerinin yükselmesiyle birlikte düşüşünü hızlandırdığını söyledi. Borsa uzmanı, “Piyasa nihayet gerçekçi bir resesyonu fiyatlamaya başlıyor” ifadelerine yer verdi.

Haberde ABD merkezli broker firması Tastytrade’in Baş Borsa Stratejisti JJ Kinahan, son haftalardaki borsa yatırımcılarının durumunu açıklarken, “Her boks yapmak, sert bir biçimde dövülmek ancak henüz nakavt olmamak gibi bir şey. Yani her gün geri dönüp tekrar boks yapmak zorundasınız” ifadelerine yer verdi.

Bank of America Küresel Araştırmalar Birimi yatırım stratejistleri hisse senetlerinde henüz “büyük dibin” görülmediğini ve piyasalar ayı piyasası rallisine karşı savunmasız olduğundan değerinden pahalı hisselerin satılmasını tavsiye etti.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi Cuma günü kısa bir süre ayı piyasası bölgesinde işlem gördü. Ancak kapanışta bir miktar toparlanarak haftanın son işlem gününü pozitif kapattı. Yine de S&P 500 ve diğer Wall Street endeksleri haftalık bazda düşüş göstermekten kurtulamadı. Dow Jones Endeksi sekiz hafta üst üste düşerek Nisan 1932 tarihinden bu yana en uzun süreli haftalık düşüş rekorunu kırdı.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü, 18 Mayıs'ta yayınladığı bir notta, hisse senedi rehberliğini ve fiyat hedeflerini "muhtemel" bir resesyona göre ayarladıklarını ve kamu hizmetleri sektörünü "en olumsuz"dan "nötr"e yükselttiğini açıkladı. Banka tüketici tercihleri sektörünü ise “nötr”den “olumsuz”a getirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kamu hizmetleri sektörü tüketici tercihlerinin aksine genellikle savunma yatırımı olarak kabul edilir. Cuma günü de tüketici tercihlerine bağlı hisse senetleri S&P 500’ün en kötü performans gösteren sektörü oldu. Dow Jones verilerine göre sektör hisseleri üst üste yedi haftadır düşüyor ve Temmuz 1996’dan bu yana uzun süreli düşüş serisini gerçekleştiriyor.

Kalıcı enflasyon

Wells Fargo’dan Christopher ekonomiye ilişkin açıklamasında, “Enflasyon satın alma gücüne zarar veriyor. O kadar kalıcı ki FED’in faiz artırmasına rağmen uzun bir süre daha bizimle beraber olacak” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz hafta Walmart ve Target tarafından bildirilen bilançolardaki kâr kayıpları, yatırımcılarda yüksek enflasyonun tüketici harcamalarını kısıtladığı ve şirketlerin kâr marjlarını erittiği endişesini doğurdu. Hafta boyunca Wallmart hisseleri %19’un üzerinde Target hisseleri ise %29 civarında değer kaybetti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings’in ABD Baş Ekonomisti Beth Ann Bovino konuyla ilgili açıklamasında, “Ne yazık ki Mayıs ayında benzin fiyatları yeniden rekor seviyeye tırmandı ve enflasyonun çoğu kategoride yaygın bir şekilde görülmesiyle insanlar daha fazla para harcayarak çok daha az şey satın alabildi” ifadelerine yer verdi.

Bovino, S&P’nin Nisan ayında ABD perakende satışlarını enflasyona göre ayarladığını belirten açıklamasında, “Geçen yıl korkutucu bir bölünme ortaya çıktı ve sadece Nisan ayına kadar daha da genişledi” dedi.

Baş ekonomist, “Özellikle düşük gelirli haneler için satın alma gücü azaldı. Pandemi sırasında biriken tasarruflar hane halklarına bu yüksek fiyatları emmek için bir yastık görevi görse de bu tamponlar giderek zayıflıyor” ifadelerine yer verdi.

İşgücü piyasası güçlü kalmasına rağmen, 14 Mayıs'ta sona eren haftada ABD'deki yeni işsizlik başvuruları dört ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Christopher, Wells Fargo Yatırım Enstitüsü'nün "hafif bir resesyonun" bu yılın sonlarında başlayabileceğini öngördüğünü söyledi.

Deutsche Bank ABD Baş Ekonomisti Matthew Luzetti liderliğindeki analistler 20 Mayıs tarihindeki bir araştırma notunda, “FED politikasının tetiklediği finansal koşullardaki sıkılaşmasının 2023 sonuna kadar resesyona yol açacağını beklemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, ABD finansal koşulları keskin bir şekilde sıkılaştı” uyarısında bulunuyor.

Hafta boyunca yatırımcılar, enflasyon, tüketici harcamaları ve harcanabilir gelir hakkında yeni ekonomik veriler alacaklar. ABD ekonomik takvimi ayrıca tüketici duyarlılığı, ABD imalat ve hizmet sektörü, ilk işsizlik başvuruları ve ABD Federal Açık Piyasa Komitesi'nin son politika toplantısından tutanaklar hakkında veriler de içeriyor.

Yatırımcılar tedirgin

Küresel yatırımcılar söz konusu tablo nedeniyle oldukça endişeli hale geldi. Bununla birlikte Tastytrade’den Kinahan borsalarda diplerin “panik satışları” sonrasında oluşma eğilimi gösterdiğine dikkat çekti. Borsa uzmanına göre piyasalarda şu ana kadarki düşüşlerse “düzenli” bir şekilde gerçekleşti.

FactSet verilerine göre, S&P 500 bu yıl Cuma gününe kadar yaklaşık% 18 düştü. Aynı süreçte Dow Jones Endeksi %14 düştü ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise %27 civarında düşüş gösterdi.

BofA yatırım stratejistleri notlarında, ayı piyasalarının boğa yatırımcılarının perspektifine göre "vahşi, korku verici, distopik fiyat hareketi" olmasının gerektiği belirtildi. Halihazırda büyük bir hasarın görüldüğüne dikkat çeken analistler “enflasyon şoklarının faiz artışı şoklarıyla birlikte” büyük oranda fiyatlandırıldığını belirtiyor.

Stratejistler, "resesyon şokunun” hesaba katılmasıyla birlikte, "dip seviyelerinin belirleneceğini" belirterek boğa piyasası perspektifine atıfta bulundular.

Hem Kinahan hem de Wells Fargo'dan Christopher, piyasayı doğru zamanı yakalamanın hedeflenmemesi gerektiği uyarısında bulundular. Kinahan, bir dip bulma girişimini "aptalların işi" olarak nitelendirdi.

Christopher, yatırımcılara piyasalar yeni düşük seviyelere ulaştıkça zaman içinde küçük miktarlarda nakit koymayı ve kayıpları en aza indirmek için kaliteli hisse senetleri satın almayı tavsiye etti. Borsa uzmanı "Uzun vadeli bir yatırımcıysanız, piyasadan para çekmek istemezsiniz" dedi.

Raporda, resesyon risklerinin artmasıyla Wells Fargo Yatırım Enstitüsü'nün S&P 500 için yıl sonu hedef puan aralığını 4.500-4.700'den 4.200-4.400'e düşürdüğü belirtiliyor. Bu aralık endeksin Cuma günkü kapanışı olan 3.901 puanın üzerinde.

Ayı piyasasındaki borsaları neler bekliyor?

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yükseliyor

 

Küresel piyasalarda pozitif hava

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)