E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası henüz sona ermedi. İşte 4 nedeni...---

Ayı piyasası henüz sona ermedi. İşte 4 nedeni...

Ayı piyasası henüz sona ermedi. İşte 4 nedeni...
06 Nisan 2023 - 11:16 borsagundem.com

Ayı piyasasının sona erdiğine yönelik inanç, borsaların bu yıl yükselişe geçmesini sağladı ancak bu inancın yanıltıcı olduğuna dair işaretler yatırımcıları endişelendirmeyi sürdürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları için kasvetli geçen 2022 yılının ardından 2023 yılı, yükseliş için yeni bir başlangıç oldu. Hisse senedi piyasaları, kimilerine göre Fed ile inatlaşmanın da bir sonucu olarak belirgin şekilde değer kazandı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de bu yükselişin bir boğa piyasası başlangıcı olduğu fikri henüz tam anlamıyla satın alınmış değil. İşaretler, borsalarda yeni dip seviyelerin hala ihtimal dahilinde olduğunu gösteriyor.

En kötüsü henüz gelmemiş olabilir

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, S&P 500 Endeksi’nin son iki yılın en düşük seviyesini görmesinin üzerinden altı ay geçti. 2022 ayı piyasasının en düşük noktasında zirveden yaklaşık yüzde 25 oranında düşen endeks, o günden beri toparlanma belirtileri gösteriyor.

FactSet verilerine göre, 2023'ün başından bu yana yaşanan toparlanma, büyük düşüşte endeksin 12 Ekim'deki dip seviyesi olan 3.577,03 puandan yüzde 17 oranında artmış gözüküyor. Bununla birlikte, 3Fourteen Research araştırma şirketinin kurucusu Warren Pies'e göre, eğer tarih bir rehber ise, yatırımcıların en kötüsünün henüz gelmediğinden korkmak için hala pek çok nedeni bulunuyor. Pies ve ekibi, paylaştıkları notta, “Son altı ay, tipik bir dip sonrası ortama çok az benziyor” diyor.

S&P 500 Endeksi Çarşamba günü erken saatlerde marjinal bir düşüşle işlem görüyordu. FactSet verilerine göre ise endeksi,yılbaşından bu yana yüzde 6,8 ve 13 Ekim 2022'de ulaştığı gün içi en düşük seviyeden yüzde 17,1 oranında yükselmiş durumda. Endeks, an itibariyle 4.100 puan civarında seyrediyor.

Karlılık beklentileri düşmeye devam ediyor

S&P 500 şirketleri için kazanç beklentileri, yatırım analistleri tarafından kullanılan en popüler değerleme ölçütlerinden biri olan piyasanın ileri fiyat-kazanç oranını hesaplamak için kullanıldığından, yatırımcılar için önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor.

Pies ve ekibine göre, tipik olarak ileriye dönük kazanç tahminleri, söz konusu olan dayanıklı bir piyasa ise, dip noktasından üç ila altı ay sonra toparlanmaya başlıyor. Ancak FactSet tarafından yapılan tahminlere göre, 2023'teki kazanç beklentileri Silicon Valley Bank'ın çöküşünün ardından bozulmaya devam ediyor. Pies ve ekibi, yayınladıkları raporda, “Kriz ve bunun sonucunda finansal koşulların sıkılaşması, büyük olasılıkla vadeli kazançlar üzerinde baskı oluşturacak. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, finans sektörü tahminlerinin de sert bir şekilde döndüğü gözleniyor” şeklinde yazıyor.

FactSet'ten John Butters'a göre, 2023 takvim yılı için aşağıdan yukarıya hisse başına kazanç (Earnings Per Share - EPS) tahmini, 31 Aralık - 30 Mart arasında yüzde 3,8 oranında düşerek 230,33 dolardan 221,50 dolara gerilemiş gözüküyor.

FactSet verilerine göre S&P 500 için ileri 12 aylık fiyat/kazanç oranı dün itibariyle ise 18,15 seviyesinde bulunuyor. Bu, beş yıllık ortalama olan 18,5'in altında anlamına geliyor ancak 10 yıllık ortalama olan 17,3'ün de üzerinde kalıyor.

Faiz oranları yükseliyor, S&P 500 dip yapmıyor

Bu, birçok borsa analisti tarafından tekrarlanan bir nakarat olarak öne çıkıyor. Tarihsel olarak, S&P 500, Fed faiz oranlarını düşürmeye başlayana kadar dip yapmıyor. Pies ve ekibi, “'Fed Döngüsü’nün faiz artırım aşamasında hisse senetleri asla dibe vurmuyor" diyor.

Bu teorinin, Mart 2020'de, pandeminin başlangıcında, Fed'in politika faiz oranını sıfıra indirmesinden ve şirketlerin krediye erişimini iyileştirmek için adımlar atmasından birkaç gün sonra hisse senetleri dibe vurduğunda da doğrulandığı görülüyor.

Yeni endişe, ‘kredi daralması’

ABD hisse senetleri bu yıl yükseliyor ancak yatırım sınıfı kredi marjları o kadar sağlıklı görünmüyor.

Pies ve ekibi, “Hisse senetleri alım satım aralığının tepesine, yani 4.000 puan seviyesine doğru yükselmeye devam ederken, yatırım sınıfı kredi marjları 163 baz puana fırladı ve bu, 165 puanlık Ekim ayının yüksek seviyelerinin hemen altında bir seviye. Borsa yükselirken kredi marjlarının düşmesi, vadeli hisse senedi getirileri için korkunç bir kombinasyon anlamına geliyor” diyor.

3Fourteen ise, “Genel kabul olarak, yatırım sınıfı kredi marjları ve hisse senetleri birlikte hareket eder. Ancak, hisse senetleri yükselirken marjlar patladığında, Hisse senetleri önümüzdeki 12 ayda çok kötü zarar görür” diyor.

Getiri eğrisi hala ters

FactSet verilerine göre, 2 yıllık Hazine tahvili getirisi yüzde 3,754 ile Çarşamba günü yüzde 3,293 olan 10 yıllık hazine getirisinden yaklaşık 40 baz puan daha yüksek seyrediyordu. Bu, bir ay önce kabaca 100 baz puan terine çevrilen getiri eğrisine kıyasla önemli ve olumlu bir gelişme olarak kabul ediliyor. Yine de, yatırımcıların tipik olarak daha uzun vadeli tahvilleri tutmaları için yeterli nedenleri oluşturmuyor.

Tarihsel olarak, getiri eğrisinin piyasanın dip noktasından altı ay sonra normal görünümüne geri dönmesi gerekiyor ancak bunun henüz gerçekleşmediği görülüyor. ABD hisse senetleri tüm yıl boyunca dar bir aralıkta dalgalandı. S&P 500'ün 2023'teki en yüksek seviyesi ile 2023'teki en düşük seviyesi arasındaki farkın 400 puandan az olmasının da bunda etkisi bulunuyor.

Morgan Stanley: Ayı piyasasının henüz bitmemiş işleri var

 

Morgan Stanley: Ayı piyasası henüz bitmedi

 

Büyük ralliler neden ayı piyasalarında olur?

 

Bank of America: Hisse senetlerinde alım zamanı yaklaşıyor

 

Hisse senetleri sallantıda

 

Bu gösterge hisse senetlerinde ralliye işaret ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)