E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaArtan tahvil getirileri borsaları ürkütüyor---

Artan tahvil getirileri borsaları ürkütüyor

Artan tahvil getirileri borsaları ürkütüyor
07 Ağustos 2023 - 11:42 borsagundem.com

ABD’nin finansal yapısındaki kötüleşme hisse senedi ve tahvil yatırımcılarını hazırlıksız yakalamış görünüyor. Yaklaşan hükümet ihaleleri ABD Hazinesi için önemli bir sınav niteliği taşıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Artan Hazine tahvil getirileri borsaları ürkütüyor. ABD Hazinesi’nin ise önünde verilmesi gereken önemli bir sınav bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’nin kötüleşen mali durumu, hisse senedi ve tahvil yatırımcılarını endişelendiriyor. Aptus Capital Advisors'dan portföy yöneticisi John Luke Tyner, “Gördüğümüz en büyük trendlerden biri, Hazine ihraç tutarlarında devam eden artış. Ne için bütçe ayırırsak ayıralım asla yeterli olmuyor” diyor.

Yatırımcılar ABD’nin mali durumunu ne kadar önemsiyor?

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, gelecek günlerde sorulması gereken soru, ABD hükümetinin borcuna olan talebe yönelik risklerin artıp artmadığı. Eğer öyleyse, bu durum Hazine getirileri üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturabilir ve bu da hisse senetlerinin performansını baltalayabilir. Bununla birlikte, yatırımcılar, ABD’nin mali durumunu ekonomik büyümeyi yavaşlatma ve enflasyonu yavaşlatma olasılığından daha az önemsiyorsa, devlet borcunun güvenli liman cazibesi güçlenebilir ve getirilerin ne kadar yükselebileceğine bir sınır konulabilir.

Kötüleşen mali görünüme ilişkin endişeler, geçen hafta uzun vadeli Hazine tahvil getirilerindeki artışın arkasında yatan en önemli faktör olarak öne çıktı. 10 yıllık ve 30 yıllık getiriler geçen hafta perşembe günü sırasıyla yüzde 4,188 ve yüzde 4,304'e sıçrayarak Kasım ayı başından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve yatırımcıların uzun vadeli devlet borçlarını satmasıyla, ABD hisse senetlerindeki parlaklığı ortadan kaldırdı. Ancak Cuma gününe kadar, Temmuz ayında ABD ekonomisinin istihdam yaratma noktasında gösterdiği ılımlı hız, getirileri tersine çevirerek haftanın son işlem seansında hisse senetlerinde geçici bir artış sağladı.

Arz tsunamisi

Sorun, hükümetin, Barclays’in oran stratejistlerinin 'arz tsunamisi' olarak tanımladığı şeyi serbest bırakmak üzere olduğu bir zamanda, yani Fitch Ratings'in ABD hükümetinin en yüksek seviye olan AAA notunu düşürme kararıyla, 1 Ağustos'ta Hazine bonolarının potansiyel alıcılarının ne ölçüde caydırılabileceği noktasında ortaya çıktı. 3, 10 ve 30 yıllık Hazine tahvillerinde toplam 103 milyar dolar Salı ve Perşembe günleri satışa çıkıyor. Buna ek olarak, bir dizi Hazine bonosunun Pazartesi gününden itibaren ihaleye çıkarılması planlanıyor.

Columbia Threadneedle Investments'ın küresel sabit gelir başkanı Gene Tannuzzo, kendisi ve ekibinin önümüzdeki hafta boyunca denetleyecekleri devlet para piyasası fonlarına T-bonoları eklemek için hâlâ yerleri olmasına rağmen bunu yapmadıklarını söylüyor. Tannuzzo, “Fed'in faiz artırımlarının sonunda veya sonuna yaklaştığı konusunda rahat olsak da, ekonomik toparlanmanın dayanıklılığı, enflasyonun düşük kalma derecesi ve konulması gereken risk primi hakkında cevaplanması gereken çok fazla soru var” diyor. Tannuzzo, Hazine’nin 1 trilyon dolarlık üçüncü çeyrek borçlanma planlarının, bazı teknik sorunlar ve Japonya Merkez Bankası'nın daha esnek bir getiri eğrisi kontrol yaklaşımına geçme kararının ardından, ABD devlet borcuna olan talebi azaltabileceğini ekliyor.

Tannuzzo, “Getirilerde şiddetli bir artış riski göz ardı edilemez, ancak bizim görüşümüze göre bu düşük bir risk ve bunun yerine Hazine ihalelerinin üretebileceği şey, zayıf teknikler ve düşük likidite, Fitch'in not düşürmesi ve Japonya Merkez Bankası’nın hamleleri nedeniyle bir çeşit sindirme güçlüğü olabilir. Ağustos ayı sonuna kadar ise bunların çoğunu geride bırakmış olmalıyız” şeklinde konuşuyor.

Yatırım fonlarına ilgi

İngiltere merkezli Oxford Economics'ten analist John Canavan'a göre, Salı-Perşembe günleri 3, 10 ve 30 yıllık toplam 103 milyar dolarlık satış göz önüne alındığında, Hazine tahvili talebine yönelik risklerin yakında belirginleşmesi gerekiyor. Canavan, paylaştığı notta, piyasanın artan Hazine ihracını absorbe etme kabiliyetine ilişkin ‘ana soru işareti’nin yerli yatırım fonlarının ilgi görmeye devam edip etmeyeceği olacağını yazıyor.

Piyasa oyuncuları, 2020 yılında ABD'de ortaya çıkan Kovid-19 salgınının ardından yapılan güvenli alım satımlar nedeniyle son yıllarda Hazine kupon ihraçlarını kabul etmekte çok az zorluk yaşıyor. Ancak şimdi, artan ihale boyutlarına yüksek enflasyon da eşlik ediyor Canavan, beklenenden daha iyi ekonomik büyüme ve Fed'in daha fazla faiz oranı artırımı yapma olasılığının, piyasanın artan arzı emme kabiliyetini zorlaştırmasının muhtemel olduğunu söylüyor.

Tartışmanın diğer tarafı

Tartışmanın diğer tarafında, BNY Mellon Wealth Management'ın sabit gelir başkanı John Flahive bulunuyor. Flahive, hisse senedi piyasalarının ekonomik gelişmelere ve kazançlara çok daha fazla odaklanmaya devam edeceğini söylüyor. Flahive, “Kazançlar sağlam kaldığı sürece, hisse senetleri ‘düşük volatilite’ ortamında daha yüksek seyredebilir” diyor. Ekibinin Hazine ihalelerinde önemli bir katılımcı olmasını beklemediğini söyleyen Flahive, geçen hafta tahvil piyasasının tepkisinin 'biraz abartılı’ olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Her zaman getirilerin ne kadar gidebileceğinin daha fazla devlet borcunu yansıtacak kadar sınırlı olduğunu hissettik.”

Flahive, “Yaklaşan ihalelerde daha yüksek oranlarla aynı derecede sağlam talep geleceğinden şüpheleniyorum. Yavaşlayan bir ekonomi ve yavaşlayan enflasyonun bir sonucu olarak oranların zaman içinde geri çekileceği konusunda hala iyimserim. Tahvil piyasasını sevmeye devam ediyoruz ve önümüzdeki çeyreklerde ekonomi zayıflamaya devam ederken getirilerin düşmesi ihtimalinin çok yüksek olduğunu görüyoruz” şeklinde konuşuyor.

ABD gelişmekte olan bir pazar değil

Tyner ise, Hazine ihalelerini takip etmeyi planladığını ancak genellikle bunlara katılmadığını söylüyor. Tyner, “Gördüğümüz en büyük trendlerden biri, Hazine'den ihraç tutarlarında devam eden artış. Bütçemizi ne için ayırırsak ayıralım asla yeterli olmuyor. Bu da Fitch'in not düşürme hamlesini haklı çıkarıyor. İnsanların ABD tahvili satın almayacağını söylemek zor, ancak onları vade satın almaya ve risk almaya ikna etmelisiniz” diyor.

Tyner, “ABD gelişmekte olan bir pazar değil, ancak nihayetinde katılımcıların ihtiyaç duyduğu piyasa oranının vade primlerinde kayda değer bir artışla daha yüksek olduğunu göreceğiz. Bütün bu ihraç karşısında görebildiğimiz tek şey ise ihale bazında getirilerde bir eziyet. Tekniklere bakarsak, 10 yıllık tahvillerde yüzde 4,9 - yüzde 5 getiri görünüyor ve oranlar yükseldikçe hisse senetlerinin tam değerlemelerden tutunması veya genişlemesi zor olacak” şeklinde konuşuyor.

Wall Street’te tahvil krizi

 

ABD Hazine Bakanlığı'ndan 103 milyar dolarlık tahvil ihracı

 

Tahvil kralı: Amerikan tüketicisinin gücü tükeniyor

 

Tahvil yatırımı için doğru zaman olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)