E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaArchegos skandalının kaynağı geride kalma korkusu---

Archegos skandalının kaynağı geride kalma korkusu

Archegos skandalının kaynağı geride kalma korkusu
02 Nisan 2021 - 15:18 borsagundem.com

Blok hisse satışlarıyla dev finans şirketlerinin büyük kayıplar vermesine neden olan Archegos skandalı borsalardaki spekülatif hareketlenmenin bir yansıması olabilir.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse gibi dev bankalar Archegos Capital Management'ın krize girmesinden kaynaklanan büyük potansiyel kayıplarla karşı karşıyalar ve yatırım danışmanlığı şirketi GMO'nun Varlık Tahsisi Başkanı Ben Inker'e göre, bu da aşırıya kaçan piyasalardaki coşkunun bir işareti olabilir.

Inker MarketWatch’a verdiği röportajda “Bankaların bu şekilde açık düşmesi oldukça garip” ifadelerine yer verdi. “Bu geride kalma korkusunun şiddetini gösteriyor” diyen borsa uzmanı, bankaların Archegos Capital Managemet gibi firmaların yatırımlarından elde edecekleri kaldıracı reddedemiyor olabileceklerine dikkat çekti.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta Eski Tiger Asya Yöneticisi Bill Hwang'ın aile yatırım ofisi Archegos, kreditörlerden gelen marj çağrılarının ardından büyük hisse senedi bloklarını tasfiye etti.

Tasfiyeler sonucu finans şirketlerinde oluşan potansiyel kayıplar sistemik olacak kadar büyük görünmese de Inker, "bunun çok fazla olduğu" ve piyasaların "büyük miktarlarda borç para ve nispeten daha az özkaynak" üzerine kurulu olduğu ortaya çıkarsa bunun "korkutucu" olacağı konusunda uyardı.

Efsane yatırımcı Jeremy Grantham tarafından kurulan GMO son zamanlarda borsalarda gerçekleşen spekülatif davranışlar konusunda da uyardı. Inker, yatırımcıların hayal güçlerini geleceğin sektörlerindeki şirketlerle ortaklık kurma yoluyla yakalayan özel amaçlı satın alma şirketlerindeki (SPAC) artışın yanı sıra GameStop gibi spekülatif hisse senetlerine olan tutkuya ve NFT'ler olarak bilinen mübadelesi mümkün olmayan kripto değerlere olan ilginin artmasına işaret etti.

NFT’leri “garip” olarak tanımlayan Inker, “NFT, bir değere sahip olduğunuzun değiştirilemez bir ifadesidir, ancak sahip olduğunuzu ilan etme özel yeteneğiniz dışında hiçbir hakka sahip değilsinizdir” görüşlerine yer verdi.

NFT’ler sanat eseri veya sporla ilgili önemli dijital verilere bağlanabiliyor. CEO Jack Dorsey geçtiğimiz günlerde ilk tweetini NFT olarak 2,9 milyon dolara sattı.

Bu arada Inker'e göre SPAC'lerin "olağanüstü halka arz patlaması" da "spekülatif aşırılığın klasik bir işareti". SPAC şirketleri, halka açık hale getirmek için özel bir firmayla birleşmek amacıyla para toplayan ve bir borsada listeleyen paravan şirketleri belirtiyor.

Yakın tarihli bir örnekte, elektrikli hava taksi girişimi Lilium GmbH bu hafta Qell Acquisition adlı bir SPAC şirketi ile birleşme yoluyla halka açıldığını duyurdu. Anlaşmayla şirketin değeri yaklaşık 3,3 milyar dolara ulaştı.

GameStop'a gelindiğindeyse, Inker video oyunu perakendecisi şirketin hisselerini "spekülatif bir balon” olarak tanımladı. Inker’a göre hisse senedinin şu anki fiyatıyla hissenin geleceğe yönelik bakış açısının hiçbir ilgisi yok.

Borsa uzmanına göre GameStop çılgınlığı herkesin zengin olabileceği umudunu taşıyan klasik kolektif balon piyasasının aksine başkalarına zarar verme arzusuyla birlikte gelen bir balon piyasasını ifade ediyor.

Borsaları ikinci çeyrekte neler bekliyor?

 

'Ethereum gerçeğe en yakını'

 

Balon varlıklarda düzeltme yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)