E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBalon varlıklarda düzeltme yaklaşıyor---

Balon varlıklarda düzeltme yaklaşıyor

Balon varlıklarda düzeltme yaklaşıyor
02 Nisan 2021 - 10:38 borsagundem.com

Balon varlıklarda düzeltme zamanı geldi. 1999 yılındaki dot-com balonundan bu yana ilk kez şimdiki kadar yüksek değerlemeler görülüyor. Dot-com balonu patladığında ise Nasdaq endeksinde %80 düşüş yaşanmıştı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

1999 yılındaki dot-com balonundan bu yana ilk kez aşırı yüksek değerlemelerle işlem yapılıyor. Bir balon haline gelen varlıklarda ise düzeltme zamanı yaklaşıyor. 2000’lerin başında dot-com balonu patladığında ise Nasdaq endeksi 5048 puana ulaşmış ardından %80 düşüş yaşamıştı. O dönemde de şimdi olduğu gibi şimdi de bir çok hissede haftada %20 yükselişler görülüyordu.

Dot-com balonu patladığında pets.com gibi birçok şirket iflas etti ve hisseleri 19 cente düştü. Şimdi ABD Merkez Bankası’nın (FED) korona virüs krizi sürecinde ekonomiyi desteklemek için sürdürdüğü sıfır faiz oranı politikası ne yazık ki piyasaların her alanında balonlar yarattı. borsagundem.com’un derlemesine göre bunlar arasında, Non-fungible tokenlar (NFT), birbiriyle yarışan kripto paralar, hisseleri zirve yapan karsız şirketler dikkat çekiyor.

Bugünün spekülatörleri ve birçok hedge fon yöneticisi, 2000 yılında kayıp yaşayan günübirlik yatırımcılardan çok da farklı değil. O dönemde ve 1637 yılındaki lale çılgınlığından bu yana her balon piyasasında olduğu gibi, spekülatörler “anlaşılmadıklarını” düşünüyor. Ancak spekülasyonla ralli yapan şirketlerin ekonomik verilerinin zayıflığı tüm gerçeği gözler önüne seriyor.

Peki yatırımcılar ne yapmalı?

1. Piyasaların zamanlamasını tahmin etmeye çalışmayın

Korona virüs krizinin bize öğrettiklerinden biri de hiç kimsenin piyasaların zamanlamasını öngöremeyeceği oldu. 2020’nin mart ayında borsalarda kısa süreli bir çöküş yaşandığında satış yapanlar, ilerleyen aylarda birçok varlıktaki neredeyse iki kat yükselişi kaçırdı. Ancak ilgi çekici bir şekilde Büyük Buhran’dan bu yana en kötü ekonomik veriler görülüyordu. Piyasalarda zamanlama yapmak mümkün değil. Bunu yapmak yalnızca spekülasyon olur ki bu da kumar anlamına gelir.

2. Değerinin altında işlem gören hisselerden vazgeçmeyin

Balon piyasalarında makul fiyatlarla işlem gören sayısız varlık bulunuyor. Uluslararası hisseler, gelişen ülke hisseleri ve ABD’nin değer hisseleri makul değerlemelerle işlem görüyor ve %2’nin üzerinde temettü getirisi sağlıyor. Piyasalardaki balon patladığında her şey tepkisel olarak düşüşe geçecek olsa da bu değerli ve kaliteli varlıklar hızla toparlanma gösterecek ve ilerleyen on yılda yüksek performans sağlayacak.

3. Enflasyona karşı koruma olarak hisse ağırlıklarını koruyun

Genel olarak birçok hisse değerinin üzerinde fiyatlardan işlem görüyor. Ancak yine de piyasalarda değeri bulmak mümkün. Geçmişe bakıldığında hisselerin enflasyona karşı en iyi korumayı sağladığı görülüyor. Tamamen düşük faizli tahvillere yönelmek ise kötü bir fikir. Piyasalardaki düşüşten bu yolla kaçış mümkün, ancak neredeyse hiç getiri sağlayamayacaksınız ve oranlar artarken para kaybedeceksiniz. Bu tip yatırımcılar zaman içinde yükselen enflasyona yenik düşer.

4. Tahvil alsanız da vadesini kısa tutun

Deflasyon ihtimaline karşı bir miktar tahvil alımı gerekli. Çeşitlendirme, yatırım alanındaki en iyi stratejilerden biri olmaya devam ediyor ve bazı sabit getirililer iyi bir finans stratejisinin parçası olmayı sürdürüyor. Ancak faiz oranı riskine karşı, satın alınan tahvillerin kısa vadeli olmasına dikkat etmek gerekiyor. Uzun vadeli tahviller bu ortamda oldukça tehlikeli. Uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri alan borsa yatırım fonu TLT bu yılın başından bu yana %14 değer kaybetti. Tahvil piyasası ise 1994 yılını hatırlatıyor.

5. Kişisel koşullarınıza uygun bir dağılım belirleyin

Yatırımda uzun vadeli başarı, içinde bulunduğunuz koşullara uygun bir varlık dağılımı yapmakla yakından alakalı. Hedeflerinize ulaşmak için aşırı risk almak zorunda değilsiniz. Bazı yatırımcılar piyasalardaki gerilemenin toparlanmasını beklemek için gerekli zamana ya da kaynaklara sahip olsa da, bu durum herkes için geçerli değil. Varlık dağılımları kısa vadeli piyasa hareketlerine göre değil, yatırımcının kişisel hedeflerine ve koşullarına bağlı olmalı.

Piyasalarda oluşan balonun sonucunda bir düzeltme yakın. Zamanını hiç kimse bilmiyor olsa da, piyasalardaki spekülatörler 2000 yılında olduğu gibi kayıp yaşayacak. Ancak aşırı değerlenmiş hisselere değil, kaliteli varlıklara yönelen yatırımcılar, başarıyı yakalayacak.

Citi'den kritik enflasyon görüşü

 

JP Morgan, Bitcoin'deki hedef fiyatını düşürdü

 

Yüksek risk algısı gerilemeye başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI02 Nisan 2021 11:33

    borsada ihlaslar dolandırıcılıgın odagı haline gelmiş bu şirketler yetkililer tarafından araştırılmalı.yatırımcı aşırı dercede magdur edilmişdir.

  • Tahmin edilemez iğne 02 Nisan 2021 10:52

    Cumartesi pazar bir sürpriz kararla darmaduman oldum.. O kadar ekonomi haberi okudum analiz-sentez hepsi boşa gitti.. Yani böyle bir belirsizlikte yazı tura atmak gibi yatırım yapmak. Yatırım tavsiyesi değildir.