E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları ikinci çeyrekte neler bekliyor?---

Borsaları ikinci çeyrekte neler bekliyor?

Borsaları ikinci çeyrekte neler bekliyor?
02 Nisan 2021 - 13:33 borsagundem.com

Küresel borsalar oldukça karışık bir gündemi olan ilk çeyreği geride bıraktı. Ancak enflasyon endişeleri, perakende yatırımcılarının spekülatif hamleleri ve korona virüs ikinci çeyreğin de ana gündemi olmaya devam edecek gibi gözüküyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsaları ikinci çeyreğe borsalardaki çılgın yükselişle, volatilitesi yüksek teknoloji hisseleriyle ve yükselen ABD Hazinesi tahvil getirileriyle girdi. Stratejistler yılın ilk üç ayını belirleyen göstergelerin etkilerini devam ettireceğini öngörüyor.

CNN Markets’ın haberine göre Citi Bireysel Bankacılık Birimi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Yatırım Stratejisi Başkanı Jeffrey Sacks, “2021’nin başlangıcı tüm yıl boyunca ne bekleyeceğimizin işaretlerini veriyor” ifadelerini kullandı.

Genel çerçevede ABD borsaları Ocak ve Mart ayı arasında iyi bir performans gösterdi. S&P 500 Endeksi %5,8 oranında getiri sağlarken Çarşamba günü kapanışta rekor seviyeye yaklaştı. Dow Jones Endeksi çeyrek boyunca %7,8 kazandırırken teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise sınırlı da olsa %2,8’lik çeyrek getirisi sağladı.

Ancak borsalardaki türbülans günden güne yatırımcıların ceplerini yakmayı sürdürdü. Yatırımcılar GameStop gibi spekülatif hisselerini destekledikçe, özel amaçlı satın alma firmalarına milyarlarca dolar pompaladıkça ve dijital sanat eserlerinin NFT'lerle (mübadelesi mümkün olmayan dijital para) hızlı bir şekilde satın alınması yeni bir akım haline geldikçe piyasalardaki spekülatif davranışların sayısı da arttı.

Sacks, hükümetlerin ve merkez bankalarının parasal ve mali teşvik sağlamaya devam etmesi halinde yatırımcıların da bol miktarda nakde sahip olacağının altını çizerek, ikinci çeyrekte bunun daha fazla örneklerinin görülmesini beklediğini açıkladı.

Borsa uzmanı, “Yatırım yapılması beklenen bol miktarda likidite var. Bu muhtemelen devam edecek, zira merkez bankalarının faiz oranlarını düşük tutmaya niyetli olduklarını biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sacks, perakende yatırımcıların ticaret platformlarına eşi görülmemiş erişimi ve çevrimiçi koordinasyon yeteneği göz önüne alındığında bu yatırımcıların kalıcı olarak borsada olacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi. Bu aynı zamanda sosyal medyadaki spekülasyonlarla birlikte GameStop hisselerinin %908 oranında sıçramasının münferit bir olay olmayabileceği anlamına geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz yıl 17 dolardan fiyatlanan Gamestop hissesi Ocak ayının sonunda seans içerisinde 483 dolara kadar yükselmişti. Söz konusu yükselişte sosyal medya platformu Reddit üzerinden toplanan bireysel yatırımcıların açığa satış sıkıştırmalarıyla kurumsal fon yöneticilerini zor durumda bırakması manşetlerde yerini almıştı.

Wall Street çevrelerindeki endişeler bununla da bitmiyor. ABD Başkanı Joe Biden tarafından desteklenen ve ABD Kongresi’nde tartışmaya açılan 2 trilyon dolarlık altyapı paketi ABD devlet tahvillerinde satış dalgasına yol açıyor ve tahvil faizlerini arttırarak enflasyon endişelerini de pekiştiriyor.

Sacks, yıla kabaca %0,9'dan başlayan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisinin Citi’nin beklentilerine göre 2021 yılı boyunca %2,5'e kadar ulaşabileceğini belirtiyor. Eğer bu yükseliş yukarıya doğru kademeli bir şekilde gerçekleşirse borsa uzmanına göre piyasalar uyum sağlayabilmek için zaman kazanabilir. Ancak keskin bir sıçrama yatırımcıları sarsabilir ve kurlar daha düşük olduğunda daha iyi performans gösteren büyük sermayeli teknoloji hisselerin krize girmesine yol açabilir.

DWS America’nın Baş Yatırım Stratejisti David Bianco, “Yatırımcıların tetikte olması gerekiyor. Risk tahvil getirilerinin beklentilerimizden daha hızlı ilerlemesidir” ifadelerine yer verdi.

Küresel borsaların ikinci çeyrekte uğraşacakları bir diğer sorunsa açık bir şekilde Kovid-19 pandemisi. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde aşı kampanyaları devam etse bile dünya ekonomileri korona virüsün etkilerini hissetmeye devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkenin virüs üzerindeki "kontrolünü kaybetme" riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarması üzerine Fransa’da Çarşamba günü daha sert kısıtlamalar ilan edildi.

Sacks, yeni korona virüs varyantları da dahil olmak üzere olumsuz gelişme tehdidinin yatırımcıların radarında kalması gerektiğini söyledi.

Borsa uzmanının yatırımcılara mesajı şu şekilde: Boğa piyasasında hala kazanılacak para var. Ancak ikinci çeyreğe girerken seçici olmak gerekiyor. Volatilite her yatırım fırsatının kazananı olmayacağını gösteriyor.

 

Balon varlıklarda düzeltme yaklaşıyor

 

JP Morgan, Bitcoin'deki hedef fiyatını düşürdü

 

Piyasa rotasyonu momentumla birleşiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)