E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaApple için kâbus senaryosu: Buffett hisse satacak mı?---

Apple için kâbus senaryosu: Buffett hisse satacak mı?

Apple için kâbus senaryosu: Buffett hisse satacak mı?
06 Mart 2024 - 15:59 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın Apple’ın en büyük hissedarlarından biri olduğu biliniyor. Ancak Apple’ın son dönemdeki zayıf performansı Buffett’ı hisse satışına zorlayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji devi Apple’ın hisseleri salı günü üst üste beşinci seansta düştü. Teknoloji devi piyasaların genelinde yükselişler devam ederken dahi 2024’ün başından bu yana %12 civarında geriledi.

Rosenblatt Menkul Kıymetler Analisti Barton Crockett Apple hisselerinin ‘bir dönüm noktasında’ olduğunu söylüyor. MarketWatch’un haberine göre analist, teknoloji devinin hisseleri mevzuat baskıları, sönük gelir trendleri ve ana akım yeni ürünlerindeki eksikliği nedeniyle zor durumda olduğunu belirtiyor.

Bu süreçte Warren Buffett’ın alacağı pozisyon Apple için oldukça kritik. Mizuho Analisti Jordan Klein, Buffett’ın firması Berkshire Hathaway’in ‘devasa miktarlarda’ Apple hisseleri sattığının Wall Street’te öğrenilmesi halinde teknoloji devi için işlerin çok daha kötüye gidebileceğini öne sürdü. Buffett en son çeyrekte Apple’daki pozisyonunu yaklaşık %1 oranında azaltmıştı. Ancak Klein daha fazla satışın gelip gelmeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.

Buffett Apple’ın en büyük hissedarlarından biri konumunda. Yaklaşık 905 milyon hisseyi bulan pozisyonunun büyüklüğü düşünüldüğünde ve son zamanlarda Apple’ın üzerinde baskı oluşturan diğer etkenler göz önünde bulundurulduğunda Klein Buffett’ın hisselerini satması halinde şaşırmayacağını söylüyor.

Misuho’nun ticaret masasında görev yapan Klein, Buffett’la ilgili “Hisse satmaya başladığını gösteren 13-F raporu ortaya çıktığında perakende yatırımcıların çıkış için telaşa kapılarak Apple hisselerini öldüreceğini biliyor” dedi.

Berkshire konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Klein Apple yatırımcılarının hisselerinin bir kısmını satmaya başlamalarını ve bunun yerine Dell, Western Digital ve Silicon Motion gibi diğer teknoloji donanımı hisselerine bakmalarını tavsiye etti.

Analist, Apple hissesinin şirketin yapay zeka planlarını açıklayacağı haziran ayındaki yıllık etkinliğine (WWDC) kadar geride kalabileceğini düşünüyor.

Rosenblatt’tan Crockett ise bu etkinliği dört gözle bekliyor. Analist müşterileriyle paylaştığı notta, “Apple ilham verici yeni yapay zeka becerilerini başlatabilirse mevcut baskıları hafifletmenin bir yolunu bulabilir” diyor.

Apple CEO’su Tim Cook, yakın zamanda üretken yapay zeka ile ilgili bir duyuru yaptı ve birçok kişi bu geliştirmelerin WWDC'de açıklanacağını düşünüyor. Ancak Apple'ın yapay zeka ile ne yapmayı planladığı henüz belli değil.

Crockett, “Şirket büyük dil modellerinin veya üretken yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesinde belirgin bir biçimde görünmüyor ve rakiplerinden daha az para harcıyor” uyarısında da bulundu.

Analist Facebook’un çatı kuruluşu Meta’nın geçen yıl araştırma ve geliştirmeye 38 milyar dolar harcadığını ve bu yıl 30 milyar dolar ile 37 milyar Dolar arasında sermaye harcaması öngördüğünü hatırlattı. Benzeri bir biçimde Google’ın çatı şirketi Alphabet Ar-Ge için 45 milyar dolar harcadığını ve bu yılki sermaye harcaması için geçen yılki 32 milyar dolarlık bütçenin toplamından önemli ölçüde daha büyük bir miktarda harcamayı beklediğini açıklamıştı.

Buna karşın Apple geçen mali yılda Ar-Ge’ye 30 milyar dolar, sermaye harcamalarına ise 11 milyar dolar harcadı.

Crockett, "Alphabet ve Meta'da, Ar-Ge ve sermaye harcamalarında yapay zekaya ayrılan pay da muhtemelen Apple'dan çok daha büyük olacaktır" açıklamasında bulundu.

Analist üretken yapay zeka harcamaları göz önüne alındığında Apple’ın Alphabet ve Microsoft gibi şirketlerle rekabet edebileceğinden şüpheli.

Crockett "Apple'ın Microsoft ve diğerlerinin uygulamalarında yapay zeka işlem gücünü daha fazla öne çıkaracağından şüpheleniyoruz. Yapay zekanın Apple için esas olarak iPhone ve Mac satışlarını artırmasında görülecek” dedi. Örnek vermek gerekirse Apple pazartesi günü piyasaya süreceği yeni MacBook Air serisini "yapay zeka için dünyanın en iyi tüketici dizüstü bilgisayarı" olarak lanse etti.

Borsa uzmanı, Apple'ın hissesinde nötr olarak derecelendiriyor ve hisse için 189 dolarlık fiyat hedefine sahip.

Bitcoin 'ath' yaptı mı yapmadı mı?

 

Apple CEO'sundan 'üretken yapay zeka' açıklaması

 

Goldman Sachs, Apple hissesini dışladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)