E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiAmazon CEO'su Andy Jassy: Yapay zeka şirketler için hem en büyük risk hem en büyük fırsat---

Amazon CEO'su Andy Jassy: Yapay zeka şirketler için hem en büyük risk hem en büyük fırsat

Amazon CEO'su Andy Jassy: Yapay zeka şirketler için hem en büyük risk hem en büyük fırsat
19 Ocak 2024 - 16:42 borsagundem.com

Amazon CEO'su Andy Jassy, yapay zekanın 2024'te şirketlerin karşı karşıya olduğu hem en büyük risk hem de en büyük fırsat olduğunu söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geride kalan yıla damga vuran yapay zeka teknolojisinin şirketler için hayati bir önemi olmasının yanı sıra bazı riskler barındırdığı da öngörülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amazon CEO'su Andy Jassy, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin tümünün 2024 yılında ilginç bir ikilemle karşı karşıya kalacağını belirtiyor: “En büyük sorunları ve çözümleri aynı olabilir.”

Teknoloji altyapı

Fortune’dan Trey Williams’ın haberine göre, Jassy, “Fırsat ve risk oldukça benzer çünkü üretken yapay zekada, hakkında konuşmadan hiçbir konuşmayı tamamlayamayacağınız çılgınca dönüştürücü, yıkıcı bir teknoloji var” diyor.

İsviçre'nin Davos kentinde Fortune CEO'su Alan Murray'e yaptığı sohbette Jassy, pandemiden önce şirketlerin yenilik yapmak ve maliyetleri düşürmek için büyük ölçüde önceden var olan teknolojilerini modernleştirmeye yöneldiklerini söyledi. Jassy, “Ancak pandemi, onları her ne şekilde olursa olsun para tasarrufu yapmayı düşünmeye itti ve birkaç yıl sonra üretken yapay zekanın yaygınlaştırılması, tamamen farklı bir düzeyde maliyet tasarrufu hayal etmelerine olanak sağladı” dedi ve ekledi: “Şimdi, nasıl ilerleyecekleri konusunda bir tür çıkmazdalar gibi görünüyor.”

Jassy, “Şirketlerin teknoloji platformlarının modernizasyonuna devam etmeleri mi daha iyi yoksa tüm yeni mühendislik kaynaklarını üretken yapay zekaya mı harcamaları gerekiyor ikilemi arasında önceliklendirme konusunda gerçekten bocaladıklarını görüyorum” şeklinde konuştu.

Bunun tek bir seçeneğe yönelmek kadar basit bir durum olmadığını ekleyen Jassy, “Şirketlerin teknoloji altyapıları hazır değilse yapay zeka konusunda başarılı olmaları zor olacak” dedi.

Bulut teknolojisine geçiş

Jassy, “Teknolojinizi modernize edebilmek, buluta geçebilmek kesinlikle bir kazanç. Bu bana göre son derece öngörülebilir bir geri ödeme. Ancak aynı zamanda üretken yapay zekanın nasıl başarılı bir şekilde kullanılacağını anlamamak da  açık şekilde aptallık olur” diyerek şirketlerin ajandasında birden çok iş olduğunu altını çizdi.

Jassy, sonuçta her şirketin kendileri için en iyi olana öncelik vermesiyle bir denge kurulması gerektiğini söylüyor ve çoğu şirketin muhtemelen daha kesin bir yol izleyeceğini, teknolojilerini modernleştireceğini ve ardından müşteri deneyimlerine fayda sağlayan bir veya iki yapay zeka girişimine yatırım yapacağını ve yapay zekayı kullanarak nasıl başarılı olabileceklerini öğrenebileceklerini tahmin ediyor.

Yapay zeka şirketlerin tek odak noktası

OpenAI, ChatGPT büyük dil modeli sohbet robotunu Kasım 2022'de halka sunduğundan beri, yapay zeka dünya çapındaki şirketlerin neredeyse tek odaklı odak noktası haline geldi. Teknolojiyle ilgili heyecan, Google gibi teknoloji devlerini acele edip kendi sohbet robotlarını üretmeye bile zorladı.

Amazon yıllardır yapay zeka üzerinde çalışıyor ve Kasım 2023'te Q adlı ticari sohbet robotunun lansmanını duyurarak önemli bir aşama kaydetti. Sohbet robotu, Amazon Web Hizmetleri'nin (Amazon Web Services) 17 yıllık bilgi ve tecrübesine dayanıyor ve çalışanlara görev ve iletişimi kolaylaştırmak gibi konularda yardımcı olmayı amaçlıyor. Q, blog gönderileri oluşturma, içeriği özetlemenin yanı sıra kod yazma ve analiz etme gibi özellikleri de barındırıyor.

Amazon ayrıca eski OpenAI personeli tarafından kurulan San Francisco merkezli bir şirket olan yapay zeka girişimi Anthropic'e de yaklaşık 4 milyar dolar yatırım yaptı. Anthropic, yapay zeka sohbet robotu Claude'u Mart 2023'te geniş bir kitleye sundu.

Jassy, Amazon'un şu anda yaklaşık 60 yapay zeka uygulaması daha geliştirdiğini belirtiyor ancak yapay zeka devriminde hâlâ ‘ilk günler’de olduklarını söylüyor. Jassy, yapay zeka yarışını ve teknolojisini “Bu bir maratona dönüşen üç adım atlama gibi” şeklinde tanımlıyor.

Yapay zekanın ABD ekonomisine katkısı yıllık 1 trilyon doları bulabilir

 

Yapay zeka destekli INJ nereye koşuyor?

 

UBS: Gelecek 10 yılın teknoloji teması 'yapay zeka' olacak

 

Buffett’ın portföyünün neredeyse yarısı yapay zekada

 

2024 yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yılı mı olacak?

 

Yapay zeka destekli boğa piyasası gelecek yıllarda da devam edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ19 Ocak 2024 17:33

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)