E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışın efsane isminden kriz uyarısı---

Açığa satışın efsane isminden kriz uyarısı

Açığa satışın efsane isminden kriz uyarısı
28 Temmuz 2020 - 10:09 borsagundem.com

Enron’dan Wirecard’a kadar birçok büyük şirketin iflasını açığa satış fırsatı olarak değerlendiren ünlü yatırımcı Jim Chanos önümüzdeki sürecin açığa satışçılar için bir fırsat dönemi olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te açığa satışın efsane yatırımcısı ve Kynikos Capital Partners’ın Fon Yöneticisi Jim Chanos Financial Times’a verdiği röportajda borsalara ilişkin karamsar bir tablo beklediğini belirtiyor. 35 yıl boyunca yıllık kazancı ortalama %22 oranını yakalayan S&P 500’ün getirilerini ikiye katlayan Chanos korona virüs etkisindeki borsalara ilişkin, “Borsa tüm zamanların en büyük açığa satış fırsatlarından birini hazırlıyor. Tehlikeli bir dönem geliyor. Ne zaman olduğunu bilmesem de geldiğini görebiliyorum” dedi.

Enerji şirketi Enron’un iflası sürecinde açığa satıştan servet kazanan ve Tesla’nın açığa satığı üzerinden de benzeri bir kâr elde etmeyi hedefleyen Chanos geçtiğimiz dönemdeki Wirecard’ın iflası sürecinde açığa satıştan 100 milyon dolarlık kazanç elde etti.

Wirecard zaferiyle ilgili konuşan Chanos, “Bu acı tatlı bir his. Zira açığa satışçılar haftalarca ve aylarca süren acı çekmenin ardında saatlerce ve günlerce mutlu olabiliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

1,5 milyar dolarlık varlığı yöneten Chanos Tesla’nın açığa satışı hakkında da konuştu. “Elon Musk boğa piyasasına ilişkin umutlarını ve hayallerini kişiselleştirdi” diyen ünlü yatırımcı Tesla’nın aldatma kültürü olduğunu ve agresif muhasebecilik yoluyla bilançolarını parlattıklarını belirtiyor.

Dolandırıcılığın altın çağı

Şu anki piyasalarda artan coşkuyu, geride kalma korkusunu ve Trump tarzı gerçekliği aşan politikaları tanımlayan ünlü yatırımcı borsanın “dolandırıcılığın altın çağında” olduğunu belirtti. Chanos Wall Street borsaları için, “İnsanların hızlı hareket edip gerçeklikle birlikte kaybedecekleri ve karanlık işler yapan insanlarla ortaklık kurarak uzun bir süreliğine kurtulabilecekleri oldukça verimli bir alan” ifadelerini kullanıyor.

Borsaları ikinci çöküş mü bekliyor?

Borsalarda zorlu dönem başlıyor

Borsalarda kobra efekti korkusu

Ünlü ekonomist uyardı: İkinci dip geliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sedat28 Temmuz 2020 17:02

    Hisse senedi uzun vade yatırım yapın diyenlere sakın kanmayın.20 sene bekledim 1 kg altın 100 gram a indi.

  • q28 Temmuz 2020 22:02

    Ya kardeşim yorumlara bak. İlle de ya ucuz çöp hisse ya da sadece Bist 30 kağıdı almak mı gerekiyor? Paçav yapsaydınız siz de madem öyle. %100 tek kağıtta mallanırsanız böyle olursunuz işte. Hala aynı şeyi söylüyorum. Bu kafa ile Millete siz hiç akıl vermeyin .

  • FİNANSŞÖR28 Temmuz 2020 19:05

    kardeş sen gidip bist 30 hisse senedi almışsın sen gidip ucuzmu ucuz çöp hisse senedi alsa idin köşelik olur idin.

  • Bika28 Temmuz 2020 18:52

    20 yılın uzun vade olduğunu kim söyledi size, 9 ay yanlış bir yatırım yaptığınızı anlamaya yeter.

  • Sedat'a28 Temmuz 2020 18:39

    Borsada uzun vadeli yatırım yapılacak kağıt da var, kısa vadeli de, orta vadeli kağıtlar da... Şimdi sana nasıl yatırım yapılır kalkıp onu mu anlatacağız? Cahil herif. Yabancı boşuna dolarını bozdurup borsaya giriyor değil mi? Madem çok akıllısın, yabancının bozdurduğu dolarları al sen de. 20 yıl sonra hangisi para kazandırıyor, dolar mı yoksa borsa mı gel ondan sonra konuş.

  • sedat'a28 Temmuz 2020 17:54

    Dandik bir kağıt almışsın, ondan da iyi bir kazık yemişsin, tavsiye veriyorsun şimdi :) Edindiğin tecrübeyle düzgün kağıtlara yatırım yapmasını öğren sadece. Millete de akıl verme. 20 sene de daldan dala atlayıp altılı ganyan gibi kağıt alıp satarsan zarar edersin tabi. Borsada sabırlı yatırımcıyı siz s...k mı zannediyorsunuz? Kendinize saklayın o aklı.

  • andre kostolany28 Temmuz 2020 15:16

    arkadaslar hisse senedi alin , ardindanda uyku hapi.... uyuyun,... tekrar uyuyun.. bir gün kalktiktan sonra bakin ki yatiriminizi enflasyon yemis bitirmis siz yiyemeden

  • andre kostolany29 Temmuz 2020 00:23

    andre ye hitap eden arkadasim. önce somut verilerle , istatistiklerle olaya yaklasirsan aydinlatirsin. ancak bundan maalesef cok uzaktasin. imk 100 endeksin dolar bazinda hangi seviyede oldugundan beri bir habersin.bunu irdeleyebilseydin ne dedigimi cok daha iyi anlardin. yaklasik 10-15 yillik bir sürecte senin imkb 30 diye caka sattigin endeks döviz bazinda ne kazandirmis. sen onu ögren önce, sonra da gel burda hakkinla konus. senin temettü dedigin kar paylari her zaman devede kulak kalmistir, gelecekteki sürecte de böyle kalacaktir. sunuda unutma: benim kimseyi kandirmaya calistigim yok, yip e girmeye aday kagitlara da hic yatirimim olmadi. borsanin felsefesini okumamissin belli. benim sözüm nükte , espiri ve gercek dolu. anlayan anlar.....

  • andre'ye28 Temmuz 2020 17:52

    Bu dediğin şey bedelli olursa mümkündür. Temettü veren sürekli büyüyen şirketlerde ise tam tersidir. Nüfus arttıkça, tüketim de artacağı için arz sürekli talebi karşılayacak şekilde artırılır. Bu de yatırım demektir. Şirketlerin büyümesi demektir. İsteseniz de istemeseniz de hisse fiyatları kendini 2'ye, 5'e, 10'a katlıyor. Bu tezinle borsada genelleme yapman çok yanlış. Borsada herkes tam tersi örneklerin de olduğunu çok iyi biliyor. Kimi kandırabileceğinizi sanıyorsunuz? YİP'e girmeye aday kağıtları almışsınız ömrünüz boyunca kazık yemişsiniz, onun tecrübesi ile şimdi BİST 100 ve BİST 30'da yatırım yapan yatırımcıya aklınız sıra akıl veriyorsunuz. Hadin ordan yahu...

  • Vatandsş28 Temmuz 2020 14:06

    Borsa sadece garip gürebanın 3_5 kuruşunu yiyen canavarlara yarar.önce halka arz,paralar cebe,sonra şirket yok oldu.nerede aktaş,çuk.elektrik,raks elek.egs hold,koniteks,daha yüzlerce..şimdi tahtalar kapalı..bu milletin parasını haksız yiyenlere lanet oksun

  • Mustafa 6628 Temmuz 2020 13:32

    Bunlara kanmamak lazım ortalığı karıştırmak istiyolar

  • KASIM YANTIR28 Temmuz 2020 12:39

    Olurmu olur.neden olmasın.böyle olur ise borsamız 25 000 iner.

  • mali 28 Temmuz 2020 12:01

    Adam olmayan malını satıyormuş, yani bu adam kötü rollerin adamı!

  • Gercek28 Temmuz 2020 11:58

    Açığa satışçı, Açığa satış için zemin oluşturuyor yine:) Korkudan Satıklarını karşılayacak alıcı olmazssa işi götürür!

  • HÜLYA KOBALT28 Temmuz 2020 10:57

    madem öyle ŞORT yap.

  • FİNANSŞÖR28 Temmuz 2020 10:50

    Madem bu işi biliyorsun.açığa satış yap.

  • Don kişot28 Temmuz 2020 12:09

    Açığa satıştan milyon dolarlar kazanmış adam bu tavsiye sayesinde aydınlandı şu anda