E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD’liler ev satın alırken iki kez düşünüyor---

ABD’liler ev satın alırken iki kez düşünüyor

ABD’liler ev satın alırken iki kez düşünüyor
12 Şubat 2024 - 17:01 borsagundem.com

ABD’lilerin konut piyasasıyla ilgili şikayetleri azalmış olsa da satın alma noktasında hala çok cesaretli olmadıkları görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de konut piyasasında ısınma işaretleri görülse de satın almalar hala beklenen düzeyde değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikalılar 2022'den bu yana emlak piyasası hakkında ilk kez bu kadar iyimser olsalar da hâlâ satın alma konusunda çekingen bir tavır sergiliyor.

Tüketici duyarlılığı rekor seviyede

MarketWatch’tan Aarthi Swaminathan’ın haberine göre, ABD’de konut güveni, iş güvenliğine duyulan güven ve konut kredisi faiz oranlarının düşeceği beklentileri nedeniyle yükseldi. İnsanların işlerine daha fazla güvenmeleri ve ipotek oranlarının düşmesini beklemeleri nedeniyle konutla ilgili tüketici duyarlılığı Ocak ayında yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Duyarlılık, Fannie Mae tarafından yapılan aylık anketle yüzde 1,54 şeklinde ölçüldü. Aylık Ev Satın Alma Duyarlılığı Endeksi Ocak ayında 3,5 puan artarak 70,7'ye yükseldi; bu, Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyeye karşılık geliyor.

Fannie Mae yaptığı açıklamada, artışın temel olarak tüketicilerin iş güvenliğine olan güveninin artmasının yanı sıra faiz oranlarının düşmesini bekleyen tüketicilerin payındaki artıştan kaynaklandığını söylüyor.

Ocak ayında ankete katılanların yüzde 82'si gelecek 12 ay içinde işlerini kaybetme konusunda endişe duymadıklarını söylüyor; bu oran bir önceki ayda yüzde 75 seviyesinde seyrediyordu.

Konut kredisi faiz oranlarının düşeceği beklentisi

Fannie Mae, önümüzdeki 12 ayda konut kredisi faiz oranlarının düşmesini bekleyen katılımcıların oranının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 36'ya çıktığını belirtiyor. Bu oran önceki ayda ise yüzde 31 civarında seyrediyordu. Freddie Mac'e göre ise 30 yıllık sabit faizli ipotek oranı 1 Şubat itibarıyla ortalama yüzde 6,63 seviyesinde.

Fannie Mae’in baş ekonomisti ve kıdemli başkan yardımcısı Doug Duncan, “Ulusal Konut Araştırması’nın (National Housing Survey) tarihinde ilk kez, tüketicilerin büyük bir kısmı konut kredisi faiz oranlarının gelecek yıl artmak yerine azalacağına inanıyor” diyor. Duncan, “Tüketiciler ayrıca bu ay iş durumlarına daha fazla güven duyduklarını ifade ettiler. Bu da konut güveninin 2024'te iyileşmeye devam edebileceğinin bir başka işareti” diye ekliyor.

Ev satın alma koşulları noktasında kötümser

Tüketiciler yine de ev satın alma koşulları konusunda kötümserdi. Ev almak için iyi bir zaman olduğunu söyleyen tüketicilerin oranının önceki aya göre değişmeyerek yalnızca yüzde 17 seviyesinde olduğu görülüyor.

Ancak satıcıların piyasaya ilişkin iyimserliğinin arttığı gözleniyor ve satış için iyi bir zaman olduğunu belirtenlerin payının bir önceki ayki yüzde 57'den yüzde 60'a yükseldiği görülüyor.

Ankete katılanların yüzde 37’si ise ev fiyatlarının gelecek 12 ayda artacağını düşünüyor. Bu oran, geçen ayki yüzde 39’luk seviyeden ufak bir gerilemeye karşılık geliyor.

Ulusal Emlakçılar Birliği'ne (National Association of Realtors) göre, Kasım ayında yeniden satılan bir evin ortalama fiyatı 382.600 dolar civarında seyrediyor.

Düşük stok hala bir sorun

Oranlar düşerken konut piyasasının en büyük endişesi hâlâ daha fazla konutun satılıp satılmayacağı. Düşük stok, alıcıların sınırlı sayıda ikinci el ev havuzunda buluşmasına yol açarak ev fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Duncan, “Gerçek ipotek oranları düşmeye devam ederse ev satın alınabilirliği artabilir ancak satın alınabilirlik denkleminin diğer kısımları tüketiciler için henüz gevşemedi veya iyileşmedi” diyor ve ekliyor: “Bu nedenle, konut arzında anlamlı bir artış görene kadar, satın alınabilirliğin birçok hane için ev sahibi olmanın önünde önemli bir engel olarak kalmasını bekliyoruz.”

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üzerine çıktı

 

ABD konut piyasası canlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)