E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasası canlanıyor ---

ABD konut piyasası canlanıyor

ABD konut piyasası canlanıyor
18 Aralık 2023 - 16:09 borsagundem.com

ABD’de donmuş konut piyasası yeniden çözülmeye başlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de mortgage oranlarının yüzde 7'nin altına düşmesi ve daha fazla evin el değiştirmesiyle birlikte, durma noktasına gelmiş olan konut piyasası nihayet yeniden canlanmaya başlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, onlarca yıldır yüksek seyreden ipotek oranları ve yedi aydır artan ev fiyatlarıyla mücadele ettikten sonra, potansiyel ev alıcıları ABD’de nihayet hoş haberler alıyor. Yakın zamana kadar can çekişen ev satışlarının yeniden hızlanması bekleniyor.

Alıcılar ve satıcılar beklemekten yoruldu

Fortune’dan Sydney Lake’in haberine göre, Mortgage News Daily, ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranının sadece iki ay önce yüzde 8 ile zirve yaptıktan sonra yüzde 6,64'e kadar gerilediğine işaret ediyor. Aynı zamanda, Redfin tarafından yayınlanan rapora göre, Kasım ayında hem yeni listelemeler hem de bekleyen ev satışları, alıcılar ve satıcıların ‘kenarda beklemekten yorulması ve ipotek oranlarının düşmesiyle' yaklaşık bir yılın en yüksek seviyelerine tırmanmış durumda. Yeni ilanlar aylık yüzde 1,3 artışla Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, aktif ilanlar yani toplam satılık ev arzının ise aylık bazda yüzde 3,9 oranında arttığı görülüyor.

Gayrimenkul veri analizi şirketi UrbanDigs'in kurucu ortağı John Walkup, “Bugün piyasaların dönüş yaptığına inanıyoruz” diyor.

Ancak Walkup, bu noktada, acentelerin mülk ziyaretleri, sunulan teklifler ve kabul edilen teklifler gibi faaliyetlerde bir artış bildirdiği kanıtların ‘çoğunlukla anekdotsal’ olduğunu söylüyor. Walkup, “Bu anekdot niteliğindeki raporların doğrulanmış verilere dönüştürülmesi genellikle birkaç hafta alır. Bu da yeni yılda daha da iyi rakamlar görebileceğimiz anlamına geliyor” diye ekliyor.

Donmuş konut piyasası

Mortgage oranlarının yüzde 8'e ulaştığı dönemde, Ulusal Emlakçılar Birliği'ne (National Association of Realtors - NAR) göre, mevcut ev satışları Eylül ayında yıllık bazda yüzde 15 oranında çarpıcı bir düşüş göstererek mevsimsellikten arındırılmış yıllık 3,96 milyon işlem oranına ulaştı. Bu, dünya ekonomisinin ve ABD konut piyasasının Büyük Finans Krizi’nden çıkmaya başladığı 2010 yılından bu yana en düşük rakam anlamına geliyor.

Bu, artan ev fiyatları, yükselen ipotek oranları ve düşük stok seviyeleriyle birlikte ev satın almanın donmasına neden oldu. Cuma günü yayınlanan Redfin raporuna göre, yeni ve aktif listelemelerdeki artışın da yansıttığı gibi, ipotek oranlarının artık düşüyor olması ‘konut piyasasına yeni bir soluk getirmeye’ başlıyor.

Müşterilerinin çoğu hala ipotek oranlarının daha da düşmesini beklese de Churchill Mortgage'ın yönetici ortağı Mike Hardy, firmasının daha fazla faaliyet ve ilgi görmeye başladığını söylüyor ve bu düşüş oranları eğiliminin devam etmesini bekliyor.

Hardy, “Yo-yo ile yürüyen merdivenden inen birini düşünün. Bir miktar dalgalanma olacak ancak oranların düşmeye devam etmesini ve bu trend devam ettikçe daha fazla insanın kenara çekilmesini bekliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Çekinceler devam ediyor

Redfin raporu konut sektörünün iyileştiğini gösterse de birçok uzman 2024 konut piyasasının tam olarak nasıl sonuçlanacağını söylemek için henüz çok erken olduğu konusunda hemfikir. Rapora göre, bekleyen satışlar Kasım ayında son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı ancak kapanan satışlar düşüş gösterdi.

Kasım ayında yaklaşık 45.000 ev satın alma sözleşmesi iptal edildi. Bu, o ay sözleşmeye bağlanan evlerin yaklaşık yüzde 17'sine tekabül ediyor. Bu, 2017 yılına kadar uzanan Redfin kayıtlarındaki en yüksek yüzde anlamına geliyor.

Redfin'e göre, bazı alıcılar ve satıcılar bugünün ekonomik belirsizliğiyle yüzleşmiş olsa da, aynı belirsizlik birçoğunun çekinmesine neden oluyor. Atlanta, Jacksonville, Cleveland, Fort Lauderdale ve Las Vegas, Kasım ayında bu konuda ülkeye liderlik eden pazarlar olurken bekleyen ev satışlarının yüzde 20'sinden fazlasının sözleşmesi ise sona ermiş durumda.

Native Realty'de konut satış direktörü ve danışmanı olan Whitney Dutton, hem alıcıların hem de satıcıların, düşük ipotek oranlarının avantajlarını dengelemek için artan ev fiyatları potansiyelinden endişe duyduğunu söylüyor.

Dutton, “Bu endişe, raporun daha fazla alıcının çekingen davrandığına ilişkin gözlemiyle örtüşüyor. Piyasa gelişmeye devam ettikçe, gelecek yıl konut ortamına ilişkin kapsamlı bir anlayış elde etmek için bu faktörlerin yakından izlenmesi önemli olacak” şeklinde konuşuyor.

ABD'de konut başlangıçları beklentileri aştı

 

ABD'de konut fiyatları yükselişini sürdürdü

 

ABD konut piyasasının kazananı ve kaybedeni

 

ABD'de ikinci el konut satışları 13 yılın dibinde

 

Amerikan konut piyasasında alıcı kalmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)