E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’deki enflasyon borsaları nasıl etkiler?---

ABD’deki enflasyon borsaları nasıl etkiler?

ABD’deki enflasyon borsaları nasıl etkiler?
30 Haziran 2021 - 14:00 borsagundem.com

Son dönemde küresel yatırımcıların en çok odaklandığı konulardan birisi de ABD’deki enflasyon. Ancak borsa analisti Mark Hulbert tarihsel verilere baktığında enflasyonla hisse senetleri arasında kısa vadeli bir ilişki olmadığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’deki en son enflasyon verileri Wall Street’teki kısa vadeli yükselişler ve düşüşler için yol gösterici nitelik taşımıyor olabilir.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert enflasyona ilişkin en son tecrübeler nedeniyle yatırımcıların enflasyon ve hisse senetleri arasında yanlış bir algıya kapılabileceği konusunda uyarıyor. Zira enflasyonun korkutucu seviyelere ulaştığı Nisan ayında ve Mayıs ayının başlarında değerinin altındaki hisseler güçlü bir yükselişe geçerken büyüme odaklı hisselerse değer kaybetmişti. Mayıs ayı ortasından bu yana gerileyen enflasyonla aynı zamanda değerinin altındaki hisselerse gerilemişti.

Ancak söz konusu ilişki her zaman mümkün olmuyor. Nobel ödüllü Yale Üniversitesi Finans Profesörü Robert Shiller’ın 1871 yılına kadar geriye giden enflasyon verilerini inceleyen Hulbert borsalarda enflasyonla hisse senedi hareketliliği arasında kayda değer bir ilişki bulamadığını belirtiyor. Enflasyon verileriyle S&P 500 Endeksi arasındaki korelasyonu inceleyen borsa uzmanı enflasyonla değerinin altındaki hisseler ve büyüme odaklı hisseler arasında bir ilişkinin de görülmediğini söyledi.

ABD tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişikliklerin S&P 500’deki değişimleri ne ölçüde açıkladığını veya öngördüğünü izleyen borsa uzmanı araştırmasından eli boş döndüğünü belirtiyor. Zira bir aydan 12 aya kadar hangi zaman aralığında olursa olsun ABD TÜFE oranları ile S&P 500 arasında %4’ün üzerinde bir değişim tahmin etmenin imkanı bulunmuyor. Hulbert söz konusu ilişkiyi incelerken kendi hesaplamalarına değil S&P 500’ün enflasyona göre ayarlanmış toplam getiri oranlarına odaklandığına da dikkat çekiyor.

Hulbert’e göre enflasyonla hisse senedi hareketliliği arasında güçlü bir ilişkinin olmamasının sebebi borsa ile arasında bir çeşit sevgi-nefret ilişkisinin olması. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre yatırımcılar ekonomide zayıflık ve deflasyon konusunda endişe duyduğunda enflasyonu iyi bir gösterge olarak görüyor. Bunun dışındaki zamanlarda ise enflasyonla hisse senetleri arasında ters yönlü bir ilişki var.

Borsa uzmanı bu şaşırtıcı sonucu ikinci kez kontrol etmek için analizini TÜFE’den çok faiz oranlarına odaklanarak yeniden yaptığını belirtiyor. Hulbert’e göre faiz oranları son değişikliklerden çok gelecekteki enflasyonu gösterdiğinden analiz için daha önemli bir değişken olarak öne çıkıyor. Ancak faiz oranlarındaki kısa vadeli hareketler ile borsa arasındaki korelasyonlar enflasyona odaklanıldığında ortaya çıkan verilerden dahi daha zayıf hale gelmiş.

Değer yatırımlarında enflasyon etkisi

Enflasyonun değerinin altındaki hisselerle büyüme odaklı hisselere arasındaki ilişkiye etkisinde de benzeri bir durum söz konusu. Hulbert bu korelasyonu araştırmak için, Darmouth Üniversitesi Finans Profesörü Ken French’in verileri üzerinden 1926’dan bu yana ABD’deki değer hisseleri ve büyüme hisselerinin aylık getirilerini analiz etmiş.

Bir aydan 12 aya kadar olan tüm zaman aralıklarına odaklanan borsa uzmanı enflasyon ile değer ve büyüme hisseleri arasındaki göreli performansı hakkında istatistiksel olarak anlamı bulunabilecek hiçbir korelasyona ulaşamadığını belirtiyor.

Hulbert daha da şaşırtıcı olacak şekilde faiz oranları ile değer hisselerinin büyüme hisselerine karşı performansı arasında ters bir korelasyon bulduğunu belirtiyor. Bu durum son birkaç aydır borsalarda görülenin tam tersi niteliğinde. Diğer bir deyişle tarihsel veriler yükselen faiz ortamında değer hisselerinin daha iyi performans gösterdiğini önererek borsaların son bir yıllık tecrübelerinin aksini gösteriyor.

Hulbert, analizlerinin daha önce büyüme hisselerine yönelen yatırımcıların tam tersini yöne giderek değer hisselerine yapmaları gerektiği yönünde bir öneri getirmiyor. Borsa uzmanına göre bu analizin amacı, bir yandan enflasyon ve faiz oranları, diğer yandan borsa ve değer hisselerinin büyüme hisselerine göre performansı arasında kararsız kalan yatırımcılara bu iki gösterge arasında tarihsel açıdan önemsiz bir ilişki olduğunu göstermek.

Hulbert’e göre kısa vadeli borsa yatırımlarında piyasalarda doğru zamanlamayı arayan yatırımcıların ipuçları için enflasyondan başka alanları incelemeleri gerekiyor.

Avrupa'da enflasyon beklentilere paralel

 

Buffett’ın pandemiden aldığı en büyük ders

 

Borsa yatırımcısına sürdürülebilir hisse platformu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)