E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın pandemiden aldığı en büyük ders---

Buffett’ın pandemiden aldığı en büyük ders

Buffett’ın pandemiden aldığı en büyük ders
30 Haziran 2021 - 10:53 borsagundem.com

Warren Buffett küçük işletmelerin kapanma sürecinden orantısız etkilendiğine dikkat çekti. Ünlü yatırımcı pandeminin verdiği en büyük dersin insanların felaketlere hazırlanma konusundaki yetersizliği olduğunu söyledi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett pandeminin küçük işletmelerdeki ekonomik sonuçlarının orantısız bir şekilde hissedildiğini ve Kovid-19 belirsizliğinin sona ermeye çok uzak olduğunu söyledi.

Omaha Kahini olarak da bilinen Berkshire Hathaway’in ünlü CEO’su CNBC’deki röportajında korona virüs krizine ilişkin, “Ortaya çıkan ekonomik etki son derece eşitsiz bir biçimde gerçekleşti. Yüz binlerce belki de milyonlarca küçük işletme korkunç bir şekilde zarara maruz bırakıldı. Ancak büyük şirketlerin önemli bir kısmı çoğunlukla iyi bir iş çıkardı” ifadelerine yer verdi.

Takvimler Mart 2020’yi gösterdiğinde Kovid-19 pandemisi tüm dünyayla birlikte ABD’yi de esir almış, 20 trilyon dolarlık ekonomi ışık hızıyla kapanmak zorunda kalmıştı. Bu süreçte binlerce küçük işletme kapılarını kapatmak zorunda kalırken büyük perakende şirketleri ve e-ticaret devleri ise müşterilere hizmet vermeyi sürdürebilmişti. Tüm bunların göstergesi ise gayrisafi yurtiçi hasıla rakamlarıydı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2020’nin ilk çeyreğinde ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılası %31,4’lük bir daralmayı gösteriyordu. Söz konusu tablo ABD ekonomisinin Büyük Buhran’dan bu yana görülmemiş bir daralmayla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

90 yaşındaki milyarder yatırımcı konuyla ilgili açıklamasında, “Öngörülemezlik açısından bakıldığında henüz hiçbir şey bitmedi. Fazlasıyla tahmin edilmesi güç bir dönemden geçildi ve bu süreç çoğu insan ve işletme için beklenenden daha iyi bir dönemdi. Sürecin beklenenden daha iyi sonuç vermesi onların da suçu değil. Ancak bu dönem her türden insanı ve umutlarını yok edecek cinstendi” ifadelerini kullandı.

Kovid olağanüstü başarı hikayeleri doğurdu

Warren Buffett’ın uzun süredir ortağı ve dev yatırım şirketi Berkshire Hathaway’in Başkan Yardımcısı Charlie Munger ise aynı röportajda pandeminin otomobil satışları gibi bazı işletmeler için önemli miktardaki kârları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Munger konuya ilişkin açıklamasında pandeminin bazı işletmelere etkilerine ilişkin “Normal bir getiri sağlamadılar. Hiç beklemedikleri harika başarılar ürettiler. Oto galericiler pandemi öncesinde hiç tahmin etmeyecekleri ölçüde adeta para bastılar” ifadelerine yer verdi.

Sanayi sektöründe fabrikaların kapanması ve küresel çapta hissedilen çip sıkıntısı nedeniyle otomobil üreticileri ve bayiler, araçlar henüz bayiliklere gelmeden satış yapabilme imkanı oldu ve bol miktarda kâr elde etti.

78’den fazla bayiliğiyle ABD’nin en büyük oto galeri şirketlerinden birisi olan ve holdingten bağımsız olarak işletilen Berkshire Hathaway Automotive firması da bu yüksek getirileri elde eden şirketler arasında. Holding ayrıca özel jet kiralama şirketi NetJets’in ve BNSF Railway şirketinin de sahibi konumunda.

Buffett, pandeminin başındaki belirsizliğin bu şirketler için de geçerli olduğuna dikkat çekerek “Ortağımız olan tüm bayiler, Mart ve Nisan aylarında çok büyük bir sorun olacaklarını içtenlikle hissettiler. Bazıları hükümetten yardım almak isteyebilirdi, ancak zengin bir ana şirketleri olduğu için onlara izin vermedik. Talep açısından bakıldığında NetJets’e ne olacağını bilemiyorduk” açıklamasında bulundu.

Pandeminin verdiği en büyük ders

Warren Buffett, eşi benzeri görülmemiş bu salgından aldığı en büyük dersin, “dünyanın gerçekleşmesi kaçınılmaz acil durumlara karşı ne kadar kötü hazırlık yapabileceği” olduğunu söyledi.

Buffett, “İnsanların bildiklerini düşündükleri kadar çok şey bilmediklerini öğrendim. Ama öğrendiğin en büyük şey pandeminin meydana gelebilmesiydi ve bu hayal edilebilecek en kötü şey değil. Toplumlar uzak ama mümkün olan ve er ya da geç meydana gelecek şeylere hazırlanmak için korkunç miktarda zamanı heba ediyor” dedi.

Sadece ABD’de korona virüs sebebiyle 600 binden fazla insan hayatını kaybetti ve aşı dağıtımının hızlanmasına karşın tüm dünyada yeni varyantlar endişelere sebep olmayı sürdürüyor. 92 ülkede görülen Delta varyantının bir süre sonra dünya çapında baskın hale gelmesi bekleniyor. ABD’de yeni varyantın yaygınlığı iki hafta içerisinde yaklaşık iki katına çıkıyor.

Efsane yatırımcı konuyla ilgili açıklamasında, “Başka bir pandemi olacağını biliyoruz. Nükleer, kimyasal, biyolojik ve şimdilerde de siber tehditlerin olduğunu biliyoruz. Tüm bunlar korkunç ihtimaller. Bunlarla ilgili bir miktar bilgi sahibiyiz ancak bunlara karşı özellikle de toplumlar tam olarak başa çıkabilme yeteneğine sahipmiş gibi görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Bu yıl gerçekleşen siber saldırılardaki ciddi yükseliş insanların hayatlarını doğrudan etkileyebilecek kapasitedeydi. ABD'deki 5 bin 500 mil uzunluğundaki enerji boru hattı ağı şirketi Colonial Pipeline’ın fidye yazılım saldırılarıyla faaliyetlerini kısa süreli durdurması lojistik ve hizmet sektörlerinin çalışmasını engelledi.

Buffett konuyla ilgili açıklamasında, “Charlie ve ben birçok yönden çok şanslıydık. Ancak en çok şanslı olduğumuz konuysa aslına bakılırsa doğru zamanda doğru yerde olmaktı” dedi. Milyarder yatırımcı röportajının sonunda bundan 50, 100 veya 200 yıl sonra yaşayacak nesillerin yaşayabileceği daha iyi bir hayatı mahvetmemek için ne yapılması gerektiği sorusunu yöneltiyor.

Kazandıracak 5 Buffett hissesi

 

Borsa yatırımcısına sürdürülebilir hisse platformu

 

Borsa yatırımcılarının iki büyük korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şakamısınız30 Haziran 2021 11:15

    Ne dersi la adam 100 yasına gelmiş bu saatten sonra alsa ne almasa ne,istese bizim bisti tek başına alır.