E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de yaşanan siyasi işlevsizlik borsa yatırımcıları için ne ifade ediyor?---

ABD'de yaşanan siyasi işlevsizlik borsa yatırımcıları için ne ifade ediyor?

ABD'de yaşanan siyasi işlevsizlik borsa yatırımcıları için ne ifade ediyor?
09 Ekim 2023 - 11:25 borsagundem.com

ABD siyasetinde ilkler yaşanıyor. Bunu siyasi işlevsizilik olarak nitelendiren uzmanlar, bu durumun yatırımcılar ve piyasalar için acı verici sonuçları olduğu görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de uzun vadeli Hazine getirilerinin son 16 yılın en yüksek seviyesinin görmesinin sorumluları aranıyor. ABD dışı dünya bunu salt bazı ekonomik gerekçelerle açıklasa da ABD’lilerin gözünde bunda iç siyasetteki işlevsizliğin de etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, belki de piyasalardaki belirsizliğin bu kadar kendini gösterdiği bir başka dönem yaşanmadığını ifade eden uzmanlar, ABD’deki siyasi işlevsizliğin de bunda payı olduğu görüşünde.

Hazine getirileri

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, geçen hafta Kevin McCarthy'nin ABD Temsilciler Meclisi konuşmacısı koltuğundan benzeri görülmemiş bir şekilde görevden alınması, ABD'deki siyasi işlevsizliğin daha fazla kanıtını gören yatırımcılar ve piyasa analistleri için bir dizi anlaşılır acıya yol açtı.

Ne de olsa, kendi Cumhuriyetçi partisindeki bir avuç aşırı sağcı milletvekilinin zoruyla yaptığı oylamanın sonucu olan bu hamle, McCarthy'nin geçen hafta sonu hükümetin kapatılmasını engellemeyi başarmasının ardından geldi. Ölümcül günahı Demokratlarla anlaşmaya varmak için çalışmak olan McCarthy, bu karmaşanın ortasında görevden alındı.

Yatırımcılar, uzun vadeli Hazine getirilerini 16 yılın en yüksek seviyelerine çıkaran ve hisse senetlerini Haziran başından bu yana en düşük seviyelerine gönderen tahvillerdeki satış dalgasının nedeninin siyasi kaos olmadığını, ancak bunun rahatsız edici ve uzun vadeli bir sürecin parçası olarak görüldüğünü savunuyor.

Bel Air Investment Advisers'ın genel müdürü Carl Ludwigson, paylaştığı notta, “Bu spesifik olayın piyasaları istikrarsızlaştırmasını beklemiyoruz ancak Washington'daki işlev bozukluğu ABD'nin istisnai siyası yapısına yönelik güveni azaltabilir” diyor.

30 yıllık Hazine tahvili getirisi geçen hafta 23,2 baz puan artarak Cuma günü yüzde 4,941 ile 20 Eylül 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 10 yıllık Hazine tahvili getirisi ise 3 Ekim'de yüzde 4,80'i aşarak 8 Ağustos 2007'den bu yana en yüksek seviyesini gördü ve haftayı yüzde 4,783 seviyesinde tamamladı.

Borsalar

Cuma günü piyasa katılımcıları, beklenenden çok daha güçlü gelen ABD Eylül istihdam raporuna odaklandı. Hisse senetleri başlangıçta düşüş yaşadı ancak yeniden toparlanarak seansı sağlam kazançlarla sonlandırdı. Bu sıçrama, S&P 500 Endeksi’nin hafta boyunca pozitife dönerek yüzde 0,5 oranında artışla art arda dört haftalık düşüş serisini kırmasını sağlarken Dow Jones haftalık düşüşünü yüzde 0,3'e indirdi ve Nasdaq’ta ise kazanç yüzde 1,6’yı buldu.

Hiç şüphe yok ki, bu hafta yatırımcılar Fed'in olası faiz oranı rotasını değerlendirmeye çalışırken büyük ölçüde enflasyon verilerine odaklanacak. Eylül ayı tüketici fiyatları endeksi, yatırımcıların Eylül ayı üretici fiyatı endeksi aracılığıyla toptan eşya fiyatlarındaki baskılara odaklanmasından bir gün sonra Perşembe günü açıklanacak.

Daha fazla siyasi drama

Ancak bu hafta, bölünmüş Cumhuriyetçiler McCarthy'nin halefini seçmeye çalışırken daha fazla siyasi drama vaat ediyor. McCarthy'nin kaderi göz önüne alındığında, halefinin bu sınavdan geçme ihtimalinin daha düşük olduğu görülüyor. Olasılık belirleyiciler artık geçici finansman önlemi gelecek ay sona erdiğinde hükümetin kapanma riskinin arttığını görüyor.

Ludwigson, McCarthy'nin net bir halefi olmadan görevden alınmasının ve başka bir olası kapatmanın yaklaşmakta olmasıyla birlikte, piyasadaki oynaklığın, özellikle de faiz oranlarındaki oynaklığın arttığı bir dönemde, işleyen bir hükümetin sürdürülmesi konusunda daha büyük belirsizliğe katkıda bulunduğunu söylüyor.

Bütün bunlar, bu yılın başında Kongre'de gerçekleşen ve ABD'nin tarihinde ilk temerrüdün kıl payı önlendiği borç tavanı hesaplaşmasını da akla getiriyor. Bu kavga, Fitch Ratings'in Ağustos ayında ABD hükümetinin AAA olan kredi notunu, son yirmi yılda yönetimin aşınmasını gerekçe göstererek AA+'e düşürmesine yol açmıştı.

Daha önceki bir borç tavanı mücadelesi, S&P Global'in ABD'nin 2011 yılındaki AAA notunu kaldırmasıyla yaşanmıştı. Analistler, Kasım ayındaki kapanmanın Moody's Investors Service’in ABD’nin kredi notunu düşüren büyük derecelendirme firmalarından sonuncusu olmasına yol açabileceğinden korkuyor.

Diğer uzmanlar ise çok daha yüksek riskler görüyor. Milyarder yatırımcı Ray Dalio, paylaştığı bir gönderide McCarthy'nin görevden alınmasının artan siyasi kutuplaşmanın bir işareti olduğunu ve ‘demokrasiden iç savaşa doğru bir adım daha’ atıldığını savunuyor.

Yatırımcıları ne kadar ilgilendiriyor?

Finansal piyasalar açısından, ABD yönetim sorunları büyük ölçüde arka planda kalıyor ve yatırımcılar için muhtemelen günlük bir sorun anlamına gelmiyor. Bir danışmanlık firması olan Arbroath Group'un yönetici ortağı ve kurucusu Christopher Smart, “Bu bir sorun ve büyük bir sorun, ancak yeni bir sorun değil. Bu nedenle aylardır veya yıllardır değil, gerçekten de onlarca yıldır oluşan bu sorunları mevcut piyasa dinamiğiyle ilişkilendirmek zor” diyor.

Şu anda Fitch'in bir parçası olan risk analizi şirketi GeoQuant'ın kurucularından Mark Rosenberg ise, ABD'nin, ‘seçimler odaklı yönetişim riskinin arttığı’ ve hükümetin temel politika yöneliminin küresel ekonomi etrafında belirsizlik yaratan gelişmekte olan bir piyasa ülkesinin bazı özelliklerini giderek daha fazla benimsediğini söylüyor.

Elbette ABD'nin gelişmekte olan piyasalarla aynı seviyede olmadığını söyleyen Rosenberg, “Sonuçta Hazine dünyadaki en büyük ve en likit finansal piyasa olmaya devam ediyor. ABD varlıkları, gelişen piyasa varlıklarıyla aynı derecede sarsılmıyor. Ancak siyasi işlevsizliğin örtülü bir arka planı, yatırımcıların farklı ekonomik verilere atfettiği belirsizliği artırıyor ve muhtemelen bu da, satışları, daha az öngörülebilir siyasi kalıplara göre daha aşırı ve değişken hale getiriyor” şeklinde konuşuyor.

ABD ilk örnek değil

Rosenberg, “ABD, artan siyasi işlev bozukluğu gösteren tek gelişmiş piyasa değil. Geçen yıl Birleşik Krallık devlet tahvillerinde yaşanan satış dalgası mali piyasalarda şok dalgaları yaratmış, İngiltere Merkez Bankası'nı müdahaleye zorlamış ve Başbakan Liz Truss'un istifasına yol açmıştı” diyor ve siyasi işlev bozukluğunun ABD’de has olmayan bir olgu olduğunun altını çiziyor.

Truss ve maliye bakanı Kwasi Kwarteng'in geçen sonbaharda sunduğu 'mini bütçe', fonlanmayan büyük vergi kesintileri vaat ediyordu. Vergi kesintilerini finanse etmek için daha fazla borca ihtiyaç duyulduğunu ve bunun sonucunda ortaya çıkacak tüketici harcamalarındaki artışın merkez bankasını faiz oranlarını daha da artırmaya zorlayabileceği ihtimalini gören tahvil yatırımcıları, tahvil satmaya başlamış ve bu da getirileri keskin bir şekilde yükselmeye zorlamıştı. Bu, emeklilik fonları için büyük bir zorluk yaratmış ve finansal sistemi tehdit ederek BOE'yi harekete geçirmiş ve hükümeti U dönüşüne zorlamıştı.

Rosenberg, bunun gelişen piyasa dinamiği için ders kitabı niteliğinde olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bir politika değişikliği yaşanıyor ve ardından yatırımcılar bu politika değişikliğini blöf olarak değerlendiriyor. Bu, yatırımcıların Brezilya, Polonya veya Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda görmeye alışkın oldukları manzaraya benziyor. ABD'nin ise henüz o noktaya geldiğini düşünmüyorum ancak artan borç yüküne ilişkin endişelere bağlı olan ve bütçeyle ilgili konulardaki siyasi işlevsizliğin eşlik ettiği uzun vadeli ABD borcundaki satışlar göz açıcı.”

ABD borsaları düşüşle açıldı

 

Societe Generale: ABD borsaları gelecek 6 ayın en güvenli limanı

 

ABD borsaları büyük bir ‘al sinyali'ne mi hazırlanıyor?

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Morgan Stanley ve BofA'dan hisse senedi yorumu

 

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)