E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAmerikan ekonomisinde ani resesyon riski---

Amerikan ekonomisinde ani resesyon riski

Amerikan ekonomisinde ani resesyon riski
06 Şubat 2024 - 16:11 borsagundem.com

ABD’li yatırımcıların ekonomiye yönelik aşırı iyimserliği çürük tahvil getirilerinde net biçimde görülüyor. Ancak bu durum muhalif yatırımcılara göre ani bir resesyonu tetikleyebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan piyasalarında çürük tahvillerin kâr marjı bugünlerde olağanüstü derecede düştü. MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre söz konusu tablo ani bir resesyon riskini de beraberinde getiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre çürük tahvil kâr marjı yatırımcıların güvenli devlet tahvilleri ile yüksek getirili şirket tahvilleri arasındaki kâr farklılığına işaret ediyor. Bu marj yatırımcıların devlet tahvilleri yerine çürük tahvillere yatırım yapması sonucu oluşan riskleri telafi etmek için talep ettiği ekstra getiri oranını ifade ediyor.

Söz konusu marjlar şu anda %3,5 seviyesinde ve 1997’den bu yana olan marj ortalaması olan %5,4’ün oldukça altında. Bu da yatırımcıların şu anda ekonomiye yönelik risk algısının anormal derecede düşük olduğuna inandığı anlamına geliyor. Hulbert’e göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) yumuşak inişe mükemmel bir sorunsuzlukla ulaşacağına dair konsensüs bu iyimserliğin en önemli sebeplerinden birisi.

Ancak muhalif piyasa analizlerinin babası olarak kabul edilen Humphrey Neill "Herkes aynı düşündüğünde, herkesin yanılması muhtemeldir" diye hatırlatıyor. Muhalif görüşlü yatırımcılar düşük kâr marjının önümüzdeki aylarda kendini düzeltecek aşırı bir yükselişi temsil ettiğine inanıyor.

Üstelik tarihsel göstergeler de bu argümana destek sağlar nitelikte. Hulbert bu savu ölçmenin bir yolu olarak ICE BofA ABD Yüksek Getirili Tahviller Endeksi’nin opsiyonlara göre ayarlanmış kâr marjlarını incelemeye tutuyor.

Borsa yazarının araştırmasına göre çürük tahviller şu anda tarihin en düşük beşte birlik diliminde ve dolayısıyla muhalif yatırımcılar bir resesyon riski olduğu sonucuna varıyorlar. Gerçekten de bir ila iki yıl içerisinde çürük tahvil kâr marjlarında oluşabilecek %1,9 ila %4,8 oranındaki artışlar yalnızca ekonomideki riski yansıtmakla kalmayıp aynı zamanda bu riskin artmasına katkıda da bulunabilir.

Uzun vadeli muhalif gösterge

Karşıt görüşlü yatırımcılar piyasaların genel ruh halini değerlendirirken piyasa duyarlılığı setine çürük tahvil kâr marjlarını da ekliyorlar. Bu göstergenin diğerlerine göre bir avantajı, en önemli açıklayıcı gücünün çok daha uzun vadeli olmasıdır. Diğer duyarlılık göstergelerinin çoğu, bir ila üç aylık bir zaman aralığının ötesine dair piyasa hakkında çok az şey söylemesidir. Buna karşılık, setine çürük tahvil kâr marjları bir ila üç yıllık ufukta daha büyük bir açıklayıcı güce sahiptir.

Bir yandan, bu uzun vadeli beklentiler yatırımcıları bir nebze teselli edebilir. Zira bu resesyonun hemen önümüzdeki birkaç ay içinde başlaması gerekmediği anlamına gelir. Öte yandan, söz konusu analiz, bu artan resesyon riskinin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını gösteriyor.

Hulbert muhalif göstergenin bir resesyonun gerçekleşeceğini garanti etmeyeceğinin de altını çiziyor. Ancak borsa yazarına göre piyasalar yumuşak inişi kutlarken aniden bir resesyonun başlaması ihtimali muhalif yatırımcı teorisi ile tamamen tutarlı nitelikte olacak.

Krizden kaçıp yatırımı bırakmak ne kadar doğru?

 

‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye

 

Traderların en büyük endişe kaynağı likiditeye erişim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)