E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD tahvil verimleri daha ne kadar yükselecek?---

ABD tahvil verimleri daha ne kadar yükselecek?

ABD tahvil verimleri daha ne kadar yükselecek?
09 Mart 2021 - 13:52 borsagundem.com

Ekonomik toparlanma ve 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin yaklaşmasıyla ekonomik toparlanma beklentileri ABD tahvil verimlerini yükseltiyor. Uzmanlara göre 10 yıllık ABD tahvil verimleri %2’yi aşabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazinesi tahvil verimlerinin yükselişi küresel borsalardaki tüm çevreler için endişe verici bir hal almaya başladı. Zira ABD Merkez Bankası’nın sağladığı ucuz ve bol miktardaki likidite pandemi karşısındaki savunma mekanizmasının önemli bir unsuru haline gelmişti. Bu sayede dev ABD şirketleri geçen yılki kriz sırasında bilançolarını güçlendirmeyi ve çok düşük oranlarda borç almayı başarmıştı.

MarketWatch’un haberine göre düşük faiz oranları ayrıca 2020 yılında 4,3 trilyon dolarlık rekor miktarda Amerikan konut kredisinin piyasaya girmesine yardımcı oldu. ABD merkezli emlak şirketi Black Knight’ın en son raporuna göre ev sahiplerinin mortgage ödemelerine mola vermesiyle mortgage ödemelerinin yeniden finanse edilen miktarı tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselerek 2,8 trilyon dolara ulaştı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi altında bu yıl Kovid-19 aşılanma sürecinin hızlanmasının etkisiyle uzun vadeli ABD Hazinesi getirileri yükseldikçe hem şirket borçlarının hem de Amerikan konut piyasalarındaki borçlanma maliyetlerinin biraz daha pahalı hale gelmesi şaşırtıcı olmayabilir.

Finansal araştırma şirketi CreditSights’ın araştırmasına göre, 30 yıllık ABD Hazinesi getirisinin bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 65 baz puan artarak yaklaşık %2,3'e yükseldi. Bu rakam, 31 Aralık 2019'daki seviyeyle, diğer bir deyişle ABD'de ilk Kovid-19 vakaları tespit edildiği dönemden önceki seviyeyle neredeyse eşleşiyor.

Dow Jones Market Data verilerine göre, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerindeki verim Pazartesi günü yıllık bazda yaklaşık 68 baz puan yükseldi ve %1.594 civarında işlem gördü. Ancak Kıdemli Analist Erin Lyons liderliğindeki CreditSights ekibine göre, bu oran hala 10 yıllık tahvil verimlerinin salgın öncesi %1,92 seviyesinin altında olduğunu gösteriyor. Söz konusu durum 10 yıllık ABD tahvil verimlerinin yükselmesi için daha fazla alana sahip olduğu anlamına geliyor.

Artan ABD devlet tahvili getirileri, geçen hafta Temmuz ayından bu yana görülmeyen bir seviye olan ortalama %3,02'ye ulaşan 30 yıllık sabit faizli konut kredilerinin tırmanmasında halihazırda etkisini göstermişti.

Şirketler ayrıca potansiyel olarak daha yüksek oranlarla karşılaşmanın önüne geçmek için kurumsal tahvil piyasasında borçlanma konusunda acele ediyor. ICE Bank of Amerika ABD Kurumsal Endeksi'nin getirileri Ocak ayındaki %1,79’luk son düşük seviyesinden %2,2’ye kadar yükseliş gösterdi.

MarketWatch haberine göre, Bank of America, Pazartesi günü yatırım sınıfı kurumsal tahvil piyasasında yaklaşık %3,48 oranında getiri sağlayan 30 yıllık borç dilimli 5,5 milyar dolar borç alımı gerçekleştirdi. Ancak tırmanan tahvil getirileri de hisse senetlerinde bir rotasyona yol açtı. Bu durum teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi'nin Pazartesi günü düzeltme bölgesine inmesine neden oldu. Düzeltme bölgesi endekslerin en son zirvesinden %10’dan fazla ancak %20’den az düşüş gösterdiği bölge anlamına geliyor.

Dow Jones Endeksi Pazartesi gününü yaklaşık 300 puan yükselişle bitirdi. Ancak 32.000 seviyesinin üzerine çıkmakta zorlandı. Yatırımcılar güçlenen ekonomik toparlanma sırasında ABD Kongre'den gelmesi beklenen agresif 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin tüketici harcama alışkanlıkları ve enflasyon üzerindeki potansiyel etkisini değerlendiriyor.

Küresel borsaların en çok merak ettiği soruysa ABD Hazinesi verimlerinin ne kadar yükselebileceği. Leuthold Group Baş Yatırım Stratejisti James Paulsen Pazartesi günü paylaştığı notunda, “Tahvil piyasasının mevcut %2,25'lik enflasyon beklentisi göz önüne alındığında, verimlerin tırmanması için hala bol miktarda alan var. Tahminimiz, 10 yıllık tahvil verimlerinin bu yıl %2'yi aşacağı yönünde ancak ne olacağını tam olarak hiç kimse bilemez” ifadelerine yer verdi.

Analistler, FED'in enflasyon hedeflerinin ötesinde mücadele etmek için kolay para politikalarına yön değiştirmeye zorlanıp zorlanmayacağını öngörmeye çalışıyor. Faiz oranlarının mevcut %0-0,25 seviyesinin üzerine beklenenden daha erken çıkarılması veya aylık 120 milyar dolarlık tahvil alım programını sınırlandırarak finansal piyasalardan likiditeyi boşaltabileceği işaret ediliyor.

Invesco Küresel Piyasalar Baş Stratejisti Kristina Hooper Pazartesi günü paylaştığı bir notta, "10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerindeki verim bu noktadan hızla yükselir ve düzensiz piyasalar yaratırsa FED'in harekete geçmesi muhtemeldir," ifadelerini kullandı.

Ancak Hooper, enflasyonun "sorunlu" hale gelmesini de beklemiyor. Baş stratejist salgın nedeniyle işgücü piyasasında var olan önemli gevşekliğin yanı sıra, teknolojik yenilikler de dahil olmak üzere enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıyı koruyacak daha uzun vadeli yapısal güçlere dikkat çekiyor.

Stephen Roach: Enflasyonu yükseltecek seviyede bir talep yok

 

Borsa çöküşüne hazır olmak için 5 yöntem

 

Tahvil, emtia, kurlara karşı borsada yükseliş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YTD koy tamam09 Mart 2021 16:10

    Yani diyor ki aşabilir buna inanıp poz kapatırsanız borsada ve bir sabah arkasından bakarak kalırsanız şunu diyecek yükselebilir demiştik yükselecek demedik.