E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa çöküşüne hazır olmak için 5 yöntem---

Borsa çöküşüne hazır olmak için 5 yöntem

Borsa çöküşüne hazır olmak için 5 yöntem
09 Mart 2021 - 10:07 borsagundem.com

Ekonomik ve siyasi belirsizlik piyasaları ve yatırımcıları endişelendiriyor. %1’in üzerindeki günlük piyasa dalgalanmaları oldukça alışıldık hale geldi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda son yedi işlem gününün beşinde %1’in üzerinde günlük fiyat dalgalanmaları görüldü. Buna ek olarak uzun vadeli tahvil verimleri yıl başından bu yana yükselişte ve enflasyon beklentilerini körüklüyor. Korona virüsün hala ortadan kalkmamış olması ve küresel ekonomik toparlanmayla ilgili beklentilerin sonucunda ortaya çıkan ekonomik ve siyasi belirsizlik birçok yatırımcıyı endişelendiriyor.

Bu ortamda borsa çöküşüne yönelik endişeler de yükseliyor. 

Mevcut değerlemeler ve fiyat hareketleri göz önüne alındığında, piyasalarda bir çöküş görüleceği neredeyse kesinleşti, ancak zamanlaması meçhul. Bir sonraki borsa çöküşünde hayatta kalıp, kazanç elde edebilmek için hazırlıklı olmanız gerekiyor. İşte borsa çöküşüne hazır olmak için 5 yöntem.
  1. Acil durum fonu

Piyasalarda bir çöküş görüldüğünde yatırımcıların karşılaştığı en büyük risklerden biri, borsaların yatırımcıların ekonominin geleceğine yönelik projeksiyonlarını yansıtıyor olduğu gerçeği. Piyasalarda bir çöküş görüldüğünde, bu genellikle yatırımcıların endişeli olduğu anlamına gelir. Bu durum ise kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet gibi, yatırımcıların yatırımlarını geri çekmesiyle, istihdam kaybına neden olur.

Motley Fool’un haberine göre, borsa çöküşüne hazır olmak için bir acil durum fonunu kenarda tutmak, bu risklerden kaçınmak için önemli bir esneklik tanır. Hisseler düştüğünde işinizi kaybederseniz, faturalarınızı hisse satmanıza gerek kalmadan ödeyebilirsiniz. Acil durum fonlarının genellikle üç ila altı aylık yaşam masraflarını karşılayabilecek boyutta olması gerekiyor.

2. Kısa vadeli hedefleriniz için daha dikkatli yatırım yapın

Acil durumlar dışında birçoğumuzun birikim yapma nedeni olan kısa vadeli hedefleri var. Bu yeni bir ev, yeni bir araba, çocukların eğitimi, tatil ya da emeklilik olabilir. Bu hedefler için zaman yaklaşırken, bu hedefler için yaptığınız birikimleri hisselerden çekmeli ve daha düşük riskli yatırımlara yönelmelisiniz.

Önümüzdeki beş yıl içinde harcamayı planladığınız paranın borsalarda bulunmaması gerekiyor. Bunun yerine nakit ya da tahvil yatırımlarını düşünebilirsiniz. Bugünün düşük faizli ortamında, bu kısa vadeli birikimlerin getirisi yüksek olmayacaktır. Ancak ihtiyacınız olduğunda bu paraya bu şekilde daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu durum ise piyasalar çöktüğünde büyük bir fark yaratabilir.

3. Hisselerinizin değerini doğru tahmin edin

Bir hisse, nihayetinde bir şirketin küçük bir bölümünden başka bir şey değil. Piyasalar her gün yükselirken ve düşerken, uzun vadede bir şirketin gerçek değerini belirleyen unsurlar gelir sağlayabilmesi ve zaman içinde büyüme gösterebilmesidir. Bu tahminler %100 doğru çıkmayacak olsa da, bu bilgiyi şirketlerinizin gerçek değerini aşağı yukarı hesap edebilmek için kullanabilirsiniz. Bu durum alım ya da satımla ilgili daha rasyonel kararlar vermenizi sağlayabilir.

Borsalarda görülen bir çöküş, bir şirketin hisselerinin fiyatını düşürdüğünde, şirketin değeriyle ilgili düşünceleriniz daha fazla alım yapma kararı almanızı sağlayabilir. Diğer yandan bir şirketin hisseleri, şirketin temel verilerinin kötüye gitmesi nedeniyle düşüyorsa, düşen hisse fiyatı satış yapmak için bir neden olabilir.

4. Temettülerle yeniden yatırım yapmayı durdurun

Hisselerinin sahibi olduğunuz şirketler temettü ödemesi yaptığında, bu ödemeler genellikle nakit olarak yapılır. Eğer temettülerinizle yeniden hisse alımı yapıyorsanız, bu nakit aynı şirketin daha fazla hissesini almak için kullanılır. Bunun yerine temettülerinizi daha farklı bir şirketin hissesine yatırabilir ya da nakitte tutabilirsiniz.

Her iki şekilde de temettülerinizi nakit olarak tutmak, bu parayla ne yapabileceğiniz konusundaki seçeneklerinizi artırır. Buna ek olarak, hiçbir şey satmak zorunda kalmadan nakit sahibi olmak ise, piyasalar aşağı yönlü harekete başladığında güvence olur.

5. Portföyünüzü çeşitlendirin

Çoğu zaman piyasalarda düşüşün temel bir nedeni vardır. Buna örnek olarak korona virüs pandemisiyle mücadele nedeniyle yürürlüğe sokulan ekonomik kısıtlamalar gösterilebilir. Genel bir piyasa paniği sürecinde birçok şirketin hisse fiyatları düşse de, bazı şirketler çöküşün nedenine çok daha yakın olabilir. En ağır darbeyi alan şirketler bir daha toparlanma gösteremeyebilir ve kilit nedenden daha uzakta kalan şirketlerin hisse fiyatları geçici bir süreliğine düşerek alım fırsatı oluşturabilir.

Yatırımcılar genellikle borsa çöküşünün merkezinde hangi şirketlerin olacağını önceden tahmin edebiliyor. Bu nedenle portföyünüzü korumak için, hisse dağılımınızı sektörler arasında çeşitlendirmelisiniz. Çeşitlendirme yatırımlarınızı genel bir piyasa çöküşünde kayıptan koruyamaz ancak devasa ve özel nedenli çöküşlere karşı koruma sağlayabilir.

Tahvil, emtia, kurlara karşı borsada yükseliş

 

Kısmi tepki alımı gelebilir

 

Hisse senetleri cephesinde yön arayışı etkili olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Süreyya10 Mart 2021 00:07

    Dolarcı forumunda yazdıklarına baktım, çok güldüm bi o kadar da üzüldüm hallerine. İnsancıklar 3 bin 5 bin dolar koymuşlar ceplerine %3 yükselince sevindirik olmuşlar, borsa çökmüşmüş, dolarını on liradan satacakmışmış, kafası rahatmış, dolar en iyi yatırımmış, yükselsin diye yırtınıyorlar. noldu? 3 verdi, ikisini geri aldı, dolarcıya üçün biri kaldı, borsada düşen hisse düştüğü fiyatın üstüne çıktı...

  • TARIK TOMA09 Mart 2021 22:58

    Sessiz takipçi kusura bakma yanlışlıkla disklike yaptım. AÇIK ALGI OPERASYONU YAPIYORLAR. SİZİ TAKİP ETSEM 50 CENT'E MUHTAÇ KALIRDIM! Memlekette EN İYİ KAZANAN BORSA! Son 3 yılda en iyi kazandıran yatırım. Çeşit portföy yaparak 13 bin TL'den tahmin edemeyeceğim rakama ulaştım. En acemi yatırımım ASELSAN'dı,onda bile kazandım. Kimi gün geldi çok kaybetmiş ama günün gereği kazanacağına inandığım,gün geldi kuruşluk hisseleri aldım ve 10 liralar oldu bunlar. Altına vb yatırmadım Fâize ise İnancım gereği (herkesin yaşam tarzı, inancı kendine) girmedim ALGI YAPANLARA ÇEKİNMEDEN İSTEDİKLERİ ZAMAN DEKONT GÖNDERİRİM. Onlar da saygı duyup, bizden özür dileyecek ve burada yayınlayacak! Şunu da yazayım; Orta direk vatandaştım, bir tık ileri sayılırım. Bu kadar yatırımcının EMEĞİNE, ZEKÂSINA, CESARETİNE VE HERŞEYDEN ÖNCE VATANSEVERLİK DUYGULARINA SAYGI DUYUN! Size kalsaydı EN AZ KAZANDIRAN ALTIN,DOLAR ALIP EN FAZLA YERİMDE SAYACAKTIM.

  • Sessiz Takipci09 Mart 2021 21:47

    Şimdi size gerçek hayattan bizzat şahit oldugum olayı anlatacagım; memur olarak yeni tayin oldugum bir ilçede iki kişi konuşuyor. Kahvenin balkonundan aşagıdakine ,(ak partiyi kastederek)bunlar gelmeseydi paran battıydın dedi.aşağıdaki cevap verdi'bunlar gelmeseydide bataydım dedi.sonradan ögrendimki borsada parası varmış.borsa şökmüş.bu olay 2002 yılının sonlarıydı.bu şahıs 2005de borsadan para kazandı ve otomobil aldı.bu ve bunun gibiler 2002de bu tarafa ya ekonomi çökecek yada borsa çökecek derler. Aynı zamandada Türk ekonomisinin çökmesinide dört gözle beklerler.

  • Aas09 Mart 2021 21:32

    Borsanın düşmesini dolara hucum için mi bu haber. Ekonomik kaos mu. İstiyorlar acaba. Tüketim maddelerindeki sunî artış gibi.

  • Kadir kaya09 Mart 2021 18:12

    Mal alın mal siz varya az algici değilsiniz borsa dolar bazında yerlerde demiyosunuz!!!

  • Fuat09 Mart 2021 13:41

    Borsa nin düşmesi için bayağı bir korku sarmış birilerini !!!