E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStephen Roach: Enflasyonu yükseltecek seviyede bir talep yok---

Stephen Roach: Enflasyonu yükseltecek seviyede bir talep yok

Stephen Roach: Enflasyonu yükseltecek seviyede bir talep yok
09 Mart 2021 - 10:42 borsagundem.com

ABD ekonomik toparlanmasına ilişkin beklentiler son günlerde ABD’de tahvil piyasasının karışmasına ve enflasyon beklentilerinin güçlenmesine neden oldu. Ancak beklenen toparlanmayı sağlayacak talep gerçek olmayabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü ekonomist Stephen Roach küresel borsaların tüketici talebinin geri dönüşüne ilişkin beklentilerinin aşırı hesaplandığını düşünüyor. 2003 yılındaki ölümcül SARS salgını sırasında Morgan Stanley’nin başkanlığını yürüten Yale Üniversitesi Ekonomi Profesörü Roach V şeklindeki toparlanmanın ivme kaybetmesiyle bu yılın sonlarında talebin yeniden düşeceğini öngörüyor.

Roach CNBC’ye verdiği röportajda, “Aşılar çok fazla teşvikle birlikte aşı konusundaki hızlanmayla, uzun zamandır ertelenen bir bastırılmış talebin anlık toparlanmasını hissedebilirsiniz. Ancak rakamlara baktığınızdaysa bu dalgalanmanın büyük bir kısmı muhtemelen çoktan gerçekleşti” ifadelerine yer verdi. Ekonomist yorumlarında ABD gayri safi yurtiçi hasıla rakamlarına dikkat çekiyor.

Ekonomi profesörü, “Yaklaşık 13- 14 yıldır olmadığımız tüketici dayanıklılığı seviyelerine geri döndük. Bastırılmış talebin büyük bir çoğunluğunu aldık ve görünüşe göre bu yılın ikinci yarısında veya 2022’nin başlarında meydana gelmesi muhtemel büyümeden borç alıyoruz” açıklamasında bulundu.

Roach, daha fazla insanın aşılanmasıyla birlikte mobilya ve arabalara çılgınca harcama yapılacağına veya tüketicilerin aniden restoran ve tiyatrolara para harcayacaklarına inanmadığını söyledi.

Ünlü ekonomist, “Yüz yüze ekonomik aktiviteler istihdam ve talep açısından bakıldığında hala geride kalıyor. Aşı olsak bile bana kalırsa burada uzun vadeli önemli bir yara açılacağını düşünüyorum. Gelecek yıllar için olmasa bile gelecek çeyrekler için korkuyorum” öngörülerine yer verdi.

Eğer bastırılmış talebin düşmesi söz konusu olursa Roach’a göre enflasyon korkuları da azalabilir. Ünlü ekonomist, “Arz ve talep arasındaki uçurum, enflasyonun anlamlı ve keskin bir artışını önleyecektir” açıklamasında bulundu.

75 yaşındaki ekonomist ayrıca küresel ekonomideki gevşek para politikalarının tedarik zinciri ve daha yüksek fiyatları sınırlayan teknoloji atılımlarla birleştiğini gözlemliyor.

Enflasyon konusundaki iyimser bakış açısına rağmen Roach ABD’deki ekonomik toparlanmanın gücünü sorgulamaya devam ediyor. Roach röportajının sonunda, “Birçoklarının güvendiği V şeklindeki toparlanma sürecini devam ettirmek çok zor olacak” ifadelerine yer verdi.

Borsa çöküşüne hazır olmak için 5 yöntem

 

Zoom kurucusu 6 milyar dolarlık hisse bağışladı

 

Tahvil, emtia, kurlara karşı borsada yükseliş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)