E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
27 Mart 2023 - 17:06 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni haftaya pozitif başladı. Bankacılık kriziyle ilgili endişelerin azalması ve yerel ABD bankalarından gelen olumlu haberler yatırımcı duyarlılığını destekledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları pazartesi gününe yükselişle başladı. Yatırımcılar bankacılık krizini geride bırakma çabası hisse senetlerindeki yükselişi destekledi.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,79 artışla 32.491,68 puanda, S&P 500 Endeksi %0,68 artışla 3.998,16 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,41 yükselişle 11.871,89 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,1244 yükselişle %3,501 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hisse senetlerindeki yükselişte ABD’deki yerel bankacılık hisselerine yönelik yatırımcı algısının toparlanması etkili oldu. SPDR S&P Yerel Bankalar ETF’si yeni güne %3’ün üzerinde yükselişle başladı. ETF’nin içerisinde en iyi performans gösteren hisse ise %27’lik yükselişle First Republic oldu. Pac West hisseleri de %6’nın üzerinde yükseldi.

CNBC’nin haberine göre Oanda’nın Kıdemli Borsa Analisti Craig Erlam, “Yetkililer, son birkaç haftanın karmaşasını temizlemeye çalışmak için hafta sonu boyunca bir kez daha sıkı bir şekilde çalıştı. Önemli olan, ABD ve Avrupa'daki çeşitli kurumların, son türbülanstan kaynaklanan krizin etkileriyle hızlı ve kararlı bir şekilde başa çıkma ve bu etkiler kötüleşmeden önce kontrol altına alma yeteneğini göstermeye devam etmesidir. Buna halihazırda sarsılmış olan piyasaların güvenini yeniden kazanmak da dahildir” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcı duyarlılığının gelişmesinde bir dizi gelişme etkili oldu. Hafta sonu boyunca JPMorgan ve Wells Fargo gibi bankacılık devlerine yönelik mevduat akışı yavaşladı. Bloomberg’ün haberine göre ABD makamları, bankalar için acil borç verme programını genişletmeyi düşünüyorlardı. Böyle bir gelişme First Republic’in likiditesini artırmak için daha fazla zaman kazanmasını sağlayabilir.

First Republic hisseleri geçtiğimiz hafta %46,3 oranında düşmüştü. Düşüşlerin temel sebebi ise ABD’nin en büyük 11 bankasının sağladığı 30 milyar dolarlık mevduat desteğine rağmen bu rakamın bankanın bilançosunu güçlendirmek için yeterli olup olmayacağı yönündeki yatırımcı endişeleriydi.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu gün içerisinde yaptığı açıklamada First Citizens BancShares’in Silicon Valley Bank’in büyük bir kısmını satın almayı kabul ettiğini belirtti. Anlaşma, SVB'nin yaklaşık 72 milyar dolarlık varlığının iskontolu olarak 16,5 milyar dolara satın alınmasını da içeriyor. Ancak yaklaşık 90 milyar dolarlık menkul kıymet ve diğer varlıklar "FDIC tarafından elden çıkarılmak üzere alıcıda" kalacak.

Goldman Sachs’ten Jan Hatzius gün içerisinde yaptığı açıklamada, “ABD Hazinesi'nin, gerekli olması halinde sigortasız mevduatlar için bir dayanak sağlama kapasitesine sahip olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Akut bir bankacılık krizinin geri dönmesi halinde ABD Hazine’nin devreye girme ihtimalini tamamen dışlamasak da, Hazine'den tek taraflı bir hamle yapılması olasılığı çok düşük görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Credit Suisse'in zorla devralınmasının ardından yatırımcıların geçen hafta hedef almaya başladığı Deutsche Bank hisseleri de pazartesi günü %4 artışla toparlandı.

‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı

 

Wall Street'te banka hisseleri değer kazanıyor

 

Piyasa eğilimi öngörüleri haksız çıkarıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)