E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasa eğilimi öngörüleri haksız çıkarıyor---

Piyasa eğilimi öngörüleri haksız çıkarıyor

Piyasa eğilimi öngörüleri haksız çıkarıyor
27 Mart 2023 - 11:03 borsagundem.com

Uzmanların değer hisse senetlerini öne çıkaran öngörülerine rağmen, büyüme hisse senetlerindeki sürpriz sıçrayış yatırımcıları şaşırtıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasaları, yükselen faiz oranları ve yaklaşan resesyon riskleri arasında büyüme hisse senetlerindeki sürpriz sıçrayışa tanık oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, başta Nvidia, Tesla ve Meta olmak üzere birçok büyüme hisse senedi, BlackRock ve Goldman Sachs'a meydan okuyan şekilde yükseliş trendini sürdürüyor.

Büyüme hisse senetlerinde beklenmedik performans

Insider’dan Ziya Salfiti’nin haberine göre, Goldman Sachs ve BlackRock da dahil olmak üzere Wall Street'teki en büyük yatırım bankalarından bazıları, yükselen faiz oranları ve yaklaşan durgunluk riskleri arasında, 2023 yılının büyüme hisse senetlerine kıyasla değer hisse senetlerini tercih etmek için doğru bir yıl olacağını öngörüyordu. Piyasa eğilimlerinin ise şimdiye kadar tam tersi şekilde gerçekleştiği görülüyor.

ABD büyüme hisseleri, yaklaşmakta olan bir ekonomik gerileme korkusuna ve 2008'den bu yana en büyük banka çöküşünün yol açtığı son finans sektörü çalkantısına rağmen, değer hisse senedi segmentine göre son üç yılın en iyi üç aylık rallisini gerçekleştirme yolunda hızla ilerliyor.

Bu durum, büyüme hisse senetlerinin performansını gösteren iShares Russell 1000 Growth ETF’sinin, muadili olan değer hisse senetleri ETF’si, iShares Russell 1000 Value ETF'ye göre bu çeyrekte neredeyse yüzde 15 daha iyi performans göstermesinden de anlaşılıyor. Bu performans, 2020 yılının başından bu yana görülen en yüksek performans olma özelliği de taşıyor.

Büyüme hisse senetleri, ortalamanın üzerinde büyümesi beklenen şirketlere ait hisse senetlerini içeriyor ve zorunlu olmayan tüketim ve teknoloji gibi sektörleri kapsıyor. Ancak büyüme Hisse senetleri aynı zamanda daha riskli ve daha yüksek faiz oranlarına ve ekonomik gerilemelere karşı daha savunmasız kabul ediliyor.

Goldman Sachs Baş ABD Sermaye Stratejisti David Kostin geçen ay enerji ve sağlık gibi değer hisse senetlerine dönme zamanının geldiğini söylemiş ve “Bu yılın stratejisi ve kural kitabı bu olacak” demişti. Benzer şekilde BlackRock stratejistleri de, Şubat ayı sonlarında yayınladıkları bir raporda, değer hisse senetlerinin daha iyi performans göstermesini beklediklerini söyleyerek benzer bir görüşte olduklarını ifade etmişlerdi.

Nvidia, Tesla, Meta

Nvidia ve Meta gibi teknoloji devlerinin yanı sıra elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hisselerindeki çarpıcı ralliler, büyümekte olan hisse senetlerinin değer hisse senetlerini böylesine etkileyici bir performansla geride bırakmasına yardımcı oluyor.

Nvidia, bu yıl S&P 500 Endeksi’nde şimdiye kadar en iyi performans gösteren hisse olarak öne çıkıyor. Yüzde 80'in üzerinde yükselen hisse, şirketin sermayesinin yaklaşık 300 milyar dolar artmasını da sağladı. Nvidia'yı yüzde 70 ile Meta ve yüzde 52 ile Tesla takip ediyor. Dördüncü sırada ise yüzde 50 artışla çip üreticisi AMD yer alıyor.

Vantage Piyasa Analisti Jamie Dutta'ya göre, büyüme hisse senetleri, bu çeyrekte enflasyon ve piyasa faiz oranlarındaki gerileme nedeniyle daha iyi performans gösteriyor. 10 yıllık Hazine tahvil getirileri, Fed'in 1980'lerden bu yana en agresif faiz oranı artış döngüsünü sona erdirmeye yakın olduğu beklentileriyle 2023 yılında şimdiye kadar yaklaşık 50 baz puan düştü. Enflasyon ise Haziran 2022'de ulaştığı 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,1'den yüzde 6'ya gerilemiş durumda.

Dutta, “Düşük oranlar, daha düşük iskonto oranlarını besleyerek büyüyen şirketlerin gelecekteki nakit akışlarını daha çekici hale getiriyor” diyor.

Banka krizinin etkisi

Dutta'ya göre, Silicon Valley Bank ve Signature Bank dahil olmak üzere son banka iflasları dizisi, Fed'in faiz artışlarını yakında durdurma olasılığını da artırıyor. Bu koşullara rağmen Fed bu hafta faiz oranlarını 25 baz puan artırdı ve geçen yılki toplam artışı şaşırtıcı bir şekilde 475 baz puana çıkardı. Dutta, “Bankacılık krizi, finansal koşullar sıkılaştıkça muhtemelen faiz artırım döngüsünün sonuna çok yaklaştığımız anlamına geliyor” diyor.

Defiance ETF CEO'su Sylvia Jablonski'ye göre ise büyüme hisse senetleri bu yıl şimdiye kadar mükemmel bir performans sergilese de yatırımcılar ileride beliren birçok belirsizliğe karşı dikkatli olmalı. Jablonski, “Para politikası, enflasyon ve bankaların iflası veya jeopolitik riskler gibi öngörülemeyen olaylardaki belirsizlik göz önüne alındığında bundan sonra ne olabileceğini kestirmek daha da önemli hale geliyor” şeklinde konuşuyor.

jablonski, “Yatırımcıların risk iştahını kaybetmesi ve zaten yavaşlayan enflasyonla bağlantılı olarak bankaların batmasıyla birlikte, finansal koşulların gevşemesi ihtimali de bulunuyor. Tüm bunlar teknoloji hisseleri için iyiye işaret çünkü sermaye maliyetleri düşüyor. Bu da, yapay zeka, makine öğrenimi, kuantum hesaplamaları gibi yeni inovasyonlara yatırım yapma yeteneğinin artması anlamına geliyor” diye ekliyor.

Geçmiş performansa yine de aldanmamalı

Motley Asset Management Kıdemli Analisti Shelby McFaddin'e göre ise büyüme hisselerinin performansı kısmen yatırımcıların son bankacılık kargaşasının ortasında sermayelerini önde gelen teknoloji şirketlerinin hisselerine yönlendirme eğilimini yansıtıyor.

McFaddin, “Finans sektöründeki son çalkantılarla birlikte, bazı yatırımcılar sermayeyi yeniden tahsis edecek bir yer aramaya başladı. Birçok seçenekten biri kârlı, büyük sermayeli teknoloji şirketleri oldu. Bize göre, bazı önde gelen teknoloji şirketlerinin yönetimi de bu güveni destekledi. Hissedarlara operasyonel verimliliğe odaklandıklarını ve zor ve belirsiz bir ortamda kazançları ve nakit akışını artıracak kararlar aldıklarını söylemelerinin bu süreçte olumlu etkisi olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Mcfaddin yine de, “Elbette, bunların hiçbiri, yakın veya orta vadeli bir gerileme durumunda herhangi bir düşüş veya tersine dönüş görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hiçbir şey kesin değil, geçmiş performans asla gelecekteki sonuçların garantisi değildir” diyerek yatırımcıları geleceğe yönelik olarak uyarıyor.

Goldman Sachs: Hisse senetlerinden 1,1 trilyon dolar çıkış olacak

 

FED başka piyasa başka telden

 

Küresel piyasalarda resesyon korkusu

 

Küresel piyasalarda yön arayışı

 

Yellen ne anlatıyor, piyasa ne anlıyor

 

"Hisse senedi piyasalarında türbülansa hazır olun”

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emre27 Mart 2023 12:56

    Acilen 1.000 lira 2.000 lira basılmalı. 25 bin lira maaş alıyorum cebime sığmıyor. Patronda nerden buluyorsa 50 lira 100 lira olarak veriyor maaşı. Bende çantayla gitmek zorunda kalıyorum.