E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa3 küresel borsa uzmanından FED yorumu---

3 küresel borsa uzmanından FED yorumu

3 küresel borsa uzmanından FED yorumu
23 Eylül 2021 - 11:38 borsagundem.com

Piyasaların merakla beklediği FED toplantısından faiz artırımı kararı çıkmadı. Ancak FED’in piyasa desteklerini yakın zamanda sınırlayacağını belirtmesi borsa uzmanlarının en önemli gündem maddesi oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomi çevrelerinin merakla beklediği ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası toplantısı geçtiğimiz gün gerçekleşti. Toplantı sonucunda beklenildiği üzere faiz artırımı kararı çıkmadı. Bununla birlikte FED’in piyasa desteklerini yakın bir zamanda sınırlayacağını açıklaması yatırımcıların asıl olarak ilgilendiği konuydu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırım uzmanlarının en çok dikkat ettikleri konu FED’in varlık alımlarını sınırlamasının piyasaları ve küresel ekonomik büyümeyi nasıl etkileyeceği ve bu politikaların ilk uygulamasının ne zaman gerçekleşeceği oldu. CNBC’nin haberinde üç önemli piyasa uzmanı FED’in kararlarına ilişkin yorumlarda bulundu.

Yatırım danışmanlığı şirketi SoFi’nin Baş Yatırım Stratejisti Liz Young FED’in varlık alımlarını azaltma adımlarının yavaş ve kademeli olacağını belirtiyor.

Young açıklamasında, “Evrim çok yavaş bir şekilde de olsa gerçekleşiyor. Beklediğimiz hızda varlık alımları sınırlandırılsa dahi 2022’nin ilk yarısı boyunca FED hala tahvil satın alıyor olacak. Yani likiditenin sistemden aniden silineceği veya büyük resimden ayrılacağı fikri geçerli değil” dedi.

Baş stratejist, “FED’in güvecin adımlar atacağını varsayabilirsiniz. Ancak kendinizi biraz geri çekip hangi sektörlerin bundan fayda sağlayacağına bakarsanız bu sektörler döngüsel ekonomiye bağlı ham madde, enerji, finans ve sanayi sektörleri olduğunu görürsünüz. Bu nedenle FED açıklamaları aslında piyasaların 10 yılda bir miktar yükselişe hazır olduğunu ve faizlerin yükseleceğini gösteriyor. Bana kalırsa bu yükselişi kademeli olarak göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

JPMorgan Varlık Yönetimi Küresel Baş Stratejisti David Kelly açıklamasında FED’in zaman çizelgesine ilişkin öngörülerde bulundu.

Kelly, “Bana kalırsa FED’in basitçe piyasa desteklerini azaltma yolunda olduklarını varlık alımlarının azaltılmasıyla yapılacağını garanti edilebileceği ifadesinin eklenerek belirtilmesi oldukça ilginçti. Bence bu hamle Başkan Jerome Powell’ın bize piyasa desteklerinin nasıl azaltılacağına dair bilgi verecekleri konusundaki daha önce söylediklerinin bir yansıması. Bu yüzden dünkü açıklama Piyasa desteklerinin azaltılacağına dair ilk uyarıdır. Bence hamle aralık ayında gelecek. Kasım ayında program açıklayacaklarını ve Aralık ayında alımları kesmeye başlayacaklarını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Varlık danışmanlığı şirketi Western Asset’in Portföy Yöneticisi John Bellows ABD’nin ekonomik büyümesindeki yavaşlamanın FED’in piyasa desteklerini azaltma planlarının önündeki en büyük engel olarak görüyor.

Borsa uzmanı açıklamasında, “ABD’nin büyümesinde maddi bir düşüş gördük. Açık bir şekilde, Çin'den kaynaklanan küresel bir büyüme endişesi var. Bu sadece finansal istikrar endişeleri değil, aksine o bölgede de daha geniş bir büyüme yavaşlaması bulunuyor. Bu durum FED için çok önemli. Zira FED’in 2022 ve sonrası için öngörülerinde sağlam bir küresel büyümede büyük bir payı oluşturuyor. Bu nedenle daha yavaş bir küresel büyüme içerisinde olursanız bunun faiz artırma politikalarınızda etkileri olacağını düşünüyorum” görüşlerine yer verdi.

Altının kaderini Fed de değiştiremedi

 

Fed sonrası TCMB öncesi tepki denemeleri öne çıkıyor

 

Fed piyasalara hangi mesajları verdi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)