E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed piyasalara hangi mesajları verdi?---

Fed piyasalara hangi mesajları verdi?

Fed piyasalara hangi mesajları verdi?
23 Eylül 2021 - 08:36 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, dün gerçekleşmiş olan Fed toplantısının ayrıntıları değerlendiriliyor

FED dün takvimi açıklamadı ama takvimi de verdi. Takvimi kasım ayına bırakması haricinde Fed kararı beklentilerimizle uyumlu geldi. Fed; Büyük olasılıkla Kasım ayında aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını söylerken, pandemi kriz politikalarından dönüşünün hız kazanmasıyla faiz artışlarının beklenenden daha hızlı gerçekleşebileceğinin sinyalini verdi.

Eylül ayı boyunca istihdam büyümesi "makul derecede güçlü olduğu sürece, 2-3 Kasım'daki politika toplantısından sonra merkez bankasının aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımlarında düşüş başlayabilir ve yeni bir politika açıklamasında ve 18 Fed yetkilisinden 9’unun , merkez bankasının şu anda bu yıl % 4,2'de tutmayı beklediği enflasyona yanıt olarak gelecek yıl faiz oranlarını artırmaya hazır olduğunu gösteren ekonomik tahminlerde hafif şahin eğilimin sinyali verildi.

Şu an için Fed’in , kendi kendine çekilecek "geçici" güçlerin bir sonucu olarak gördüğü enflasyonu kontrol altında tutarken istihdamı teşvik edebileceğini tahmin ediyoruz. Nitekim, faiz oranı artışlarının yavaş ilerlemesi ve Fed'in gösterge gecelik borç verme oranını 2023'te %1'e ve ardından 2024'te %1,8'e itmesi beklenirken - yine de işsizlik oranının eski seviyesine düşmesine izin verecek gevşek bir para politikası duruşu olarak görüyoruz.

Büyümede aşağı yönlü revizyon.. büyük ölçüde yeni koronavirüs vakaları dalgasının bir sonucu olarak Haziran ayında öngörülen %7,0'a kıyasla gayri safi yurtiçi hasılanın %5,9 oranında büyümesi bekleniyor. Gelecek yıl için öngörülen büyüme, harcamaların yalnızca virüsün gerilemesi beklenen gelecek aylara kaydırılmasıyla %3,3'ten %3,8'e yükseltildi.

Enflasyon ve faiz… Enflasyon görünümleri 2021 için 0,8 puan yükseldi ve beklenen yıl sonu işsizlik oranı, Haziran ayındaki önceki tahminlerinin üzerine çıktı. Buna karşılık, iki yetkili, Fed'in gösterge gecelik faiz oranını mevcut seviyeden hafifçe yükseltmek için öngörülen zaman çizelgesini 2022'ye getirdi, bu da gelecek yıl için medyan projeksiyonu %0,3'e yükseltmeye yetti.

Şahin ama neden olumluluk var.. Fed'in sıkılaştırmasının bekledikleri kadar şahin olması beklenmiyor. Çünkü; Gelecek yıl ekonomi yavaşlarken bu planı uygulamak zor olacak.

Evergrande'nin ana birimi, yerel bir tahvilin faiz ödemelerini yapmak için tahvil sahipleriyle bir anlaşma müzakere ettiğini ve küresel finansal kaosu serbest bırakabilecek yakın bir temerrüt korkusunu yatıştırdığını söylemesi de piyasalardaki yükselişi etkileyen diğer etmen oldu.

Sabah saatlerinde; Fitch Ratings, Çin için 2021 yılı GSYH büyüme tahminini gayrimenkul sektöründeki yavaşlamanın iç talebe etkisinden dolayı yüzde 8,4'ten yüzde 8,1'e indirdi. Brezilya Merkez Bankası(COPOM), faiz oranını beklendiği gibi 100 baz puan artırarak yüzde 5,25'ten yüzde 6,25'e çıkardı.

Bugün gündem de her ikisi de 14:00 de açıklanacak olan BoE ve TCMB’nin faiz kararı var. İngiltere verilerin beklenenden güçlü gelmesi sonrasından tahvil alım programında azaltma kararının çıkması beklenirken, TCMB’nin kararında ise piyasa beklentisi faizi değiştirmem yönünde olurken, bizim tahminimiz ise çekirdek enflasyona odaklanılmasından dolayı 100 baz puanlık indirim yönünde. 50 baz puanlık bir indirim gelirse de bu çekirdek endeksine odaklanıldığına işaret olacaktır.

Öne çıkanlar

Amerikan Merkez Bankası Fed, piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini yüzde 0-0,25 arasında sabit tuttu. Karar metninde, ekonomideki ilerlemenin devam etmesi durumunda varlık alım hızındaki yavaşlamanın gündeme alınabileceği belirtildi. Noktasal grafikte ise, 2022'de faiz artışı öngören Fed yetkilisi sayısının arttığı izlendi. Ekonomik öngörülerde enflasyon beklentileri yukarı çekilirken, büyüme beklentilerinde düşüş görüldü. Karar sonrası konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, teşviklerin geri çekilmesi sürecinin 2022 ortasında son bulmasının uygun olabileceğini söyledi. Powell, kişisel portföyü ile ilgili de açıklamalarda bulundu. 

FOMC toplantısında 9 Fed yöneticisi 2022 yılında faiz artırımı öngördü. Haziran toplantısında bu sayı 7 seviyesindeydi. 2023 yılında faiz artırımı öngören sayısı ise 17 oldu. Haziran toplantısında rakam 13 olmuştu. 

New York Fed'den yapılan açıklamaya göre Federal Açık Piyasa Komitesi, gecelik ters repordda karşı taraf limitini 80 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkardı. Karar bugünden geçerli olacak. 

Almanya'da aşı olmayan çalışanlar, Kovid-19’a yakalanmaları ve karantinaya alınmaları halinde çalışamadıkları günler için devletten tazminat alamayacak. 

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin enerji bakanları, artan doğal gaz ve elektrik fiyatları ile buna karşı atılabilecek adımları görüşmek üzere dönem başkanı Slovenya ev sahipliğinde bir araya geldi. İspanyol Bakan Teresa Ribera, AB Komisyonu'nun, enerji fiyatlarındaki duruma yönelik esnek seçenekler içeren telifler üzerinde çalıştığını ifade etti. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD Başkanı Joe Biden'ın iki ülke arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakeresine yanaşmamasının ardından ticarette "kademeli adımlar" atacaklarını söyledi. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın, federal borçlanma tavanının Kongre'den geçmesine yardım etmeleri için son günlerde Wall Street'in mega finans şirketlerinin CEO'ları ile görüştüğü öne sürüldü.

ABD'de 6 eski Hazine Bakanı federal borçlanma tavanının artırılması için Kongre'nin Demokrat ve Cumhuriyetçi liderlerine mektup gönderdiler. 

Brezilya Merkez Bankası(COPOM), faiz oranını beklendiği gibi 100 baz puan artırdı. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe'den kurumlar vergisinde dibe doğru yarışı sona erdirecek olan global vergi anlaşmasını kabul etmesini istedi. 

Fitch Ratings, Çin için 2021 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 8,4'ten yüzde 8,1'e indirdi. 

Zor durumdaki Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande Group'un ikinci büyük ortağı olan Chinese Estates Holdings şu ana kadar 32 milyon dolar tutarında Evergrande hissesi sattığını ve elindeki tüm hisseleri satmayı planladığını bildirdi. 

Evergrande Group'un başkanı, dün gece Şirket'in yöneticileri ile yaptığı toplantıda, söz verilen konutların teslimatlarının ve varlık yönetim ürünlerinin itfalarının sağlanmasını istedi. 

AC Asia ex, Japan % 0,46 alıcılı 

S&P 500 % 0,23 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,52 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 23/09/2021

Borsada hafif alıcılı açılış beklentisi

Küresel piyasalarda Fed etkisi devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)