E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon ana başlık olmaktan çıkıyor mu?---

Enflasyon ana başlık olmaktan çıkıyor mu?

Enflasyon ana başlık olmaktan çıkıyor mu?
09 Ocak 2024 - 09:33 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Global piyasalarda faiz politikasına ilişkin belirsizlikler sürerken haftanın en önemli gelişmesi ABD enflasyonu ve piyasaların karşılayacak olacağı büyük banka bilançoları öncesinde haftanın ilk işlem günü endekslerde pozitif bir seyir hakimdi. Makroekonomik tarafa baktığımızda geçen yıl aralık ayında Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, %3 ile Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi endekslerde katalist unsur yaratan ana etken oldu. Tüketici kredileri ise geçen yıl kasım ayında 23,7 milyar dolarla 9 milyar dolarlık piyasa beklentisinin üzerinde artış gösterdi. Fed yetkililerinden gelen açıklamalar takip ettiğimizde, yetkililer enflasyonun beklenenden fazla düştüğüne dair açıklamalar yaptılar. Öte yandan, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,02, dolar endeksi 102,1, ons altın 2.034 dolar civarında işlem görüyor.

ABD endeksleri, işlem gününü %2,2’ye varan yükselişle tamamladı. Nvidia, yapay zeka ve kişisel kullanım için yeni çiplerini tanıttıktan sonra %6.43 oranında değer kazandı. ABD vadelileri ise %0,01 civarı satıcılı seyrine devam ediyor.

Avrupa endeksleri, haftanın ilk işlem gününü %0,8’e varan yükselişle tamamladı. Gün içerisinde teknoloji ve perakende sektörü %1,23 artışla kazançlara öncülük etti. Euro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksi Aralık'ta nihai 96,4'e yükselirken Mayıs ayından beri görülen en yüksek seviye olmuş oldu. Kasım ayı verisi de 93,8'den 94'e revize edildi. Tüketici Güveni ise -15,1'den eksi 15'e revize edildi.

Asya endeksleri, günü %1,8’e varan düşüşle tamamladı. Nikkei endeksi resmi tatil dolayısıyla işlemlerine kapalıydı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise Kospi endeksi haricinde %1’e varan yükselişle işlemlerine devam ediyor.Tokyo'da enflasyon oranı, bir önceki aydaki %2,6 seviyesinden Aralık ayında %2,4'e gerilerken son 18 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Taze gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ise %2,1 seviyesinde sabit kalarak beklentilerle uyumlu bir seyir izledi.

BIST100 endeksi, %2,49 değer artışıyla 7.818,89 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 95,88 milyar tl oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %4,73, hizmetler endeksi %1,85, teknoloji endeksi %0,83 ve sanayi endeksi %0,53 değer kazandı. Cuma günü Moody's'ten gelecek olan Türkiye'nin kredi not ve görünümüne dair olumlu beklentiler endeksteki pozitif görünüme katkı sağlarken 7.800 üzerinde kalıcılık sağladığımız sürede 7.900 ve 8.000 dirençlerine doğru yükselişi takip ediyor olacağız. Perşembe günü ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ABD'de yabancı yatırımcılarla bir araya gelecek.

Bugün, Almanya sanayi üretimi ile Euro Bölgesi işsizlik oranını takip ediyor olacağız.

BİST100 endeksinin pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

12 göstergesi al veren hisseler (09.01.2024)

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (09/01/2024)

 

Bakır, zayıf doların cazibeyi artırmasıyla yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)