Ana SayfaPiyasaÖzgür Güneri’den bomba gibi tüyolar---

Özgür Güneri’den bomba gibi tüyolar

8 / 9
Özgür Güneri’den bomba gibi tüyolar
03 Haziran 2015 - 10:43 www.borsagundem.com

KURUMSAL VE BİRİYSEY YATARIMCI TABANINIZ KUVVETLİ DEĞİLSE FİNANS MERKEZİ OLMANIZ ZOR

-İstanbul Finans Merkezi, dünyanın önemli aktörlerinden biri nasıl olur? Devlerle rekabette neler yapılmalı?

Özgür Güneri: Benim aklıma İstanbul Finans Merkezi deyince Türk Hava Yolları geliyor. Niye diyeceksiniz? Bence çok ciddi bir benzerlik var. THY’nin son yıllardaki önemli başarısının altında yatan şeylerden bir tanesi kuvvetli bir iç pazarının oluşmuş olması. Artık THY sayesinde çok fazla insan uçuyor ve Türk havacılık sektörü çok büyüdü. Ben aynı şeyin finans için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Yapı anlamında eğer sizin kendi bireysel ve kurumsal yatırımcı tabanınız kuvvetli değilse, finans merkezi olmanız mümkün değil.  O yüzden bu BES’deki gelişme, diğer yatırım enstrümanlarındaki büyüme, SPK kanununun değişmesiyle yatırım şirketlerinin ve portföy yönetim şirketlerinin farklı ve güçlü bir yapıya kavuşacak olması gibi gibi. Bunlar çok önemli şeyler. Bakın bugün bir THY uçağına biniyorsunuz ve uçağın 4’te 3’ü yabancı. İşte adam Danimarka’dan çıkmış Hindistan’a gidiyor. Ama aktarma için İstanbul’a geliyor. Bunu yapabilmeniz için kuvvetli bir bazınız olması lazım.

Bakın alsınlarla satsınlarla finans merkezi olunmaz. Biz ne zaman finans merkezi olduk evet biz bu işi yaptık diyebilirim. Güney Afrikalı bir fon gelip İstanbul’da Polonyalı bir şirketin hisse senedini veya bonosunu satın alırsa işte o zaman finans merkezi olunur. Sadece Türk hisse senetlerinin ya da bonolarının alınıp satılmasıyla da finans merkezi olunmaz. Eğer biz o anlamda finans merkezi olacaksak Türkiye’de kurumsal ve bireysel yatırımcı tabanının çok kuvvetli olması lazım. Onun içinde güzel adımlar atılıyor.

Kısa vadede İstanbul Finans Merkezi hemen global bir cazibe merkezi olamayabilir ama, rakiplerine göre İstanbul daha şanslı ve lojistik olarak da çok önemli bir yerde. 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Küçük Yatırımcı04 Haziran 2015 08:30

    Bence Özgür Bey çok haklı. Biz yıllarca ülkemizde kaos olacak daha kötü olacak diye dolara saldırdık Elin conisi bizim ülkemize daha cok güvendi sonuc borsanın yüzde62 yabancıların maliyetleri dipte... Özgür Beye kesin kez katılıyorum... Doları severek yabancıları , conileri fonluyoruz...

  • Ozan03 Haziran 2015 16:21

    Dolar konusunda haklı, dolar alacağınıza altın alın bari hiç olmazsa diğer ülkeleri fonlamazsınız. USD alın diyenler aslında bu ülkeye kötülük ediyorlar. Ayrıca, altın 1040-1050 usd'ye düşerse alınabilir uzun vadeli.

  • YY03 Haziran 2015 11:40

    Bence euro.