Ana SayfaPiyasaÖzgür Güneri’den bomba gibi tüyolar---

Özgür Güneri’den bomba gibi tüyolar

2 / 9
Özgür Güneri’den bomba gibi tüyolar
03 Haziran 2015 - 10:43 www.borsagundem.com

BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN PERFORMANSI ENDEKSTE ETKİLEYİCİ OLACAK

Borsagundem.com: Endeksteki gidişi yorumlar mısınız? Seçimden sonra ne bekliyorsunuz? Sizce kaç puan olur? Sizin 2015 kapanış öngörünüz nedir?

Özgür Güneri: Bu önümüzdeki seçim, kamuoyu yoklamalarına bakıldığında sonucunun yüzde yüz bilindiği bir seçim değil gibi duruyor. Dolayısıyla yatırımcıların şu anda bir miktar mevcut pozisyonlarını korumak gibi bir eğilimleri var. Yani hisse senedi pozisyonu olanlar, hisse senedi pozisyonlarını taşımaya devam ediyorlar. Hisse senedi olmayanlar ise yeni bir pozisyon açmak için seçimi bekliyorlar. Bu çerçevede bakıldığında seçime kadar bir hareketlenme olmayabilir. Bu arada yabancı yatırımcı tarafında da bir bekleme var.

Aslında yılın geneline bakmak lazım. Ben araştırma kökenli olduğum için benim ana beklentilerimi şekillendiren ekonominin durumu, faizler, küresel piyasalar oluyor. Dolayısıyla bu çerçevede bakıldığında da ben piyasalar açısından Türk hisse senetlerinin hala şanslı olduğunu düşünüyorum. Bunun ana nedeni de, büyüme geçmiş yıllara göre göreceli olarak düşük olsa da, ben hala bazı şirketlerin ve sektörlerin özellikle sanayi tarafının olumlu olabileceğine inanıyorum. Bir de bizim açımızdan önemli olan noktalardan bir tanesi bankacılık sektörü. Bankacılık sektörü, endeks üzerinde çok ağırlıklı ve o tarafta yaşanabilecek olumlu olumsuz gelişmeler tabi ki endeksi çok ciddi etkiliyor. Geçen yıla bakacak olursak bu yeni regülasyonların kar üzerindeki etkileri, bankacılık karlarını olumsuz yönde etkileyebilir beklentisiyle ciddi bir satış görmüştü. Bu tabi ki borsayı da aşağı çekti. Ama bu seneki ilk çeyrek sonuçları daha olumlu gibi… O yüzden bankacılık sektörünün performansı, endekste çok etkileyici olacak.

Bizim endekste yıl sonu hedefimiz 90 binin bir miktar üstünde. Ama seçimden sonra ortaya çıkacak siyasi resim bu değerlemeleri değiştirebilir. Bakın ben Türk hisse senetlerinde çok ciddi düşüş ve düzeltme olmasını beklemiyorum. Ama seçimde koalisyon gibi bir şey çıkarsa o zaman belki bunu görebiliriz. Bir de küresel borsalarla beraber değerlendirmek lazım. O çerçevede baktığımızda da özellikle yurt dışı gelişmiş ülkelerin çok ciddi prim yaptığını gördük son dönemde. Tabi likiditenin bol olması ve FED’in faiz artıracak olması, yatırımcıları bir miktar daha gelişmiş ülkeler yönlendiriyor. Dolayısıyla bu beklentinin realize olacağı ve fiyatlanacağı. FED’in faiz artırması, ABD’deki ekonominin toparlanmaya devam etmesi ve Avrupa’daki ekonominin zayıf olmakla beraber olumlu sinyallerin gelmesi, gelişmekte olan ülkelere olumlu yansıyacağı için 2016 yılında gözde olacağını düşünüyorum. Ayrıca Türkiye açısından da negatif değilim. 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Küçük Yatırımcı04 Haziran 2015 08:30

    Bence Özgür Bey çok haklı. Biz yıllarca ülkemizde kaos olacak daha kötü olacak diye dolara saldırdık Elin conisi bizim ülkemize daha cok güvendi sonuc borsanın yüzde62 yabancıların maliyetleri dipte... Özgür Beye kesin kez katılıyorum... Doları severek yabancıları , conileri fonluyoruz...

  • Ozan03 Haziran 2015 16:21

    Dolar konusunda haklı, dolar alacağınıza altın alın bari hiç olmazsa diğer ülkeleri fonlamazsınız. USD alın diyenler aslında bu ülkeye kötülük ediyorlar. Ayrıca, altın 1040-1050 usd'ye düşerse alınabilir uzun vadeli.

  • YY03 Haziran 2015 11:40

    Bence euro.