İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Tahvillerde bir yanlışlık var

16 Haziran 2017, 10:20 - -

Geçtiğimiz sene bugünlerde Amerikan Tahvilleri kapanın elinde kalıyordu. Yatırımcıların %90’ı faizlerin daha da düşeceğini ve tahvillerin değerleneceğini düşünüyorlardı. FED faiz artışı yapması imkansıza yakındı! Ne büyük yanılgı. Geçen sene Temmuz’dan sonra faizler hızla yükselmeye, tahviller değer kaybetmeye ve yatırımcılar da zarar etmeye başladılar. FED de faizleri artırdı.

Masayı çevirelim ve bugüne gelelim. Yatırımcılar açısından durum tam tersi: Hemen hemen herkes bono / tahvillerin değer yitireceğini faizlerin yükseleceğini düşünmeye başladı.

Geçen sene bu zamanlar herkes tahvil yatırım fonu TLT’ye koşarken fiyatı 145 idi ve çok kısa sürede 115’e kadar geriledi!

TSI (True Strength Index) (1) ile gösterdiğim noktada pozitif sinyal üretti, (2) ile gösterdiğim yerde 0 çizgisini geçmeye başladı. Bonolar son birkaç haftadır TOBO formasyonu yapıyordu, formasyon boyun çizgisi aşıldı. FED faizi yükseltirken (!) tahvillerin değer kazanıyor olması ne kadar garip!

Piyasalardaki en önemli gerçek kitlesel yatırımcıların sürekli ters tarafta kalmalarının sağlanması. FED faizi artırmadan hemen önce bonolar aşırı değerleniyor ve faiz artışı olmayacak algısı pompalanıyor; FED faizi artırıp bonolar değer yitirdikten sonra da yatırımcılar bu sefer bono fiyatları acayip düşecek söylemine inandırılıyor. Sonuç hep zarar.

FED faizi artırırken bono faizinin geriliyor olması çok ilginç bir durum.

Faizlerin geriliyor olması aynı zamanda Amerika’da Trump büyümesi beklentisinin aslında satın alınmadığını gösteriyor. Eğer büyüme olacaksa faizler artmalı, düşmesi doğru değil. Piyasa bir şekilde FED ’in ilerideki aylarda geri adım atacağına neredeyse emin.

SPX / TAHVİL oranı Amerikan tahvillerinin değerleneceğini gösteriyor:

2013 yılına benzer bir durum gelişiyor. FED 2013 yılında bilançoda küçültme yapacağım demiş ve Amerikan faizleri hariç tüm dünyada faizler yükselmişti. Sonrasında bilançoda küçülme falan olmadı, yataya bağladılar.

Faizlerde bir yanlışlık var demiştim, faizler buradan daha da düşmeye devam ederse hisseler için pek iyi sonuçlanmayacaktır. Hisse boğaları faizlerin buralarda durmasını ve hisselerin daha da değerlenmesini isterler.

Bizim piyasalarımız açısından da önemli bir seviyedeyiz. ABD faizinin bizi etkilemediğini söylemek saflık olur:

TAHVIL faizi ile TNX (ABD 10 yıl) farkı 2013 yılında %3’e kadar gerilemişti. 2013 Mayıs ayında Moody’s notumuzu artırmış faizin 3 vs. olacağını konuşuyorduk. %6 civarında olan 10 yıllık tahvil faizi sene sonuna doğru %11-12 aralığına yükseldi. Bu faizi artışı az görünebilir ama bonoların fiyatları %40 civarında düşmüştü! Şimdi ise tam tersi bir durumdayız. TAHVIL-TNX farkı çok ciddi yükseldi, gerileme sinyalleri veriyor. Türk tahvilleri (TL) değerlenebilir.

Faizler FED artış yaparken geriliyor, bonolar değer kazanıyor, hisse senetleri ise zirvenin hemen yanı başında bekliyor. Trump soruşturması, jeopolitik gerginlikler gündeme her zamankinden daha çok gelmeye başladı. Genelde temmuz ayları hisse senetleri için iyi geçer, bakalım bu sene farklı mı olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)