İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı

24 Nisan 2024, 16:39 - -

Piyasa değeri yüksek 5 Bilişim Şirketi bir yılda endeks getirisini 5'e katladı. Yüksek getiriler yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Peki bilişim şirketleri hala cazip mi? Sektördeki şirketleri F/K oranlarına göre değerlendirdik.

Bilişim şirketleri 2024 yılının parlayan yıldızları oldu. Sektör Endeksi bir yılda yüzde 248 yükseldi. Aynı dönemde borsanın getirisi yüzde 92 oldu. Sektörde piyasa değeri ile öne çıkan 5 şirket ise yüzde 442 kazandırdı.

Bu beş bilişim şirketi arasında, fiyat kazanç (F/K) oranı ile öne çıkan şirketler dikkat çekiyor. Özellikle Reeder Teknoloji ve Mia Teknoloji, 3 yıllık ortalama F/K oranlarına göre sırasıyla %75 ve %240 primli olmalarına rağmen yatırımcılar tarafından ilgi görmekte. Bu durum, yatırımcıların şirketlerin kazançlarını artırmalarına yönelik yüksek bir beklenti içerisinde olduğuna işaret ediyor.

Özvarlık karlılığı ve getiriler

Özvarlık karlılığı açısından bakıldığında, ATP Yazılım %41,79'luk oranı ile sektörün en karlı şirketleri arasında yer alıyor ve %861,19'luk rekor bir getiri sağlamış durumda. Bunu, %34,80 ile Mia Teknoloji izliyor ve %688,52'lik oldukça yüksek bir getiri ile yatırımcılarına büyük kazançlar sundu.

Şirketler arasında karşılaştırma

Peki, bu beş şirket arasında hangisi daha öne çıkıyor? Reeder Teknoloji ve Mia Teknoloji, yüksek getiri oranları ve üç yıllık ortalama F/K oranlarına göre primleriyle dikkat çekerken, Pasifik Teknoloji'nin düşük F/K oranı ve şirketin endekse göre daha düşük bir primle işlem görmesi onu değer yatırımı açısından cazip kılıyor. ATP Yazılım ise yüksek özvarlık karlılığı ve getiri oranı ile dikkat çekiyor.

Sektörde getirileri ile öne çıkan tüm şirketler içerisinde Smartiks Yazılım, Pasifik Teknoloji, Manas Enerji Yönetimi ve Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım son 3 yıllık fiyat/kazanç oranlarının altında işlem gören şirketler. Üç yıllık ortalama fiyat kazanç oranının üzerinde işlem görenler içerisinde ise Hitit Bilgisayar, Odine Teknoloji, İndeks Bilgisayar, Arena Bilgisayar, Escort Teknoloji diğer şirketlere göre öne çıkan şirketler.

Değerlendirme ve öneriler

Genel olarak, bilişim sektöründeki bu şirketlerin sunduğu yüksek getiri oranları ve dinamik piyasa değerlemeleri, yatırımcılar için dikkat çekmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra her bir şirketin 3 yıllık ortalama F/K oranlarına ve mevcut piyasa değerlemelerine göre incelemekte fayda var. Şirketlerin ileriye dönük büyüme potansiyelleri, mali durumları ve yatırımları karar verirken önemli kriterler arasında yer alır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)