İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?

17 Nisan 2024, 10:26 - -

5 Çimento Şirketi bir yılda endeks getirisini 7’ye katladı

Borsada 5 çimento şirketi son bir yılda yüksek bir performans gösterdi ve BIST 100 endeksinin getirisini yediye katladı. Şirketlerin bu etkileyici performansı yatırımcıları bu alana çekiyor. Peki, bu şirketler hala cazip mi?

Çimento sektörü hisseleri yatırımcılar için kazanç merkezi haline geldi. Son bir yılda BIST 100 Endeksi yüzde 87 yükselirken 5 çimento şirketi yüzde 583 yükseldi. Bu beş şirket endeksin getirisini 7’ye katladı. Çimento sektörünün bu etkileyici performansı, yatırımcıların dikkatini bu alana çekiyor. Son bir yılda öne çıkan Çimentaş ve Çimbeton, yüksek özvarlık karlılıkları ve yüksek getiri yüzdeleri ile piyasa değerlerini katlamayı başardılar.

Fiyat Kazanç Oranı ile öne çıkanlar

Bu beş şirket içerisinde, fiyat kazanç (F/K) oranı ile öne çıkan bir şirket özellikle dikkat çekiyor: Göltaş Çimento. 5.80'lik F/K oranı ile en düşük değere sahip olan Göltaş, yatırımcılara fiyat/kazan olarak en uygun seçenek olabilir. Karşılaştırma yaptığımızda Çimbeton'un 159,82'lik F/K oranı ise oldukça yüksek; bu da şirketin mevcut piyasa fiyatının, kazancına göre oldukça yüksek olduğunu gösteriyor.

Özvarlık Karlılığı ve Getiriler

Özvarlık karlılığı en yüksek olan Çimentaş, yıllık %976'lıkbir getiri ile bu alandaki liderliğini kanıtlıyor. Bunu takip eden Çimbeton da %783'lük bir getiriyle yatırımcılarına kazandırdı. Bu veriler ortalamaların çok üzerinde bir getiriye işaret ediyor.

Şirketler Arasında Karşılaştırma

Genel bir değerlendirme yapacak olursak, Çimentaş ve Çimbeton yüksek getiri oranları ile piyasada öne çıkıyor. Ancak, Göltaş'ın düşük F/K oranı, yatırımcı için potansiyel bir değer yatırımı olabileceğini işaret ediyor. Diğer yandan, Batısöke’nin sunduğu getiri ve makul F/K yatırımcılar için öne çıkmaya devam etmesine neden oluyor. Ancak Batı Çimento’nun zarar açıklaması getiri sağlamasına rağmen diğer şirketlere göre daha zayıf bir görünüm sergiliyor.

Çimento Şirketlerinin Tamamı için liste ve değerlemeler ise şöyle:

Çimento ve beton sektöründe yer alan 17 şirketten sadece 7 tanesi 3 yıllık ortalama fiyat/kazanç oranının altında bulunuyor. Bu hisseler: Afyon Çimento, Baştaş Başkent Çimento, Boğaziçi Beton Sanayi, Bursa Çimento, Konya Çimento, Limak Doğu Anadolu ve Oyak Çimento.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)