İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri

29 Mart 2024, 00:07 - -

Bu hafta temettü veren halka açıklık oranı düşük BIST 30 hisselerini inceledim. Bu şirketler farklı stratejilere göre hareket edenler için bir referans kaynağı olabilir.

Temettü dönemindeyiz. Temettü sezonu yatırımcılar için bir anlamda hasat zamanıdır. Kar payı dağıtımları, şirketlerin karlılık durumları ve yatırımcılarına verdikleri değerin önemli göstergelerinden biri olarak görülür. Ancak temettü verimliliği yalnızca yüzdelik oranlarla ifade edilemez; bu oranların şirketin piyasa değeri ve halka açıklık oranı gibi faktörlerle birlikte değerlendirilmesi gerekir. Bu bağlamda, halka açıklık oranı düşük olmasına rağmen yüksek temettü verimliliği sunan BIST 30 şirketleri özel bir ilgi alanı oluşturuyor.

Yüksek enflasyon ortamında, düşük temettü verimi ilk bakışta çekici olmasa da, bu şirketlerin temettü verimliliklerinin, sermaye piyasaları için derinlemesine bir analizin kapısını araladığını söylemek mümkündür. Bu şirketlerin sahip olduğu halka açıklık oranları, genellikle şirket yönetiminin hissedarlarla olan ilişkisinin ve piyasada sahip oldukları likiditenin bir göstergesi olarak kabul edilir. Örneğin, halka açıklık oranı düşük olan bir şirketin yüksek temettü verimi sunması, sınırlı sayıda yatırımcıya hitap ettiğini ancak bu yatırımcılara ciddi getiriler sağladığını gösterir.

HALKA AÇIKLIK ORANI %50 ALTI OLAN TEMETTÜ VEREN ŞİRKETLER

Yüksek temettü verimine sahip bazı şirketler, daha düşük halka açıklık oranlarıyla öne çıkıyor. İncelememe göre, halka açıklık oranı %30'un altında olan şirketler arasında Tofaş Oto. Fab. (TOASO), Enka İnşaat (ENKAI), ve Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK) gibi şirketler yatırımcılara %5 üzeri temettü verimi sunuyor.

HALKA AÇIKLIK ORANI %50 ALTI OLAN ŞİRKETLER

* Tofaş Oto. Fab. (TOASO) - %7,32 temettü verimi, %24 halka açıklık oranı
* Enka İnşaat (ENKAI) - %5,04 temettü verimi, %12 halka açıklık oranı
* Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK) - %4,46 temettü verimi, %39 halka açıklık oranı

HALKA AÇIKLIK ORANI YÜKSEK TEMETTÜ VEREN ŞİRKETLER

Diğer yandan, halka açıklık oranı yüksek olan şirketler de yatırımcıların ilgisini çekebilir. Bu şirketler, halka açıklık oranının yüksek olması nedeni ile geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşmakta. Örneğin Bim Mağazalar(BIMAS) ve Turkcell(TCELL), halka açıklık oranları %60 ve %54 olmasına rağmen, sırasıyla %1,29 ve %1,36 temettü verimi sunmaktadır.

TEMETTÜ VERİMİ EN YÜKSEK ŞİRKETLER- BIST30

İşlem gören şirketler arasında temettü verimi en yüksek olanlar ise yatırımcılara ciddi bir getiri potansiyeli sunuyor. Tofaş Oto. Fab. (TOASO), %7,32 temettü verimi ile listenin başında yer alırken, Tüpraş (TUPRS) %6,02 ile takip ediyor. Bu oranlar, özellikle uzun vadeli yatırım stratejileri için önemli göstergelerdendir.

BIST 30’DA EN YÜKSEK TEMETTÜ VERİMİ SUNAN ŞİRKETLER

* Tofaş Oto. Fab. (TOASO) - %7,32 temettü verimi
* Tüpraş (TUPRS) - %6,02 temettü verimi

BÜTÜN HİSSELER İÇERİSİNDE TEMETTÜ VERİMİ EN YÜKSEK ŞİRKETLER ŞÖYLE:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)