Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaların zirvesindeki tuzaklar

12 Ocak 2018, 07:05 - -

Piyasalar 2018’e hızlı girdi. Yeni zirveler sonrası düzeltmeler yaşanırken ilk çeyrekte yükseliş trendi korunacak.

Borsa İstanbul’da hisse senetleri TL bazında kırdığı rekorlar sonrası düzeltme sürecinde. BIST 100 Endeksi’nde zirvede gözlenen formasyonlar düzeltmeye işaret ediyor. Zirvelerde gözlenen iki siyah mum sonrası oluşan beyaz mum yükselişe işaret etse de hemen sonrasında oluşan siyah mum yeniden düşüş sinyali verdi. Yine düşüş sonrasında Bollinger’in orta bandına gelindiğinde beyaz mum oluştuğu dikkat çekiyor. Ancak sonrasında düşüş devam ediyor. Son yaşanan düşüşlerle de yaklaşık 15 gün düşüşün sürdüğü görülüyor. Sonrasında başlayan çıkışta zirve bir önceki zirvenin üzerinde oluşuyor. BIST 100’de azalan hacimle yaşanabilecek geri çekilmeler önümüzdeki günlerde alım fırsatı oluşturacak.

Dolar/TL alçalan kanalda
Dolar kuru alçalan bir kanal içerisinde hareket ediyor. Dolar/TL 3,39-3,98 aralığında yaşadığı yükselişin yüzde 38’ine geri çekilme yaşadıktan sonra yüzde 23’lük geri çekilme bölgesine yöneldi. Güçlü direnç 3,80’de bulunuyor. Kırılırsa 3,84 seviyesi test edilebilir. Geri çekilmelerde destekler 3,75 ve 3,68 olacak.  

Petrol fiyatlarındaki yükseliş geçici
2018 yılının ilk 10 gününde petrol fiyatları yükselişte. Petrol fiyatlarındaki bu yükseliş petrol üreticisi olmayan, petrol ithalatçısı olan Türkiye gibi ülkelerin ekonomilerinde baskı oluşturuyor. Arz kesintisi ve güçlü talep petrol fiyatlarını destekliyor; Brent petrol 69,1 $/varil’de. Brent petrol 21 Haziran’da yılın dip seviyelerini gördükten sonra başlayan yükseliş trendiyle, yüzde 54 yükselmiş durumda. Ancak petrol fiyatlarındaki yükseliş geçici. Yükseliş ivmesi korunsa da önümüzdeki günlerde bu ivmenin zayıfladığını görebiliriz.

Yabancı payında sert düşüş
Borsadaki düşüş yabancı payında yaşanan azalmadan kaynaklanıyor. Yabancıların paylarının ağırlıkta olduğu hisselerde zayıf da olsa satış yapmaları BIST 100 Endeksi’nin 118 binden 113.000’li seviyelere getirdi. Bundan sonraki seyirde yabancı payındaki gerilemenin sürüp sürmeyeceğini takip edeceğiz.

Türkiye’nin risk primi hala en düşük seviyelerde
Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranı 163 seviyesinde bulunuyor. Bu oran ocak başında 154 seviyesine kadar gerilemişti. 163’e yükselen risk primi artmasına rağmen hala düşük seviyelerde seyrediyor. Bu da TL varlıklara ilginin süreceğini gösteriyor.

Altın tırmanışta
Altının ons fiyatı 1.321 dolar seviyesine yükseldi. Bu yıl altında yükseliş trendinin devam ettiğini görebiliriz. Altın biriktirenler uzun vadede kazançlı çıkmaya devam edecek.

Kurum Raporlarında öne çıkanlar
Kurum Raporlarından bu hafta Yatırım Finansman’ın 2018 strateji raporunu inceledik. Yatırım Finansman hisse senedi piyasasındaki olumlu ivmenin, 2018 yılında da genel olarak devam etmesini bekliyor. Kurumun 2018 yılında hisse senetlerine ilişkin öngörüleri şöyle:

2018’de güçlü piyasa görüşünü destekleyen 5 neden
Yatırım Finansman, 2018 yılındaki getiri potansiyelinin geçen yılki kadar güçlü olamayacağını düşünmekle birlikte, piyasasındaki olumlu ivmenin, 2018 yılında da genel olarak devam etmesini bekliyor. Piyasa hakkındaki ‘temkinli olumlu’ görüşünü destekleyen en önemli nedenler ise şunlar:

1) Gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) rallisi 2018’de de devam edecek gibi duruyor: Güçlü küresel ekonomik büyüme ve daha önemlisi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomileri arasındaki büyüme farkının genişlemesi, hala bol miktarda olan küresel likidite ve emtia fiyatlarındaki iyileşme 2018 yılında da GOÜ piyasalarındaki ralliyi destekleyecek gözükmekte.

2) Hükümetin büyüme yanlısı politikaları: 2019 yılındaki seçimler öncesinde hükümetin ekonomik büyüme yanlısı politikalara ağırlık vermesini ve bunun da şirket karlarını olumlu yönde etkilemesini bekliyoruz.

3) AB ve komşu ülkelerde toparlanma: Avrupa’da ekonomik toparlanma ve komşu ülkelerde DAEŞ sonrası potansiyel düzelme 2018 yılında ihracata yönelik büyümeyi destekleyebilir.

4) Türkiye hisse senedi piyasasının cazip değerlemesi, aşağı yönlü riskleri sınırlayarak risk getiri dengesini iyileştirdi: GOÜ’lere göre %34 iskontolu işlem gören BİST-100 (5 yıllık ortalama %19) kendi 5 yıllık tarihsel ortalamasına göre ise %8 iskontolu seyretmektedir.

5) Piyasanın 2018 kar beklentilerinde yukarı yönlü revizyon beklentisi: 2018 yılında kurum olarak takip ettiğimiz şirketlerde %20 kar artışı beklerken; piyasa beklentisi ise %12’dir.

Kurumun önerdiği 7 hisse

YF Model Portföy hisseleri: PGSUS, AKBNK, VAKBN, PETKM, EREGL, TOASO, ZOREN. Kurum, Turkcell, Aksa Enerji, Yapi Kredi Bank, Kardemir ve Garanti’yi model portföyümüzden çıkarırken Akbank, Erdemir, Pegasus, Petkim, ve Vakifbank’ı ise listeye ekledi. Strateji raporunda şu değerlendirmede bulunuldu: Model Portföyümüz Akbank, Erdemir, Petkim, Pegasus, Tofaş, Vakıfbank ve Zorlu Enerji’den oluşmaktadır: Akbank (Endeks Üzeri Performans tavsiyesine yükseltiyoruz. Güçlü bilanço yapısı ve cazip değerleme nedeni ile tercih ediyoruz); Erdemir (Güçlü 4Ç sonuçları ve yüksek temettü verimi ile öne çıkıyor); Pegasus (Piyasanın kar beklentileri hala çok düşük); Petkim (Artan entegrasyon ile güçlenen operasyon); Tofaş (İhracatta iyileşme hisseyi yukarı çekecektir); Vakıfbank (%16 seviyesindeki özkaynak karlılığına karşılık cazip değerlemesi); Zorlu Enerji (Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların dönüşü).

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)