İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Küresel faiz çok zıpladı geri gelebilir

08 Aralık 2016, 09:57 - -

Temmuz ayından bu yana dünyada çok anormal finansal gelişmeler oldu. Tüm gelişmelerin önüne geçen en önemli hareket ise Amerikan 10 yıllık faizlerinde yaşandı. Faizler %1.40 altından %2.40 üstüne kadar yükseldi. Etkileri daha çok gelişmekte olan ülkelerin faizlerinde ve para birimlerinde görüldü. Bir diğer etki de Amerikan borsalarında yaşanan tarihi zirvelere yükseliş oldu.

Amerika özelinde yabancılar hiçbir şeyi asla tesadüfe bırakmıyorlar. Biz dışarıdan izleyenler olayların tesadüf olduğunu zannediyoruz sadece. Uzun dönemli SP500 ve TLT (Amerikan bonoları Fonu) fiyat grafikleri daha iyi açıklayacak:

Üst panelde TLT:SP500 fiyat performans grafiği mevcut. Amerikan bonoları uzun zamandır ilk defa SP500 endeksine karşı bu denli geriledi ve önemi bir destek seviyesine indi. İkinci panelde SP500, 3ncü panelde ise TLT fiyat gelişimleri var. İki grafikte de dalgalanmalar olsa bile uzun dönemli fiyat artışını rahatlıkla görebiliyoruz.

İki piyasada kaderine bırakılmış değil. Sürekli gerilip fiyat performans anlamında yukarıya itiliyor.

10 yıllık tahvil faizleri de aşağıda gösterdiğim grafikte daha önce 5 defa ziyaret edip sonrasında büyük gerileme yaşadığı düşen kanal direncine geldi. Bu kadar hızlı bu kadar büyük miktarlı yükseliş en azından bir düzeltmeyi hakkediyor. Haftalık RSI (14) de uygun tepeler yapmış durumda.

Bunun bize etkisi nasıl olabilir?

5 yıl ve daha uzun vadeli tahvillerin faizi gerileyebilir. 5-10 yıl vadeli faizlerin gerilemesi pek çok yatırımcı için bir şey ifade etmiyor görünebilir. 10 yıllık tahvilin faizinin yukarıda grafikte gösterdiğimiz dönemde fiyatı 133 seviyesinden 121’e kadar geriledi. Borsa kadar bir kayıp söz konusu.

FED faiz beklentisi izleme aracında (CME FED Watch Tool) aralık ve 2017 ilk yarısı dahil FED faizlerinin 50-75 baz puanda olması bekleniyor. FED beklentiye paralel hareket ettiğinde ise bono faizleri burada kalırsa %1,75 civarında pozitif taşıma karı ortaya çıkacak. Bu kadar fark çok yüksek bunun 40 baz puan civarı geri alınabilir.

Faizler yükselirken ekonomi büyüyecek diye Amerikan borsaları yükseldi. Yukarıda özetlediğim durumda da FED faizleri az artırdı şeklinde yorumlanıp bir daha rahatlıkla yükselebilir. Bu durumda da hem bonolar hem borsa kazandırmaya devam eder.

Bizim kendimize has sorunlarımızın olduğu herkesin malumu. TL temmuzdan beri perişan durumda. Olumlu olarak nitelenebilecek en önemli unsur ise dün itibarı ile TL’nin serbest düşüşü en azından kontrol altına alındı. 3-3.60 hareketini yaptıktan sonra 3.40’a geriledi diye sevinmek yersiz daha fazla gerilemesi gerekir.

Bizim piyasada çok eşdeğer değil ama tahvil bono yatırım fonu olarak gösterge niteliğinde FBIST kullanabiliriz:

FBIST temmuz ayında ani bir çöküşle %4-5 arası değer yitirmişti sonrasında hepsini geri aldı. Şimdi de benzer bir gerileme sonrası performans yapmaya başlıyor olabilir.

FLAP hissesi gibi bir haftada %150 yapmaz ama %4-5 civarında bir getiri potansiyeli var görünüyor.

FBIST fonu yatırım stratejilerini http://www.fbist.com.tr/ adresinde inceleyebilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İntra Bey13 Aralık 2016 12:20

    Sayın Vatandaş: Bugün yazabildim. Gecikme için kusuruma bakmayın lütfen.

  • vatandaş08 Aralık 2016 16:37

    İlginiz için teşekürler.Belki benim yanlış bir ön görüm vardır.Cevabınızı gerçekten merak ediyorum..

  • İntra Bey08 Aralık 2016 14:42

    Sayın Vatandaş: Nazik yorumunuz için teşekkürler. Konu uzun, yarınki yazıda ele alırsam sizi çok bekletmemiş olurum umarım.

  • vatandaş08 Aralık 2016 12:52

    Bu arada gerçekten cevabınızı merak ederek bekliyorum....

  • vatandaş08 Aralık 2016 12:51

    Peki…….Abd10Y ler 30 yıllık düşen trendi bitirip(illa yarın olacak değil ama 3-5 ay da uzun süre sayılmaz),yükselen trend bandına girdiğinde,alman 10 yıllıkları hatta Japonlarda da benzer tablo ortaya çıktığınde ne olacak(ki alman 10Ylerinin faizi artık eksi değil ama AB bankacılığının durumu nedeniyle zaman kazanma derdinde)…..MESELA abd10Y leri ile bizim gösterge 2Y arasındaki katsayı 5,4 den tekrar 6 ya da çıktığında neler olacak…Yada şöyle diyelim madem ki abd10Yleri bu trendi kıramayacak ons altın fiatı neden 1900 lerden 1150lere indi.Acaba diyorum bu fiziksel altın tutan fonlar moron mu çalıştırıyor….BU OYUNUN DEVAMI YOK HOCAM….Bu işi iyibildiğiniz belli, öyle ise 3 aylık stratejinin yanında 3 yıllık stratejiyi de verin….Malum zaman denen şey su misali akıp gidiyor…Selamlar..