İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsa 30’da ucuz ve pahalı hisseler

22 Ağustos 2017, 10:22 - -

Borsa zirvede iken hisse senetlerinin değerleme oranlarına göre prim ve iskonto oranları nasıl değişti? İşte değerleme oranlarına göre ucuz ve pahalı hisseler.

Borsa İstanbul, zirve seviyesinde yatay hareket etmeye başladı. Zirvede gerçekleşen yüksek miktardaki işlemler hisse senetlerinde ciddi satışların geldiğinin de göstergesi. Fakat bu satışlar henüz trend dönüşümüne neden olacak boyutta değil. Nedeni ise alımlarında gelmeye devam etmesi. Takas dökümleri incelendiğinde yabancıların banka hisselerinde bir miktar karlarını realize ettiğini görüyoruz. Ancak karlılık ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri olan hisse senetlerinde de alımları devam ediyor.

KAZANMAK İÇİN BİLGİLENMELİ

Hisse senetlerinde yaşanan sert dalgalanmalardan korunmak için bilgilenmenin şart olduğu bir dönemdeyiz. Şirketle ilgili finansal tabloları okuyabiliyor, şirketin fiyat hareketlerine hakimseniz, fiyatlardaki günlük dalgalanmalar karşısında pozisyon alacağınız yerleri de belirleyebilirsiniz. Yatırım yapan, büyüyen, karlılığını korumak için maliyetlerini kontrol altında tutan, kurdaki aşırı fiyat hareketlerine karşı pozisyon alabilen şirketler borsa endeksi düşse bile ilgi odağı olabilmekte.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YÜKSEK KARLILIK

Borsada yüksek getirileri sağlayan şirketler, sürdürülebilir karlılığını devam ettirenler. Bunun en bariz göstergesi olan şirketlerden biri Ford Otosan’dır. Şirketin fiyat hareketleri ve mali tabloları incelendiğinde, büyümesindeki istikrarın fiyat hareketlerine de yansıdığı görülebilir. Bir şirket büyüdükçe değerleme oranları yatırımcılar için her zaman cazip olmaktadır. Doğal olarak alınmak istenen bir hisse olduğu için hissede yaşanan düşüşler yatırımcılar için kabus değil fırsat yaratmaktadır. Çünkü daha fazla alım fırsatı doğabilmektedir.

DEĞERLEME ORANLARINA GÖRE UCUZ BIST 30 HİSSELERİ

Şirketlerin hisse senetlerini alırken farklı kriterlere göre ucuz ve pahalı analizleri yapabilirsiniz. Bu çalışmada hisse senetlerinin fiyat/kazanç ve defter değerlerine göre ucuz ve pahalı listesini çıkardık. Tabloyu oluştururken hisse senetlerinin son 5 yıllık fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri oranlarını kullandık. Cari fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri oranları son 5 yıl ortalamalarının altında olan borsa şirketleri iskontolu, üzerinde olanlar ise primli. Hisse senetlerinin değerleme oranları şirketlere ilişkin alım satım kararları verirken önemli bir gösterge olma niteliği taşıyor. Bu nedenle hissenin son güncel fiyatını değerlendirirken mutlaka gözden geçirilmesi gerekir.

BIST 30’da fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değerine göre iskontolu şirketlere baktığımızda listede yer alan şirketler şunlar: Akbank, Bim Mağazalar, Emlak Konut GMYO, Enka İnşaat, Garanti Bankası, İş Bankası (C), Migros Ticaret, Netaş Telekom, Sabancı Holding, T. Halk Bankası, T.S.K.B., Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası. Bu şirketlerin ağırlıklı olarak banka sektöründe yer aldığını görüyoruz. Bu nedenle borsadaki çıkışın devamında banka hisseleri öncü rol oynamaya devam edecek.

BIST 30’da fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değerine göre primli şirketlere baktığımızda listede yer alan şirketler şunlar: Alarko Holding, Arçelik, Aselsan, Ford Otosan, Koç Holding, Otokar, Sasa Polyester, Soda Sanayii, Tofaş Oto. Fab., Türk Traktör, Vestel. Değerleme oranlarına göre primli olan hisse senetleri listesinde ağırlıklı olarak sanayi sektörü hisseleri var. Bu hisseler son 5 yıllık ortalamalarına göre primli. Ancak beklentiler korunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)