İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Bir komplo teorisi daha kanıtlandı

03 Mayıs 2016, 10:18 - -

Dün ECB- Avrupa Merkez Bankası’nın sitesinde bu bağlantıda okuyabileceğiniz “Price drift before U.S. macroeconomic news: private information about pablic announcements” isimli makale yayınlandı.

Başlık ABD makro ekonomik verileri öncesi fiyat hareketleri: Kamu açıklamaları önceden biliniyor mu? Olarak çevrilebilir.

Başlığın kendisi yeterince açıklayıcı ama özet kısmı daha da ilginç:

“ABD makro veri yayınları öncesi endeks ve hazine bonosu vadeli piyasalarını inceledik. Piyasayı hareket ettirebilecek 21 ekonomik göstergeden 7 tanesinde resmi yayınlama saatinden önce bilgi sızdırmaya dayalı işlem yapıldığına dair kanıt bulduk. Fiyatlar resmi açıklama yapılmadan yarım saat önce doğru yönde hareket etmeye başlıyor. Açıklama öncesi fiyat oynaması ortalama toplam fiyat oynamasının yarısına denk geliyor. Bu sonuçlar gösteriyor ki bazı piyasa katılımcıları (traders) makroekonik temel veriler hakkında kamuya açıklanmadan önce bilgi sahibi oluyorlar. Kanıtlar açıklama öncesindeki fiyat hareketlerinin bilgi sızması ve çok iyi düzeydeki tahmin algoritmaları birleşmesi sayesinde gerçekleştiğini işaret ediyor. “

Teknik olmayan açıklamayı da gözden geçirelim:

SP500 e-mini ve 10 yıllık tahvil vadeli kontrat verilerini Ocak 2008-Mart 2014 arasında inceledik. 30 ABD makroekonomik veri arasından 21 adet piyasayı oynatabilecek alt seti kullandık. 21 göstergeden 11 tanesinin açıklanması öncesinde doğru yönde fiyat hareketi gözlemledik. Bu göstergelerden 7 tanesinde ise fiyat oynaması büyüktü: Fiyatlar duyurulardan 30 dakika önce doğru yönde hareket etmeye başlıyor ve toplam değişmin neredeyse yarısı bu zaman diliminde gerçekleşiyordu.

...

Veriyi 2003 yılına kadar genişletirsek e-mini kontratları üzerindeki etkinin 2008 yılından sonra arttığını göreceğiz.

Kerteriz usülü hesaplama yaparsak 7 göstergeyi açıklama önesi alıp satarak senede 20milyon USD kazanmanın mümkün olduğunu iddia edebiliriz.

Madem bilgiye sahip bu işlem yapan katılımcılar neden son yarım saate kadar bekliyorlar? Bir açıklaması duyuru zamanına çok az kala işlem yapmak dier riskleri ortadan kaldırıyor olabilir.

...

Kamuya mal olacak duyuru hakkındaki sızma veya tahmin yoluyla elde edilen bilginin tam olarak doğruluğu önemli değil. Bayesian öğrenme altında elde edilen bilgi muğlak olsa bile etkisi zamanlamasından dolayı yüksek olacaktır. Bayesian öğrenen biri için erken bilgi az doğruluk ve az sürpriz yaratacaktır. Dolayısı ile sızma yoluyla bilgi elde motivasyonu yüksektir.

Bu makalenini iki amacı var:

Öncelikle Makroekonomik haberlerin toplam etkisi açıklama öncesi fiyat hareketlerini dikkate almayan daha önceki yayınlarda ele alındığından daha büyüktür.

İkincisi pek çok makroekonomik duyurular bazı piyasa katılımcıları tarafından önceden bilinmektedir.

Makaleye göre en çok sızıdırılan 7 ekonomik göstege:

ADP: İşssizlik

Building Permits – Yeni inşaat izinleri

Existing Home Sales: Varolan ev satışları

ISM- Non Manufacturing Index: ISM Hizmetler verisi

Pending Home Sales: Satışta bekleyen konut sayısı

University of Michigan Consumer Sentiment Index: Michigan Tüketici Güven Verisi (Öncül ve son olarak iki adet yayınlanıyor, bu da toplam gösterge sayısını 7 yapar)

Bilgi sızdığında fiyatlar nasıl hareket ediyor:

Sol panel e-mini sağ panel bono kontratlarını gösteriyor. Fiyatlar 30 dakika öncesinde doğru yönde harekete başlıyor.

Hacimler de çok yüksek:

Bu etkiler 2008 yılından sonra artıyor:

Sonuçta piyasada önceden çok bilgili –para kazananlar ve önceden az bilgili– para kaybedenler şeklinde iki grubun varlığını görebiliyoruz.

Büyük balıklar küçük balıkları 2008 yılından itibaren afiyetle yiyorlar. 2008 sonrasında etkinin artmasının tek sebebi var: Merkez bankaları piyasa kurtarıcısı oldu. Bu köşede daha önce ECB yetkililerinin önemli veri açıklama günlerinde çeşitli fonlar ve bankalarla buluştuklarını yazmıştık. Herhalde çay kahve içip havadan sudan konuşmuyorlardı.

Bu makale yayınlandıktan sonra ne olabilir, ya da bu makale neden yayınlandı? Belki de bu etki iyice azaldı, başka veri setlerine geçecekler. Bu makaleyi okuyanlarda sürekli terste kalacaklar. Belki de bu makaleyi en fazla birkaç yüz kişi okur biz işimize devam ederiz diye düşündüler.

Jesse Livermore Reminescents of a Stock Operator kitabında “Hiç bir krizin heba edilmemesi gerekir” diyordu.  Zamane traderlar ise merkez bankaları ile kol kola veri yönetimini çok ileri taşıdılar.

Verilerin açıklanması esnasında nasıl bir strateji yapılabilir?

Yarım saat öncesinde yön neyse pozison alınıp veri açıklanmasından 1-2 dakika önce pozisyon kapatılabilir. (Veri öncesinin tam tersini yapabilirler bundan kaçınmamız gerekir)

Ya da straddle, strangle tarzı opsiyon stratejileri ile işlem yapılabilir.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)