İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

3 kâr kriterini sağlayan 34 şirket

17 Ekim 2017, 10:39 - -

Borsada ulusal endekslerde yer alan sadece 34 şirket, 3 kar kriterini sağladı: Dönemsel, çeyrek ve yıllık bazda kârı artan 34 şirketin kâr artışlarını, hisselerin hangi kurumlarda toplandığını ve grafiklerini inceledik. 

Piyasalarda sonbahar dalgalı geçerken hisse seçiminde dikkatli olma zamanı. Borsada hisse senedi alım satımı yaparken tek bir kriteri değil, birden fazla kriteri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Etkili bir analiz yapabilmek için de şirketlerin sadece açıklanan bilanço dönemlerini değil çeyrek ve yıllık bazdaki mali verilerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bu çalışmada şirketlerin dönemsel, yıllık ve çeyrek dönem kârlarını listeleyerek ulusal endekslere göre sınıflandırdık. Buradaki amacımız sadece son dönemde değil bir yıllık süreç içerisinde çeyrek bazda ve yıllık bazda da şirketin karlılığında meydana gelen artışı görmek. Yaptığımız analizde ulusal endekslerde yer alan 34 hisse senedi dönemsel, çeyrek ve yıllık bazda karını artırmayı başardı. Çalışmamızda her üç kriteri gerçekleştiren hisse senetlerini listemize aldık. 

Dönemsel, çeyrek ve yıllık bazda kârı artan ulusal endekslerde yer alan borsa şirketlerinin listesi şöyle:

Kârlı 34 hisse hangi kurumlarda toplanmış durumda?
Kârlılığı ile öne çıkan borsa şirketleri hangi kurumların saklamasında bulunuyor diye baktığımızda ağırlıklı olarak yabancıların yer aldığını görüyoruz. Listede şirketlerin hisselerini en fazla elinde bulunduran ilk üç kuruma yer verdik. Hisselerin yüzde 80’e yakını da ilk üç kurumun saklamasında bulunuyor.

Kârlılığı ile öne çıkan 34 hissenin grafiği ve analizi

Bu grafikler neyi göstermektedir? Verileri nasıl okuyacaksınız?
1- Her bir grafik üzerinde son 150 gündeki hissenin çubuk grafikleri, Bollinger bantları, işlem hacimleri yer almaktadır.

2 – Grafikleri okurken Bollinger bantlarını göreceksiniz. Bollinger bantları hakkında kısa bir bilgi verecek olursak: Bollinger Bantları, fiyat değişmelerini izleyen alım-satım kanallarıdır. Genellikle alım-satım kanalları bir hareketli ortalamanın belirli bir yüzdede yukarı veya aşağıya kaydırılmasıyla çizilirler. Bollinger Bantlarında ise, kanalların alt ve üst limitleri hareketli ortalamanın belirli bir "standart sapma" alınarak çizilirler. Optimal bir netice alabilmek için değişik hareketli ortalama ve standart sapma sayıları denenebilir. Fakat Bollinger'in tavsiye ettiği, 20 günlük hareketli ortalama ve 2'lik standart sapma. Yine, Bollinger'e göre 10 günün altındaki hareketli ortalamalar ile oluşturulan kanallar iyi sonuç vermemektedir.

Bollinger bantları grafikleri okurken dikkat etmeniz gereken 4 özellik:
1- Keskin fiyat değişimleri genelde bantların daralmasından sonra oluşur.
2- Fiyatın bant dışına çıkması var olan trendin devam edeceği anlamına gelir.
3- Bant dışında meydana gelen dip veya zirveleri bant içinde meydana gelen dip ve zirvelerin izlemesi olası bir trend değişiminin habercisidir.
4- Bir bantta başlayan hareketin genelde fiyat diğer banda erişinceye kadar sürmesi beklenir.

KÂRLILIĞI İLE ÖNE ÇIKAN 34 HİSSENIN GRAFİK ANALİZİ

1-ICBC Turkey Bank

 

2-Kiler GMYO

3-Tüpraş

 

4-Ereğli Demir Çelik

 

5-Yataş

6-Anel Elektrik

 

7-Sasa Polyester

 

8-Şekerbank

9-Aselsan

 

10-TAV Havalimanları

11-Aygaz

12-Şişe Cam

13-Good-Year

 

14-Vakıflar Bankası

15-Erbosan

16-Aksa

17-Petkim

18-Koç Holding

19-Tekfen Holding

20-Alkim Kimya

21-Çemtaş

22-Soda Sanayii

23-T. Halk Bankası

24-Ford Otosan

25-Bim Mağazalar

26-Ege Endüstri

27-Enka İnşaat

28-Akbank

29-Yapı ve Kredi Bank.

30-Tofaş Oto. Fab.

31-Garanti Bankası

32-T.S.K.B.

33-Eczacıbaşı İlaç

34-Sabancı Holding

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)