İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

2020’nin hisseleri

30 Aralık 2020, 10:32 - -

2020’de hisse senetleri piyasasında tarihi dalgalanmalardan biri yaşandı. Pandeminin şoku ile hisse senetlerinde aşırı değer kayıpları yaşanırken, yabancıların satışları görüldü. Değerlerinin çok altına gerileyen hisse senetleri, evde kalan tasarruf sahiplerinin borsa ile tanışmalarını sağladı. Küçük ve sığ hisselerde olağanüstü getiriler oluştu. Büyük hisseler yabancıların satışları ile tarihi dip seviyelerine çekildi.

Birkaç yıl öncesine kadar, sektörün geneline yönelik toplantıların ana gündem maddelerinin başında, yatırımcı sayısının nasıl artırılabileceği konuşulurken 2020 yılında yatırımcı sayısı hızla yükseldi. Aralık 2019’da 1.203.444 olan yatırımcı sayısı kasım sonunda 1.885.303’e yükseldi.

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, aralık başında TSPB’nin gerçekleşen 22. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı’nda gerek yatırımcı sayısı gerekse sektörün sağladığı büyüme rakamları ile bugün itibariyle farklı bir konumda olunduğunu belirtti. 2020 yılında önemli oranda yeni yatırımcı ve birikimin pay senetleri başta olmak üzere sermaye piyasalarıyla tanıştığını söyledi.  

Artan ilginin kalıcı olması önemli
Geldiğimiz aşamada sermaye piyasalarına bir ilgi olduğu gerçek. Ancak bunun kalıcı olup olmadığı tartışılıyor.

Taşkesenlioğlu, artan ilginin kalıcı hale gelmesini planlı bir şekilde hareket edilmesine bağlıyor ve şöyle maddelendiriyor:

1-    Finansal okuryazarlığın artırılması.

2-    Vade algısının genişletilmesi.

3-    Yetkili kişi ve kurumlar ile iletişimin kuvvetlendirilmesi.

4-    Yatırımcıların doğrudan muhatabı konumundaki aracı kurumların, yatırımcılara yönelik çalışmalarını bir AR-GE projesi ciddiyetinde yapmaları.

Yeni gelen yatırımcıların kalıcı olması ciddi mağduriyetlerin oluşmamasına bağlı. 2020 yılı hisse getirilerinde özellikle küçük hisselerde oluşan aşırı değerlemeler, halka arzlarda yükselen beklentiler bu yatırımcıların korunması anlamında ciddi risk unsuru oluşturuyor.

Bir yılda yüzde 1000, yüzde 3000’lik değer artışları yatırımcıların beklentilerini oldukça artırmış durumda. Sektör 2021 yılında en fazla yükselen getiri beklentilerini yönetmekle uğraşacak.

2020 yılında en fazla kazandıran Borsa 30 hisseleri

2020 yılında en fazla kaybettiren Borsa 30 hisseleri

 

2020 yılının en fazla kazandıranları

2020 yılının en fazla kaybettirenleri

 

Yabancıların 2020’de en fazla ilgi gösterdiği 3 sektör

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)