SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıMALİYET DÜŞÜŞÜ KÂRI YÜKSELTTİ-
SORU : LKMN Yaklaşık 2 yıl evvel 7,40 liradan almış olduğum hisse halen 7,50’lerde. Borsada işlem gören ve kalıp gibi duran başka bir hisse var mı? Bu hissenin sonu sizce ne olur? Gönderen : Mustafa16.08.2020, 18:23

Borsada işlem gören hisselerin geçmiş fiyat ya da maliyetleri değerlendirilirken sermaye artırımı ve nakit temettü ödemelerini de hesaba katmak gerekir. Zira gerçekleşen sermaye artırımı ve temettü ödemeleri neticesinde hissenin fiyatında düzeltmeye gidilirken aşağı yönlü revize edilir. Bu düzeltme yatırımcının zararına bir sonuç yaratmazsa da fiyatın düşmüş görünmesinden kaynaklı olarak hisseye yeni talep oluşabilmekte ve bir süre sonra önceki seviyeye gelebilmekte. Söz konusu durum fiyatı yukarı yönlü destekleyen bir unsur olup gelinen fiyat maliyetle aynı rakamı ifade etse de gerçekte yatırımcı açısından kârlı bir durum vardır. Neticede eğer gerçekleşen bedelsiz sermaye artırımı varsa bundan dolayı yatırımcının hissesi artmıştır. Ya da ortada temettü varsa hesabına nakit girişi sağlanmıştır. Bu halde, düzeltmeden sonra fiyat rakamsal olarak maliyet fiyatına gelmiş olsa da gerçekte aradaki bedelsiz hisse miktarı ya da nakit temettü oranı kadar tutarın fiyata ilave edilmesi gerekir. Lokman Hekim’in fiyatına da bu çerçevede bakılmalı. Hisse, borsaya geldiği 2011 yılından bu yana her yıl bedelsiz ya da nakit temettü ödemesinde bulunuyor ve bu anlamıyla her işlemde fiyat düzeltmesine gidiyor. Ocak 2018’de düzeltilmiş verilerle en yüksek 7,81 TL’ye kadar çıkan hisse, sonrasındaysa geriledi. Ekim 2019’dan bu yanaysa yükselen bir kanal içinde hareket söz konusu. 13 Temmuz 2020 günü en yüksek 10 TL’ye kadar yükseldi ve bilahare yine bir gerileme yaşanırken son işlem günü olan 14 Ağustos 2020 günü 7,58 TL’den kapattı. Bu itibarla iki yıl önceki maliyet fiyatı da bölünmelere uygun olarak düzeltmek gerekiyor. Bunun için de bedelsizden gelen hisse miktarını ya da temettüden gelen nakdi maliyet fiyatından çıkarılması gerekiyor. Yatırımcılar daha pratik olması açısından geriye doğru alım günündeki düzeltilmiş fiyatlara bakarak da maliyetlerini tespit etmeleri mümkündür. Tüm bunlardan ayrı olarak firmanın mali yapısı incelendiğindeyse 2020’nin ilk yarısında satış gelirini düşürmekle birlikte dönem sonunda kârını artırdığı görülüyor. Kârdaki artışta maliyet kalemlerinin azalması etkili oldu. Şirketin düşen maliyetlerin yanı sıra gelirlerini de artırmayı başarması halinde yıl sonunda kârını daha da büyütmesi mümkün olabilecektir.

BU HİSSE İLE İLGİLİ DİĞER SORULAR (5)

LOKMAN HEKIM SAGLIK LKMNH

Alış0,00

Satış80,90

Gün İçi En Düşük80,55

Gün İçi En Yüksek83,00

PD/DD2,34

FK9,04

Fiyat80,90

Değişim-0,61%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI