E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni haftaya farklı bir bakış---

Yeni haftaya farklı bir bakış

Yeni haftaya farklı bir bakış
22 Ağustos 2016 - 17:56 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş yatırımcılar için yeni haftayı yorumladı.

22/08/2016  26/08/2016 HAFTASINA FARKLI BİR BAKIŞ..

Basında çok detaylı yer almamakla birlikte İtalya’nın Almanya ve Fransa’yı bir adaya davet ederek, görünürde Avrupa Birliği’ndeki gelişmelerin görüşüleceği…

Ama bize göre geri planda sıkıntının sanılandan çok daha büyük olduğu İtalyan bankacılık sistemindeki sorunların başta İspanya olmak üzere tüm Avrupa ülkelerini yakından ilgilendirdiğini bir kez daha masaya yatırarak bu konuya çözüm yolları aranabilir.

Bu haberi ve haberle ilgili gelişmeleri önemsiyoruz. Olası toplantının gerçekleşmesi durumunda gelebilecek açıklamalar da piyasalara yön verecek nitelikte olacaktır.

İtalya’nın Almanya ve Fransa’yı bu toplantıya çağırmasındaki bir diğer gerçek neden ise; İtalya’nın Avrupa Birliği’nin tahvil ve bono kalbi olması. Stres testinden geçemeyen İtalyan bankası haricinde diğer bankalarında en az bu banka kadar sermaye yeterliliği ve sektörel destekleme konusundaki isteksizliklerinin de masaya yatırılması ve bu konunun parasal genişleme sürecine sekte vurabilme ihtimalinin önüne geçebilmesine çalışılacağını düşünüyoruz.

Bu nedenle Avrupa borsalarında gelebilecek olası satışların bu riskler çerçevesinde gerçekleşebileceğini düşünmekteyiz. Bu durum başta Euro/Dolar paritesi olmak üzere tüm para birimleri üzerinde etkisini gösterecektir.

Bununla birlikte bu haftanın gündeminde cuma günü Amerikan büyüme datası ve bu data sonrasında, datayla birlikte şekillenebilecek Yellen açıklaması (şahinvari açıklamalarda bulunması düşünülmüyor) piyasaların seyrine yön verecek bir diğer önemli etmen.

Öte yandan iç gündeme baktığımızda içeride terörün acı yüzünün bir kez daha yaşandığı ülkemizde bugün gerçekleşen liderler zirvesi ve bunun yansımaları ile birlikte Suriye sınırında yaşanan gergin süreç, yine yakın takibimizde olacaktır.

15 Temmuz sonrasında kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirmelerinde (Fitch görünümümüzü negatife çekmesi dışında) beklemeyi geçtiklerini görmekteyiz. Bu durum yine hisse senedi piyasasında baskıyı beraberinde getirmekte.

Bilanço döneminin sonuna gelen Borsa İstanbul’ da yabancı payına baktığımızda %62’li seviyeleri hali hazırda koruduğunu halen görmekteyiz. Teknik olarak baktığımızda ise kritik bir seviye olan 77.777 seviyesinin etrafında gören bir endeks mevcut.

Bu mıknatıslı seviye, endeksin yukarıda 79.000, aşağıda ise 76.800 seviyesinde bir orta nokta görevi görmekte. Ancak endeksin yukarı yönlü hareketleri veri akışının ve gündemin çok yoğun olması nedeniyle sınırlı kalmaktadır.

TCMB’nin bu haftaki toplantısında (yarın - 23.08.2016) piyasanın genel beklentisi 25 baz puanlık bir indirim yönünde. Bunu gerçekleştirme ihtimali oldukça yüksek.

Özellikle kur savaşlarının büyük ve acımasız kısmının biraz daha geride kaldığını düşünecek olursak, Merkez’in olası faiz indiriminin piyasalarda pozitif fiyatlanabileceğini ve bununla birlikte kurun, bir parça yukarı hareketlenmesi ve piyasa üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceğini söylememiz mümkün.

15 Temmuz sonrasında ve faiz indirimi konusunda taviz vermeyen Merkez’in o riskli süreçte bu adımı atmaktan çekinmediğini ve dolardaki hareketi bu hamleye rağmen sınırlı kaldığını hep birlikte yaşadık.

Son yapmış olduğu rok düzenlemeleri Merkez’in hareket kabiliyetini kolaylaştıran adımlar olup, bu indirimler sonrasında Merkez’in biraz geriye çekilerek gelişmeleri takip edeceğini düşünüyoruz. (Sene başından bu yana yapılan faiz indirimi 200 baz puan)

Öte yandan dolar ve petrolün seyri, endeks üzerinde net etkisini göstermekte. Doların 2.9150-2.9559 bandındaki hareketi yükselişleri sınırlı hale getirmekte. Öte yandan Brent petrolün yeniden 50 doların altına gelmesi ve biraz da satıcılı hale bürünmesi ve bu durumun bir müddet daha devam edebilme ihtimali, endeksin seyrinde etkisini göstermeye devam edecektir.

Bu hafta başlayacak olan Jackson Hole, piyasaların yakinen takip edeceği bir toplantı olup, Stanley Fishcer’in son yapmış olduğu açıklamalar sonrasında Jackson Hole’de toplanacak olan Fed ve diğer merkez bankası başkalarının;

1- Negatif faiz

2- Parasal genişleme

3- Çin

4- Terör

5- Küresel durgunluk

konularını nasıl bir politika ya da nasıl bir yol haritası çizmeyi düşündüklerini masaya yatıracaklarını düşünüyoruz.

Özellikle Fed’in faiz artıramamasının, ama bunu ısrarla masada tutma düşüncesinin, piyasalarda Fed’e olan güveni sarstığını ve bu durumun beklenti yönetimini bırakıp özellikle enflasyon konusunda farklı bir oran ya da metoda geçilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.

Enflasyon ve hedef konusunda %2 de ısrarcı olmayıp bu oranı daha aşağı çekmesi, Fed’in faiz adımı atmasını kolaylaştıracaktır. Ancak bu durum kasımda yapılacak Amerika başkanlık seçimleri sonrasında ve muhtemelen olursa aralıkta olacaktır. yine her zamanki gibi tekrarlayalım. Fed 2016’da faiz artırmaz değil artıramaz görüşümüzü devam ettiriyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)