E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVİOP'ta yuan ve ruble dönemi---

VİOP'ta yuan ve ruble dönemi

VİOP'ta yuan ve ruble dönemi
10 Ağustos 2017 - 15:09 borsagundem.com

VİOP'ta Çin yuanı/TL ve Rus rublesi/TL vadeli işlem sözleşmeleri yarın işlem görmeye başlıyor

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP),  Çin yuanı/Türk lirası (CNH/TL) ve Rus rublesi/Türk lirası (RUB/TL) sözleşmeleri yarın işlem görmeye başlayacak.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, İstanbul Finans Merkezi projesine katkı sağlaması ve Borsa İstanbul'da işlem gören ürün çeşitliliğinin artırılmasını teminen, CNH/TL ve RUB/TL kurlarına dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin VİOP'ta işlem görmeye başlayacağı bildirildi.

 CNH/TL ve RUB/TL kurlarına dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin unsurları ile dayanak varlıkların Borsa İstanbul AŞ Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası İşleyişine İlişkin Uygulama Usulü ve Esaslar'na dahil edildiği bildirilen açıklamada, söz konusu sözleşmelerin piyasa yapıcılık programı içerisine alındığı ve ilgili sözleşmelerin yarın işleme açılacağı belirtildi. 

Açıklamada, ruble/TL sözleşmeleri için, başlangıç teminatının 510 lira, sözleşme büyüklüğünün 100 bin rubleye denk geldiği belirtilirken, vade aylarının ise şubat-nisan-haziran-ağustos-ekim ve aralık döngüsünde olduğu kaydedildi. 

Ayrıca açıklamada, ruble/TL sözleşmelerinde vade sonu uzlaşma fiyatı olarak, son işlem günü saat 15.30'da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan gösterge niteliğindeki Rus rublesi alış ve satış kurları ortalamasının kabul edileceği ve belirlenen vade sonu uzlaşma fiyatının en yakın fiyat adımına yuvarlanacağı ifade edildi.

Çin yuanı/TL sözleşmeleri için ise başlangıç teminatının 270 lira olduğunun bilgisi verilen açıklamada, sözleşme büyüklüğünün 10 bin Çin yuanına denk geldiği ve vade aylarının da yine şubat-nisan-haziran-ağustos-ekim ve aralık döngüsünde olduğu ifade edildi. 

Açıklamada Çin yuanı için vade sonu uzlaşma fiyatı belirlenmesine ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Hong Kong Treasury Markets Association tarafından son işlem gününde açıklanan ABD doları/offshore Çin yuanı çapraz kuru ile TCMB tarafından son işlem günü açıklanan gösterge niteliğindeki ABD doları alış ve satış kurları ortalaması kullanılarak hesaplanan offshore Çin yuanı/Türk lirası kuru. Son işlem gününde resmi tatil veya başka nedenle Çin yuanı çapraz kuru açıklanmaması halinde uluslararası spot piyasalarda Türkiye saatiyle 17.00'de oluşan ABD doları/offshore Çin yuanı alış satış fiyatı ortalaması kullanılır."

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)