E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNot gerginliği ekonomiye zarar verir---

Not gerginliği ekonomiye zarar verir

Not gerginliği ekonomiye zarar verir
23 Eylül 2014 - 10:17 borsagundem.com

Standard Bank Başekonomist Timothy Ash, not kuruluşlarıyla yaşanan gerginliğin ekonomiye zarar verebileceğini söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kredi derecelendirme kuruluşları hakkında “Bunlar (Moody's ve Fitch) tavırlarını böyle sürdürürlerse Başbakan’a (Ahmet Davutoğlu) söylerim  'Bunlarla da ilişkiyi kes, bize bunlar birşey kazandırmış değil.” açıklaması ekonomistlerin tepkisine neden oldu. Standard Bank Gelişen Piyasalar Başekonomisti Timothy Ash, Türkiye’nin kuruluşlarla ilişkilerinin gerilmesi halinde hem yatırımcı hem de ülke için yaşamın daha zor hale geleceğine dikkat çekti. “Kuruluşlarla ilişkileri germe yerine onları ikna edecek extra mesafe kat edilmesi lazım.” dedi. 
Başekonomist Timothy Ash, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kredi derecelendirme kuruluşları olmadan yolumuza devam ederiz sözüne katılmadığını, piyasaların, söz konusu kuruluşların 
değerlendirmelerini göz önünde bulundurduğuna dikkat çekti. Kredi derecelendirme kuruluşlarını, son dönemlerde Türkiye’nin kredi notunu hak ettiği şekilde vermediği konusunda eleştiren Ash, ancak herşeye rağmen ilişkilerin gerilmemesi gerektiğini ifade etti. 

AŞIRI MERKEZİYETÇİ GÜÇ ÜLKEDE SARSINTILARA SEBEP OLDU

Genel olarak Türkiye’deki aşırı merkeziyetçi gücün, kuvvetler ayrılığı ve ülke politikası üzerinde riskler oluşturduğuna vurgu yapan Başekonomist Ash, “Sonuç olarak bütün bunlar, medya, iş dünyası, IMF, Avrupa Birliği (AB), polis, yargı, asker ve devlet idaresi üzerinde 
sarsıntılara sebep oldu.” şeklinde konuştu.

EKONOMİDEKİ KIRILGANLIK, KURULUŞLARI SUÇLAYARAK GEÇİŞTİRİLEMEZ

Alaska Anchorage Üniversitesi Yönetim ve Kamu Politikaları Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Karahan ise, Türkiye’deki büyümenin sürdürülebilir olmadığının herkesin farkında olduğunu ve kırılganlığı kredi derecelendirme şirketlerini suçlayarak geçiştirmenin büyük hata olduğunu söyledi.
Kuruluşların son küresel finansal krizdeki rolünü bildiklerini vurgulayan Karahan, “Ancak bu kuruluşların Türkiye tespitlerini rüzgara karşı savaşarak değil, önümüzdeki ayların ne kadar zor geçeceğinin idrakına vararak değerlendirmemiz gerekiyor. Her ne kadar geç kalındığını düşünsek de Standard and Poor's’un Amerika’nın notunu bile düşürdüğünü hatırlamak gerekir.” şeklinde konuştu.
İnşaat yatırımlarına bağlı büyüme modelinin, geçmişte birçok ülkede nasıl sona erdiğine bakılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr Karahan da konuyla ilgili olarak, “Endüstriyel üretime ve/veya inovasyona dayalı bir büyüme modelinin olmadığı ekonomilerin ve özellikle global likidite bolluğundan yararlanarak inşaat ve tüketim balonunu şişirerek büyümeye çalışan ülkelerin, en sonunda duvara çarptıkları tecrübelerle sabit bir gerçek.” dedi.

BU TÜR SUÇLAMALAR YABANCI YATIRIMCIYA ZARAR VERİR 
Rutgers Üniversitesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şengün Yeniyurt ise ekonomik sıkıntı yaşayan ülkelerin, yabancı kurum ve kuruluşları suçlamasının çok yaygın olduğunu belirterek, “Ne yazık ki böyle suçlamalar ve saldırılar, doğrudan yabancı yatırımcı ve yatırım yapmayı düşünen şirketlere zarar verir. Genel anlamda Türk ekonomisi için olumsuz bir durumdur.” dedi.
Güvenilirliğin kredi derecelendirme kuruluşları için son derece önemli olduğunu da hatırlatan Yeniyurt, bu kuruluşların sektördeki başarılarını sürdürebilmelerinin, araştırma ve değerlendirmelerinin doğruluk derecelerine bağlı olduğunu ve bu sebeple siyaset yapmayı 
göze alamayacaklarını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)