E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKuzey Kore piyasalara damga vurdu---

Kuzey Kore piyasalara damga vurdu

Kuzey Kore piyasalara damga vurdu
22 Eylül 2017 - 08:59 borsagundem.com

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yapabileceğine ilişkin tehditler savurması doları geriletirken hisse piyasaları dalgalı seyretti

Asya borsaları Kuzey Kore'nin bu kez Pasifik Okyanusu'nda hidrojen bombası denemesinde bulunabileceğini öne sürmesiyle gerilerken, yen ve İsviçre frankı değer kazandı. Güney Kore'nin Yonhap haber ajansının verdiği bilgiye göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Kuzey Kore'nin Pasifik Okyanusu'nda "daha önce görülmemiş boyutta" bir nükleer denemede bulunabileceğine inandığını söyledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  dün yüzde 0.7 gerilerken, önceki kazanımlarını geri veren endeks yüzde 0.65 düşüşteydi. Endeks, Wall Street'in Fed'in bu yıl üçüncü bir faiz artışı beklentilerini yükseltmesinin ardından kaydettiği gerileme öncesinde rekor seviyelere ulaşmasıyla, Salı günü on yılın zirvesine yükselmişti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Avustralya borsası  yüzde 0.4 yükseldi. Güney Kore'nin KOSPI endeksi  jeopolitik gerilimlerde yaşanan son gelişmeyle yüzde 0.5 geriledi. Şanhgay kredi derecelendirme kurumu S&P'nin bir aydan kısa bir süre içinde yapılacak Komünist Parti Kongresi'nden birkaç hafta önce Çin'in uzun vadeli ülke notunu düşürmesinin ardından yüzde 0.5 geriledi. S&P dün açıkladığı değerlendirmesi için Çin'deki hızlı kredi birikiminin yarattığı riski neden gösterdi. Yatırımcılar Çin finansal piyasalarının Çin'in kredi notunun düşmesine nasıl tepki vereceğini görmek istiyorlar.

DÖVİZ

Dolar Kore yarımadasındaki artan gerilimin etkisiyle seansın ilk işlemlerinde yen karşısında değer kaybetmesine rağmen, ABD ve Japonya para politikası arasındaki keskin ayrım doların kayıplarını engelledi. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks  yüzde 0.3 düşüşle 92.024'ya geriledi. Ancak haftalık yüzde 0.4 artıda olan endeks, 8 Eylül'de gördüğü iki buçuk yılın dip seviyesi olan 91.011'in oldukça üzerinde seyrediyor. Dolar yen karşısında yüzde 0.6 düşüşle 111.83'e geriledi ancak 112.725 ile iki ayın zirvesini gördüğü haftada yüzde 0.9 artıda bulunuyor. Japonya Merkez Bankası tahvil alımlarını sürdürmek böylece tahvillerinin yıllık 80 trilyon yen hızında artması için gevşek para politikasını değiştirmedi. Ancak yeni bir yönetim kurulu üyesi Goushi Kataoka BOJ'un mevcut para politikasının enflasyonu yüzde 2 hedefine ulaştıracağı görüşüne karşı çıktı. BOJ'un bu kararı Fed'in Çarşamba açıkladığı gelecek aydan itibaren bilançosunu daraltmaya başlama planına ters düştü. Fed ayrıca yıl sonuna kadar bir kere daha faiz artırabileceğine işaret etti.

PETROL

Petrol fiyatları, piyasanın günün ilerleyen saatlerinde Viyana'da gerçekleşecek toplantıda başlıca petrol üreticilerinin Mart ayından sonra arz kesintilerini artırıp artırmayacağına ilişkin vereceği kararı beklemesiyle karışık seyir izliyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.1 düşüşle varil başına 56.35 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.1 artışla varil başına 50.60 dolarda seyrediyor.

ALTIN

Altın, ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimde yaşanan son gelişmenin yatırımcıları güvenli liman varlığı aramaya sevk etmesiyle dört haftanın dip seviyesinden yükseldi. Ancak altın ikinci haftalık düşüşüne hazırlanıyor. Spot altının ons fiyatı dün 1,287.61 dolar ile 25 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 0.4 artışla 1,296.58 dolara yükseldi. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.4 artışla 1,299.80 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)