E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKuzey Kore etkisi piyasalarda sürüyor---

Kuzey Kore etkisi piyasalarda sürüyor

Kuzey Kore etkisi piyasalarda sürüyor
06 Eylül 2017 - 08:16 borsagundem.com

Kuzey Kore'nin yeni füze denemeleri yapacak olması piyasaları baskılıyor

Asya borsaları Wall Street'deki dünkü düşüşü izlerken, dolar yatışma sinyalleri vermeyen Kore yarımadasındaki gerilimin etkisiyle değer kaybına karşı koymaya çalışıyor. Kuzey Kore'nin Pazar günü şu ana kadarki en büyük nükleer testi yapmasının ardından jeopolitik gerilim sürüyor. Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi dün, ülkesinin ABD'ye "yeni hediyeler" göndermeye hazır olduğunu söyledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi  dört ayın dip seviyesine gerileyerek yüzde 0.3 düşüşle kapandı. Avustralya borsası yüzde 0.6 geriledi. Shanghai yüzde 0.4, Hong Kong'un Hang Seng endeksi  yüzde 1 geriledi. Güney Kore'nin KOSPI endeksi otomobil üreticilerinin Çin'de pazar kaybetmesinin yarattığı endişelerin etkisiyle yüzde 0.3 geriledi. Endeks dört gündür art arda düşüş kaydediyor. ABD borsaları dün düşüşle kapandı. S&P 500 üç haftanın en sert günlük düşüşünü kaydetti.

DÖVİZ

Dolar, Kore yarımadasındaki artan gerilim ve Fed'in kıdemli yetkililerinden Lael Brainard'ın ABD'deki düşüşk enflasyonla ilgili uyarısının ardından baskı altında kaldı. Dolar yen karşısında dört buçuk ayın dip seviyesine yaklaştı. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 düşüşle 108.60'a geriledi ve Asya piyasasının ilk işlemlerinde en düşük 108.50'yi gördü. Bu düşüş doları 29 Ağustos'da gördüğü Nisan ortasından bu yana en düşük seviyesi olan 108.265'e yaklaştırdı. Yen ve İsviçre frankı, Kuzey Kore'nin Pazar günü güçlü nükleer denemede bulunup jeopolitik gerilimin tekrar tırmanması, bunu takiben de yatırımcıların daha riskli varlıklara olan iştahının azalmasıyla bu hafta değer kazandı. Yen daha riskli ve yüksek getirili varlıkları satın almakta kullanıldığı için yatırımcılar riske daha az maruz kalmaya çalıştığında kazanım elde ediyor. İsviçre frankı dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazandı ve dolar/frank paritesi 0.9538'e yükseldi. Frank hafta başından bu yana Dolar karşısında yüzde 1.1 değer kazandı. Dolar üzerinde baskı yaratan diğer bir unsur Brainard dünkü açıklamaları oldu. Brainard, ABD'de enflasyonun hedeflerin oldukça altında olduğunu ve bu yüzden Fed'in faiz artırımı konusunda temkinli olması gerektiğini söyledi.

PETROL

Petrol fiyatları, 10 gün önce Meksika Körfezi'ni vuran Harvey Kasırga'nın etkisiyle rafineri kapanışlarının ardından ham petrol talebinin düşük kalmasıyla geriledi. Piyasa dikkatleri Karayipleri etkisi altına alan ve gücü en yüksek seviye olan kategori 5'e ulaşan Irma kasırgasına çevrildi. Harvey kasırgasının etkisiyle zarar gören birçok rafineri ve boru hattının yeniden üretime başlamasına rağmen analistler ABD petrol sanayisinin tam ham petrol işleme kapasitesine ulaşmasının biraz zaman alacağını belirtiyorlar. ABD ham petrol vadeli fiyatları yüzde 0.2 düşüşle varil başına 48.57 dolarda bulunuyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.4 düşüşle varil başına 53.19 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın Kuzey Kore kaynaklı jeopolitik risklerin ve ABD'deki düşük enflasyonun faiz artırımını geciktirebileceği beklentisinin desteğiyle yatay seyrediyor. Spot altının ons fiyatı dün 2016'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün neredeyse değişim göstermeyerek 1,377.94 dolarda bulunuyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,343.10 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)