E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar toparlandı---

Küresel piyasalar toparlandı

Küresel piyasalar toparlandı
07 Mayıs 2018 - 09:16 borsagundem.com

Küresel piyasalar ABD-İran gerilimine rağmen yüksek seyretti

Asya borsaları ABD'de faiz artırımlarının hızlanacağı beklentisini hafifleten Cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin ardından haftaya artıda başlarken, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret gerilimi ve İran'a yaptırım ihtimali yatırımcıların temkinli olmalarını gerektiren unsurlar arasında yer alıyor.
Petrol fiyatları İran'a ABD yaptrıımlarının tekrar başlama ihtimaliyle birlikte üç yıldan uzun bir sürenin zirvesini gördü.

ABD, Çin, Rusya ve Avrupa ülkeleri ile İran arasında 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmayı yeterli görmeyen ABD Başkanı Trump, anlaşmayı "düzeltmeleri" için Avrupa ülkelerine 12 Mayıs'a
kadar süre vermiş ve aksi halde yaptırımları tekrar başlatacağını söylemişti. Trump'ın verdiği
süre bu hafta dolacak.

Brent petrolünün varil fiyatı 75 doları, ABD ham petrolünün fiyatı ise 70 doları aştı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.3, S&P 500 endeksi vadeli işlemleri ise yüzde 0.4 artıda bulunuyor.

ABD'de Cuma günü yayımlanan tarım dışı istihdam verisi işsizlik oranının yüzde 3.9'a gerilediğini gösterirken, ücret artışları sınırlı kaldı. Enflasyon baskılarının bir göstergesi kabul edilen ücret artışlarının sınırlı kalması Fed'in faiz artırımlarını ancak kademeli yapacağı beklentisini destekliyor.
Faiz artırımlarının ılımlı olacağı beklentisi de ABD borsalarını Cuma günü yüzde 1'in üzerinde kazanımlara taşıdı.

DÖVİZ

Dolar, ABD ekonomisinin güçlü seyrini koruduğu beklentisinde değişiklik yaratmayan tarım dışı istihdam ve ücretler verisinin ardından bu yılın zirve seviyelerine yakın seyrini koruyor. Dolar endeksi Cuma günü 92.908 ile Aralık sonlarından bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bu sabah yüzde 0.1 ekside 92.461'de bulunuyor. Üç haftadır aralıksız değer kazanan dolar, karışık bir resme işaret eden tarım dışı istihdam verisinden sonra gücünü korudu.
ABD'de istihdam artışı beklentilerin altında kalırken, enflasyon baskılarının bir göstergesi kabul edilen ücret artışı yüzde 0.1 ile beklentilerden zayıf bir artış kaydetti. Yıllık ücret artışı da yüzde 2.6'da kaldı, işsizlik oranı ise yüzde 3.9'a geriledi. Ancak tüm bu gelişmeler Fed'in bu yıl en az iki, belki de üç defa daha faiz artıracağı beklentisinde değişiklik yaratmadı.

PETROL

Petrol fiyatları Venezüla'da devam eden ekonomik kriz nedeniyle üretimin daha da gerileyeceği endişelerine paralel olarak yükseldi. ABD petrolünün varil fiyatı Kasım 2014'ten bu yana ilk defa 70 doları aşarken, Brent petrolü da yeni zirveleri gördü.
ABD'nin İran ile var olan nükleer anlaşmadan cayarak Tahran'a yönelik ekonomik yaptırımları
tekrar başlatma ihtimali petrol piyasalarında arz endişelerini körüklüyor.
Brent ham petrolünün varil fiyatı bugün 75.89 dolara kadar yükselerek Kasım 2014'ten bu
yana zirveyi gördükten sonra yüzde 1 artıda 75.64 dolarda bulunuyor.
ABD'li petrol şirketi ConocoPhilips, tahkim mahkemesinde lehine 2 milyar dolar tutarında karar alınmasının ardından Venezüela devlet petrol şirketinin Karayipler'deki varlıklarına el koymak için harekete geçti ve Veneüzela'nın petrol üretiminin daha da azalacağı endişelerini artırdı.
Venezüela'nın petrol üretimi 2000'li yılların başına kıyasal yarı yarıya azalarak 1.5 milyon varile indi. Ülkenin sahalara petrol üretimini koruyacak kadar yatırım yapmadığı düşünülüyor.

ALTIN

Altın fiyatları doların Cuma günü gördüğü zirve seviyelerden daha yukarı çıkmamasına paralel olarak artıda seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.3 yükselişle 1,318.46 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)