E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİkinci yarı, yüksek getirili hisseler---

İkinci yarı, yüksek getirili hisseler

İkinci yarı, yüksek getirili hisseler
03 Temmuz 2017 - 16:06 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi yılın ilk yarısında rekorlar kırarak 100 bini test etti. Endeks son altı ayda dolar bazında yüzde 30'un üzerinde prim yaptı

Borsa yılın İlk yarısını yükselerek tamamladı. Endeksi rekor seviyelerini görerek 100 bini test ederken hisse senetleri en fazla getiri sağlayan yatırım enstrümanları oldu. Banka hisseleriyle başlayan yükseliş sanayi hisselerine ve borsanın geneline yayıldı. Son altı ayda dolar bazında yüzde 30luk kazançlar oluştu. Gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akışı yeni para girişini beraberinde getiriyor. Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) son altı ayda 300'lü seviyelerden 188lere geriledi. Kredi risk priminin 200'ün altında kalıcı seyri hisse senetlerine para girişinin devam etmesine olanak tanıyor. Piyasa uzmanlarının değerlendirmelerine göre de endeksin hâlâ alacak yolu var. Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, "BIST 100 un gelişmekte olan ülkeler ortalamasından ve gelişmiş ülke endekslerinden daha iyi bir performans sergilemesine karşın, bu ülkelere kıyasla iskontosu hâlâ tarihsel ortalamalarının üzerinde" diyor. Doğan, dünyada birçok endeksin cari piyasa çarpanlarının tarihsel ortalamalarının üzerinde değerler aldığını hatırlatırken, endeksin henüz kendi ortalamalarım dahi yakalayamamış durumda olduğunu belirtiyor. Bu durum uzun vadede Borsa İstanbul'un emsallerinden pozitif ayrışmasını sağlayabilmesine yol açıyor. Borsada son altı ayda yaşanan rallide Hisse senetlerindeki kapanışlar her ay bir öncekinin üzerinde gerçekleşti. Ancak bütün hisse senetleri bu çıkışa dahil olamadı. Global Menkul Değerler stratejisti Gökhan Uskuay, "Bu tür büyük rallilerde ucuz kalmış bir hisse yoktur, aksine o kadar zamanda yükselmemişse büyük ihtimalle ucuz kalmasının geçerli bir sebebi vardır" diyor. Yılın ilk yansında en fazla değer kazanan BIST 100 hisselerine baktığımızda teknoloji, kimya, ulaştırma, ticaret, banka hisselerinde getirilerin yüzde 29'un üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. İkinci yanda da endeks çıkış potansiyelini koruyor. Böylesi bir çıkışta endeksi taşıyacak banka hisseleri olsa da son beş yıllık verilere göre hareket edildiğinde performansı ikinci yanda yükselen BIST 100 hisselerinin yatırımcılar için daha fazla umut vaat eder nitelikte olduğu gözlenmekte. Yılın ikinci yansında öne çıkabilecek BIST 100 hisseleri: Vestel Beyaz Eşya, Aselsan, Alkim Kimya, Otokar, Tofaş Oto. Fab., Yataş, Ereğli Demir Çelik, Şişe Cam, Aksa, Tüpraş, Selçuk Ecza Deposu. Bu hisseler BIST 100'de yer alırken son beş yılın en az dördünde yılın ikinci yansında kazandırdı. 2017'nin üç aylık döneminde de kâr ve satışlarını artırdılar. İşte ikinci yandaki beklentiler...

DAYANIKLI TÜKETİMDE ÖNE ÇIKAN HİSSE

Dayanıklı tüketim sektöründe Vestel Beyaz Eşya öne çıkıyor. Şirket hisseleri son beş yılda ikinci yanda ortalama yüzde 37 yükseldi. 2014 yılındaki büyük çıkışı göz ardı edildiğinde bile ortalama getirişi yüzde 12,29 oldu. Şirketin fiyat/kazanç oranı sektör ortalaması olan 11 seviyesinin altında bulunuyor. Hisseler ağırlıklı olarak yerli yatırımcıda. Kurumsal yatırımcıların ve yabancı yatırımcıların hisseye ilgisi sınırlı. Halka açık kısmın yüzde 1,3'ü kurumsal yatırımcılarda bulunurken sadece yüzde 6'sı yabancı yatırımcıların saklamasında yer alıyor. Yılın ilk yansında borsa performansına ayak uyduramayan hissenin piyasa değeri 613 milyon dolar. Halka açıklık oranı yüzde 7.

ASELSAN VE ALKİM KİMYA

Aselsan ve Alkim Kimya yılın ikinci yarısında performansı ile dikkat çeken iki hisse. Aselsan, 16 Haziran itibariyle yılbaşından bu yana yüzde 72 değer kazandı. Yüksek prim nedeniyle kurumlar hisse için nötr beklentiye geçti. Önümüzdeki yıllarda güçlü satış beklentisine dikkat çekiliyor. Ak Yatırım, şirketle ilgili yüklü siparişlere dikkat çekerken önümüzdeki dönemlerde daha hızlı ciro büyümesi değerlendirmesinde bulunuyor. Alkim Kimya ise yılın ilk yansında yatırımcısına yüzde 50 getiri sağladı. Fiyat/kazanç oranı BIST 100 Endeksi'ne dahil hisselerin ortalamasına yakın bulunuyor. Kârdaki artışın sürmesi şirkete ilişkin beklentiyi koruyor. Devam eden ilgi, ikinci yanda da hissenin performansım olumlu etkileyecek.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKAN İKİ ŞİRKET

Otomotiv sektöründe yılın ikinci yarısında Otokar ve Tofaş dikkat çekiyor. Otokar, 16 Haziran itibariyle yılbaşından bu yana yüzde 17,96 değer kaybetti. Otokar'ın seri üretimin ilk bölümü olan 250 adet Altay Tankı'nın üretimi için yaptığı teklif, başta fiyat olmak üzere sözleşme şartlarında anlaşma sağlanamaması üzerine Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından reddedildi. Hisse 10 Mayıs'ta 139 TL seviyesinden başladığı düşüşle 107,20 TL'ye kadar geriledi. Tacirler Yatırım, Otokar için "tut" tavsiyesinde bulunuyor. Hisse için fiyat öngörüsü ise 118,60 TL. Kurum, Altay Tankı projesinin reddi öncesinde hisse için 145,40 TL hedef fiyat öngörüyordu.

ERDEMİR VE TÜPRAŞ

Türkiye'nin dev şirketlerinden Ereğli Demir Çelik ve Tüpraş, son beş yılın dördünde yatırımcısına yılın ikinci yansında kazandıran hisselerden. Tüpraş, 16 Haziran itibariyle yılbaşından bu yana yüzde 50 prim yaptı. Analistler hisse için endekse paralel getiri öngörüyor. Ancak hisse ilk yandaki performansıyla dahi endeksin üzerinde performans sergiledi. Hissenin fiyat/kazanç oranı 9,90 seviyesinde bulunuyor. Oran sektör ortalamasına yakın bulunuyor. Ereğli Demir Çelik, yılbaşından bu yana yüzde 32 yükseldi. Geçtiğimiz yıl da yüzde 81,45 artış kaydetmişti.
Gerçekleşen çıkışa rağmen fiyat/ kazanç oranının hâlâ sektör ortalamasının altında olması çıkış potansiyelini korumasına olanak veriyor.

CAM SEKTÖRÜNDE BEKLENTİ YÜKSEK

Cam sektöründe getirisiyle yılın ikinci yansında Şişe Cam öne çıkmaya aday. Türkiye'nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam, TİM'in "İlk 1000 İhracatçı Firma" araştırmasında geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yapan şirketler arasında yer aldı.
İş Yatırım hisse için endeksin üzerinde getiri önerisinde bulunuyor. Şişecam'ın fiyat/kazanç oranı 10,05 seviyesinde bulunuyor. Bu oran sektör ortalaması olan 8,33 seviyesinin üzerinde.

AKSA VE SELÇUKECZA DEPOSU VE YATAŞ

Aksa, Selçuk Ecza Deposu ve Yataş son beş senede yılın ikinci yansında yüksek performans gösteren 11 şirket arasında yer alıyor. Tacirler Yatırım, 2017'nin ilk çeyrek sonuçlarına göre Aksa'nın güçlü bir performans gösterdiğine dikkat çekiyor. Kurum analistleri piyasalardaki büyümeyle ilgili ikna edici yeni sinyallerin Aksa yönünden hızla fiyatlanabileceğini söylüyor. Selçuk Ecza Deposu da çıkış potansiyeli taşıyan hisselerden. Son beş yılda gelir ve kârlılığını sürekli artıran şirket bu yılın ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. Yataş ise mali performansı ile yatırımcıların yüzünü güldürdü. Hisseleri son dört yılda her yıl yatırımcısına yüzde 60'm üzerinde kazandırdı. 2017 yılında da 16 Haziran itibariyle yılbaşından bu yana yüzde 87,45 oranında prim yaptı. (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)