Ana SayfaPiyasaGökhan Özer’den bomba gibi mesajlar---

Gökhan Özer’den bomba gibi mesajlar

1 / 12
Gökhan Özer’den bomba gibi mesajlar
22 Ocak 2015 - 06:35 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Sermaye piyasalarının önemli aktörlerinden biri Global Menkul Değerler. Sektörde 25 yılı geride bırakan Şirketin kaptanı Gökhan Özer ise dile kolay 24 yıllık Globalci.  “Esas olan piyasayı yaratmaktır” sloganıyla ‘yola devam’ diyen Global’in yerel ve küresel ekonomik öngörülerini almak, piyasa kurdu bir ustadan borsanın, doların, altının, petrolün geleceğini dinlemek için Gökhan Özer’le buluşuyoruz. Çetin bir rekabet ortamında kurumuna 8 yıldır liderlik yapan derin bir tecrübe var karşımızda. Biz soruyoruz o anlatıyor, bir soruyoruz bin yanıt veriyor. 

Ah şu gri alanlar yok mu!?

Endekse yönelik yorumlarını paylaşırken petrol fiyatlarının düşüşünden yarar sağlayan ulaştırma ve sanayi şirketleri ile iç tüketim odaklı sanayi şirketlerinin ön plana çıkacağını söylüyor Özer. “Petrol fiyatları yılın ilk yarısında yansıyacak o yüzden yılın ikinci yarısı, ilk yarısından daha zayıf bir endeks görebiliriz” dedikten sonra 2015’in gri alanlarının altını çiziyor: “Faiz indirimleri ve kurun etkileri…”

Doları çiziyor, altını yüceltiyor

İlginçtir, bir çok emtia uzmanının aksine dolara hiç demir atmıyor. Altın, Gökhan Özer için inanılmaz değerli! Yatırımcılara seslenirken, “En güvenilir yatırım aracı dolar değil, bizce altın” diyor. Bu konuda hiç taviz vermiyor. 
Özetle ünlü borsacının portföyünde dolar out, altın in. 
Peki ya fiyatlar? Özer onu da söylüyor: “Altın fiyatlarında ilk etapta 1300 dolar ve yılın ikinci yarısında 1350-1400 dolar seviyeleri görülebilir.”
Maratona başlayan dolarda yıl sonu beklentisine gelince; 2.40 TL seviyesinde…

Kamu yararı mı, karlılık mı?

2015’te KOBİ’lerin halka arzlarında belirgin bir azalma olabileceğini ifade eden Gökhan Özer, iki çarpıcı ifade kullarıyor. İlki İMKB’nin Borsa İstanbul değişimi. Bir özerklik kazanımı olarak nitelendirdiği bu yeni vizyon için tatlı bir eleştiri yüklü ses tonuyla konuşuyor. “Kamu yararından çok karlılık ön plana çıktı” ifadesinin altını kalınca çiziyorum. Önemsiyorum.

Geçici kapanan aracı kurumlar

Diğer kritik alan ise SPK’nın aracı kurumlara yönelik düzenlemesi. Bu noktada net ve cesur. Hatta, sektördeki sıcak gelişmenin üstünü örtmek yerine paylaşıyor demek daha doğru. 13 aracı kurumun geçici kapatma kararı aldığını belirten, halen 84 kurumun faaliyette olduğuna işaret eden Özer, “Kurum sayısı bu kadar yüksek olmasına rağmen Borsa İstanbul ve VİOP faaliyetlerinden kaynaklı faaliyet karı elde eden şirket sayısı oldukça az” diyor. Burada dikkat! “Geçen senenin 9 aylık verilerine göre hisse senedi komisyon gelirleri 32,7 milyon TL azalmış. Kurumsal finansman gelirlerinde 20 milyon TL azalış mevcut. Sadece VIOP gelirleri geçen seneye göre 3.7 milyon TL artmış. Fx gelirlerinde artış ise 26,3 milyon TL seviyesinde…” Yani demek istiyor ki, Borsa İstanbul üzerinden kazanılan gelirler azalırken, yüksek kaldıraçlı işlemlerden elde edilen gelirler yükselmiş. 
Zaten Özer de kurumların daha fazla FX yönelmesinin borsaya vuracağı darbe için hassasiyetini dile getiriyor.

Portekizli yatırım bankasıyla büyük işbirliği

Portekizli Espirito Santo Yatırım Bankası’nı Türkiye’de şirketlerle buluşturan, Londra, New York ve Varşova ofislerinde güçlü müşteri  ilişkileri kurarak yabancı yatırımcıları Türk şirketleriyle bir araya getiren Global’in patronunun Türk bankalarına bakışı ise müthiş.  “Global krizlerde dahi sermayesini yükselten ve uluslararası bankaların kat kat üzerinde sermaye yeterliliğine sahip son derece güvenilir bir bankacılık yapımız var” diyen Özer, 2023 vizyonunun büyük parçalarından İFM için de reçeteyi yazıyor:  “Bankacılık sektörü dışındaki özkaynak, borçlanma, fon, leasing ve faktöring gibi piyasaların hareketlenmesi ile İstanbul Finans Merkezi çatısı kurulacaktır.”
Global Menkul Değerler Genel Müdürü Gökhan Özer, tüm samimiyetiyle Borsagundem.com’a konuk oluyor. İşte konular, işte sorular, işte çok konuşulacak yanıtlar…
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatırımcı22 Ocak 2015 17:19

    kıYak adam. bence röportajın Hakkını vermiş.

  • seyretmeli22 Ocak 2015 14:21

    borsa şişti artık satıp izleme zamanı.

  • ali veli..22 Ocak 2015 11:32

    emirlerin hızlanması---kime yarayack.donanımlı uyanıklara ve cakallara.. ky ne yapacak hezmanki gibi yolunacak..dahaçok ky gelsinki diyede name tuturuyorlar...daha çook para kazansınlar diye...yemezler..