Ana SayfaPiyasaGökhan Özer’den bomba gibi mesajlar---

Gökhan Özer’den bomba gibi mesajlar

9 / 12
Gökhan Özer’den bomba gibi mesajlar
22 Ocak 2015 - 06:35 www.borsagundem.com

BORSA İSTANBUL ÜZERİNDEN KAZANILAN GELİRLER AZALDI, YÜKSEK KALDIRAÇLI İŞLEMLERDEN GELİRLER ARTTI
-SPK’nın aracı kurumlarla ilgili düzenlemesi aracı kurumlar arasında evliliklere, kapanmalara yol açar mı? Türkiye’deki aracı kurum sayısı yeterli mi?


Gökhan Özer: Kapanmak lisans dondurmaksa, birçok aracı kurum zaten kapandı. 13 tane geçici kapatma kararı alan aracı kurum mevcut.  84 tane faal kurum mevcut. Kurum sayısı bu kadar yüksek olmasına rağmen Borsa İstanbul ve VİOP faaliyetlerinden kaynaklı faaliyet karı elde eden şirket sayısı oldukça az. Geçen senenin 9 aylık verilerine göre hisse senedi komisyon gelirleri 32,7 milyon TL yani %7’lik bir azalma olmuş durumda. Kurumsal finansman gelirlerinde 20 milyon TL azalış mevcut. Sadece VIOP gelirleri geçen seneye göre 3.7 milyon TL artmış. Fx gelirlerinde artış ise 26,3 milyon TL seviyesinde. 
Rakamlar Borsa İstanbul üzerinden kazanılan gelirlerin azaldığını ama buna karşılık yüksek kaldıraçlı işlemlerden gelirlerin arttığını gösteriyor. Dolayısıyla kurumların daha fazla FX’e yönlenmesi, sermaye piyasasına olan ilginin azalmasına neden olabilir.
FX döviz piyasası olduğu için sermaye piyasaları ile aynı çatı altında sunulmaması gerekir. FX piyasasında kayıp/kazanç oranı %87 iken, sermaye piyasaları son 5 yılın en fazla kazandıran yatırım aracı olmuştur. Türkiye’nin 2023 vizyonunda tasarruf oranını %19’a çekmek için BIST’e ve aracı kurumlara önemli görevler düşmektedir. Aracı kurumları faaliyetlerine göre gruplandırıp, faaliyetlerine göre büyük kurumların sektöre daha fazla yararlı olacağı kanaatindeyiz.

-Aracı kurumların Türkiye çapındaki dağılımı, şube ağını yeterli buluyor musunuz? Yatırımcılara ulaşmada zorluk çekiyor musunuz?

Gökhan Özer: Teknoloji yoğun bir sektördeyiz. Tüm işlemler, işlem teyitleri, para giriş ve çıkışları şubeye gitmeden gerçekleşebilmekte. Keza yatırımcı eskiden seans odalarından verileri ve haberleri takip ederken, verilerin ve haberleri cep telefonundan takip edebilmesi mümkün. Şubelere olan ihtiyaç azaldı. Fiziki olarak olmadığınız coğrafyalarda teknolojik olarak var olmak mümkün. Aynı zamanda tüm sektörlerde olduğu gibi kalifiye eleman sıkıntısı bazı bölgelerde şubeleşme yönünde en büyük engel. Anadolu’da bulunan yatırımcıların talebi de çoğu kez hizmeti İstanbul’dan almak istemeleri. 
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatırımcı22 Ocak 2015 17:19

    kıYak adam. bence röportajın Hakkını vermiş.

  • seyretmeli22 Ocak 2015 14:21

    borsa şişti artık satıp izleme zamanı.

  • ali veli..22 Ocak 2015 11:32

    emirlerin hızlanması---kime yarayack.donanımlı uyanıklara ve cakallara.. ky ne yapacak hezmanki gibi yolunacak..dahaçok ky gelsinki diyede name tuturuyorlar...daha çook para kazansınlar diye...yemezler..