E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErhan Topaç, VDMK satışı hakkında konuştu---

Erhan Topaç, VDMK satışı hakkında konuştu

Erhan Topaç, VDMK satışı hakkında konuştu
04 Aralık 2018 - 14:08 borsagundem.com

TSPB Başkanı Topaç, gündem yaratan 4 bankanın ortak projesi için, “Bu tür ürünler de atak yapabilirsek sermaye piyasaları yükselişe geçer diye bekliyoruz” dedi

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM

Sermaye piyasalarını derinleştirecek yeni ürün olarak geçtiğimiz hafta sonu konuşulmaya başlanan 4 bankanın konut kredileri çerçevesinde oluşturulan ortak projesi Varlığa Dayalı Menkul Kıymet satışı gündemdeki yerini koruyor.

Konut kredileri içerikli proje kapsamında Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası'nın, Varlık Finansman Fonu üzerinden 3 milyar 150 milyon TL’lik tahvil ihracı planlanıyor.

O SORUYU TSPB BAŞKANI TOPAÇ’A SORDUK

Peki, üçü kamu 4 bankanın ortak girişimi hakkında piyasaların nabzını tutanlar ne düşünüyor? Başarılı olup olmayacağı konusundaki neler söylüyor? Kritik soruyu, sermaye piyasalarının önemli aktörlerinden TSPB Başkanı Erhan Topaç’a yönelttik.

Söz konusu halka arzın 5-6-7 Aralık’ta yapılacağını ifade eden ve rakamlarla “Halkbank 1 milyar TL, Ziraat Bankası 1 milyar TL, Vakıfbank 1 milyar TL, Garanti Bankası 150 milyon TL” şeklinde detay veren Erhan Topaç, “Yatırımcılara ipotek teminatlı menkul kıymet satılmış olacak… Teminat kalitesi son derece yüksek. Bunun çok güzel bir ürün olduğunu düşünüyoruz” dedi.

TSPB Başkanı Erhan Topaç şunları söyledi:

“3 kamu ve bir özel bankanın 3 milyar 150 milyon TL’lik kredi havuzuna dayalı çıkarılan varlık finansman fonu satılacak. 5-6-7 Aralık’ta bunun halka arzı yapılacak ve cuma günü bitecek. Bu satış miktarı kadar da o ilgili bankalara geçecek. Halkbank 1 milyar TL, Ziraat Bankası 1 milyar TL, Vakıfbank 1 milyar TL ve Garanti Bankası 150 milyon TL. Yatırımcılara ipotek teminatlı menkul kıymet satılmış olacak.

Bu krediler banka havuzunda kalacak. Tabi o krediler düzenli izlenecek. Hem denetim şirketleri hem de SPK tarafından görevlendirilen kişiler tarafından kontrol edilip en az 3’er aylık bir dönem itibariyle yüzde 20 daha fazla teminat havuzu oluşması da sağlanacak. Yani teminat kalitesi de son derece yüksek. 30 günü aşmamış krediler burada olacak. Onun için bizde bunun çok güzel bir ürün olduğunu düşünüyoruz.

“ BİR SENE BOYUNCA GARANTİ VERİLİYOR”

Yeni enstrüman kimlere satılacak? Topaç sözlerine şöyle devam etti:

“Nitelikli yatırımcılar, kurumsal yatırımcılar, fonlar ve bir miktar yabancı yatırımcı olur. Bu ilk halka arz ve 5 senelik bir yatırım aracı olacak. Dönemsel olarak 4.4 küsur bir faiz uygulanacak. Ve bir sene boyunca da garanti veriliyor. İsteyen bu faiz üstünden ve bu faiz verimiyle istediği zaman geriye verebilecek. Bir sene boyunca put opsiyonu var ve bankalar geri alabilecek.”

“BU TÜR ÜRÜNLERLE SERMAYE PİYASALARI YÜKSELİŞE GEÇER”

Merak edilen önemli bir ayrıntı da taleple ilgili. Topaç, “Ne kadar talep bekleniyor?” sorumuza şu yanıtı verdi:

“3 milyar 150 milyon TL’lik bir halka arz yapılacak. Ama talep ne kadar gelir onu hep beraber göreceğiz. Tabi bu tür halka arzlar yatırımcı sayısını yükseltir. Bu menkul kıymetleşme olduğu için zaman içerisinde diğer yatırım araçlarına da mutlaka katkısı olacaktır. Bu tür ürünler de atak yapabilirsek sermaye piyasaları yükselişe geçer diye bekliyoruz.”

Topaç: İpotek Finansmanı Kuruluşu kurmalıyız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tam05 Aralık 2018 00:53

    evettt buna 9 milyar bır teklıf gelır....

  • adil 04 Aralık 2018 18:02

    bu haber sonrası enflasyon 2019 da kesin ^%30 olacak anlaşıldı

  • Dasci04 Aralık 2018 14:40

    Bu zihnj sinir projelerini kim ortaya atıyor.En son Tansu Çiler denemişti. Siyâset sahnesinden silindi gitti.

  • Ali Demir04 Aralık 2018 14:39

    Madem oyle sizi onden alalim. Butun malinizi mulkunuzu satip bu bonodan alin. Hatta butun bankalarin kotu borclarina gidin aracisiz kefil senedi imzalayin. Bu o demek; bono tahvil hikaye baskasinin borcuna kefil olarak para yatiriyorsaniz; lutfen araya tahvil Vidimik Digidik sokmayalim; buyrun gelin subeye gidelim bu arkadas benim borclarimi odeyecrgime kefildir diye senet imzalayin ben size veririm ayni faizi. Hadi gorelim oyle demec vermeyle olmuyor. Her seyini sat bu tahvillerden alda gorelim bakalim