E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDoların ateşi ne zaman diner---

Doların ateşi ne zaman diner

Doların ateşi ne zaman diner
17 Mayıs 2018 - 14:16 borsagundem.com

Dolar/TL yılbaşından bu yana tırmanışını sürdürüyor. Yıla 3.7885 seviyesinden başlayan dolar/TL 4.5 ayda 4.5010 seviyesine geldi. Yüzde 18 değer kazanan dolar kuru 1 Mayıs’tan beri aralıksız yükseliyor. Hareketin dönüm noktasına geliyoruz...

Ekonomi medyasının usta ismi Zeynep Aktaş, dövizin ateşini Milliyet'teki köşesinde yazdı. İşte o yazı...

Piyasalarda gerilim ve tırmanış devam ediyor. Dolar/TL kuru rekor üzerine rekor kırarken TL varlıklarda satışlar yaşanıyor. Piyasalar olağandışı fiyat hareketleriyle karşı karşıya.

Dün günün ilk yarısında dolar ve euro rekor tazeledi. Dolar/TL 4.5010, euro/TL kuru ise 5.3247 ile tarihi zirvelerini gördü. Dolarda 4.50 seviyesi psikolojik olarak kritik. Aşılması halinde 4.60 - 4.70’lerin test edilmesi gündeme gelebilir. Grafikler kısa vadede kurdaki hareketin dönüm noktasına geldiğimizi gösteriyor. Beş dalgalık yükselişin üçüncü dalgası bitmek üzere. Bunun tamamlanmasıyla kurda geri çekilReddetme yaşanabilir. Ancak bunun ardından son dalga 4.50’nin de üzerinde olabilir.

Tedbir gelir mi?

Kurun 4.50’yi test etmesinin ardından Merkez Bankası, “Gelişmeleri izliyoruz, gerekli adımlar atılacaktır” açıklamasında bulundu. Açıklamanın ardından kur 4.45’e geriledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ile görüşeceği haberi de kurun 4.40’a kadar düşmesine neden oldu. Euro kuru da 5.21’e kadar geriledi. Son bir ayda dolar kurunun 6 para birimine karşı oluşturulmuş sepete göre değerini gösteren DXY endeksi  yüzde 4.5  değer kazandı.

Dövizdeki artıştan kaynaklı olarak önümüzdeki aylarda enflasyonda artışın sürme beklentisi TCMB’nin yeni adımlar atmasını zorunlu kılabilir. 7 Haziran’daki toplantıda ve hatta öncesinde daha agresif tedbirler görülebilir.

Borsadaki durum

Borsaya baktığımızda ise endeks cephesinde taban oluşturma çabasını görmekteyiz. Endekste 102.750 - 103.650 direnç olarak öne çıkıyor. Geri çekilmede ise 101.250 ve 100.000 destekleri takip edilecektir. Teknik olarak 100 bin seviyelerindeki desteğin güç kazanması beklenebilir. Dolar kurunda ise ilk destek 4.39’da bulunuyor.

İran heyetiyle toplantı yapıldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün AKP Genel Merkezi’nde İran heyeti ile gerçekleştirdiği toplantıya Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı. Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmud Vaizi ve beraberindeki heyetle AKP Genel Merkezi’ndeki görüşmesine ilişkin Reuters’a bilgi veren bir yetkili, “Toplantının rutin gündemi daha önce imzalanan İran ile yerel para birimi ticareti anlaşması. AKP Genel Merkezi’nde diğer ekonomi yetkililerinin katılacağı olağanüstü bir ekonomi toplantısı yapılmayacak. Diğer yetkililer seçim dönemi rutin toplantıları için gelmişlerdi” dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Erdoğan gelmeden önce AKP Genel Merkezi’nden ayrıldı.

Merkez: Gerekli adımlar atılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumlarının yakından takip edildiğini bildirdi. TCMB’den, dün yapılan açıklamada, “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir.  Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim18 Mayıs 2018 02:23

    Bizde bu yabanci mali ve tuketim aski olduktan sonra zor duser baksana dolar arttikca tuketim artiyor cari acik artiyor doviz kredisinin faizi dusuk diye ozel sirketler dovizle borclaniyor tl kredi pahali doviz kredisinin odeme zamani gelince sorun cikiyor.......tuketmeyin

  • bir yorum17 Mayıs 2018 19:41

    Doların ateşi dinmez çünkü şu anda Türkiyeye ekonomik enstrümanlarla saldırıyorlar.Türkiyenin cari açığının büyük bir kısmı enerjiden kaynaklanıyor.Dolayısıyla 15 temmuzu darbesinde başarılı olamayan amerika bizi tekrar eski halimize sokmak için plan üzerine plan yapıyor.Bu ekonomik saldırıda bu planın bir parçası.Çünkü biliyorlar ki Türkiyenin yumuşak bir karnı olan cari açık sorunu var ve burayı temel alarak yükleniyorlar.Yükleniyor düşman ordularının üçü beşi ulusum korkma birbirine kenetlendikçe geldikleri gibi gidecekler. Bakın son 3-4 aydır bütün derecelendirme kurluşları uluslararası büyük bankalar özellikle amerika menşeli olanlar hep Türkiye aleyhine olumsuz yorumlar yapıyorlar.Bu bize ekonomik saldırlarının kanıtıdır.Allahın izniyle başaramayacaklar ama Türk milleti çalışkandır.Türk milleti azizdir.Türk milleti gerektiğinde düşmana haddini bildirir.

  • Günaydın canım 17 Mayıs 2018 18:26

    Dolar 5 tl çünkü reis faiz arttırmaz yaşa rte yapma faiz artışı dolardan memnunuz söz 5 ten bozcammm

  • ordu17 Mayıs 2018 17:36

    ülke demokrasiye geri dönere dolar hemen düşer. böyle tek adam yönetiminde devam ederse devamlı yükselir

  • ıtri17 Mayıs 2018 18:52

    faizin, doların, enflasyonun, işsizliğin, cari açığın, bütçe açığının yüksek olmasının tek bir sorumlusu var. damda gezer, miyav der, seçim zamanı trafolara girer...

  • Sefer 17 Mayıs 2018 17:03

    Bunları tahmin etmek zor degil ki al bende yapayım ilk olarak 4 60 sonra 4.80 rahat görür nede olsa müdahale etmeye yemiyor.

  • armagan17 Mayıs 2018 15:27

    yorum yapmamışsınki bilinenleri yazmışsın bu iş karşılığında ücret bile alıyosundurbizede yazıkkı aceba bişey yazacakmı diye okuyoruz !!!!

  • Okie Dokie17 Mayıs 2018 14:45

    İş işten çoktan geçti. Bu saatten sonra doları 4.20 yapsanız bile enflasyonu %12 altına indiremezsiniz. Geç kaldın Çetinkafa.

  • demirkan 17 Mayıs 2018 14:41

    DOLARIN ATEŞİ NE ZAMAN SÖNER. BİR KOVA SU DÖKERSEN SÖNER.

  • halkbank17 Mayıs 2018 15:14

    demirkan sabah satış emri verdin mi ? yoksa melül melül izlyormusun ? tavan tavan götürmediler hayret ! citinin mal sattığı tahtada hisse çıkar mı ? yüklü ceza gelirse bedelli olabilir haberin olsun ! y.t.d.

  • POLAT17 Mayıs 2018 14:38

    Doların ateşi bu kafayla gidersek zor düşer hedef yakın planda 5 tl

  • Yatırımcı17 Mayıs 2018 14:31

    Şok faiz artırımı olmadan doların ateşi dinmez. Eğer 7 Haziran beklenirse kademeli olarak yükseliş devam edebilir.