E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcısına vergi sürprizi---

Borsa yatırımcısına vergi sürprizi

Borsa yatırımcısına vergi sürprizi
19 Aralık 2014 - 07:05 borsagundem.com

Başbakan Ahmet Da­vu­toğ­lu­’nun ye­ni pa­ke­tin­den bor­sa­ya ver­gi sür­pri­zi çık­tı

Hükümet, 2008 krizinde yatırımcıları çekmek için kaldırdığı borsa vergisini yeniden getiriyor. Davutoğlu’nun açıkladığı ikinci pakete göre hisse senetlerine elde tutma sürelerine göre farklı vergiler uygulanacak.
 
Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu, eko­no­mi­de dö­nü­şüm sağ­la­ya­ca­ğı­nı ifa­de et­ti­ği ikin­ci dö­nü­şüm pa­ke­ti­ni açık­la­dı. Da­vu­toğ­lu­’nun ye­ni pa­ke­tin­den bor­sa­ya ver­gi sür­pri­zi çık­tı. Tür­ki­ye­’yi kü­re­sel kri­zin­den ko­ru­mak ama­cıy­la 2008 yı­lın­da kal­dı­rı­lan bor­sa ver­gi­si­nin kü­re­sel çal­kan­tı­la­rın ye­ni­den art­tı­ğı, ge­liş­mek­te olan ül­ke­ler­den ser­ma­ye çı­kı­şı­nın baş­la­dı­ğı bir dö­ne­me denk gel­me­si dik­kat çek­ti.
 
KAYITDIŞI BAŞKA BAHARA

 
Hü­kü­me­t­in ikin­ci grup ey­lem pla­nın­da top­lam 8 prog­ram yer al­dı. Bu prog­ram­la­rın 7’si­nin ay­rın­tı­sı açık­la­nır­ken me­rak­la bek­le­nen ka­yıt­dı­şı­nın azal­tıl­ma­sı prog­ra­mı sa­de­ce “baş­lı­k” ola­rak kal­dı. Bu prog­ra­mın da­ha son­ra ay­rı­ca açık­la­na­ca­ğı be­lir­til­di.
 
2 YIL VADE KRİTİK EŞİK
 
İkin­ci grup prog­ram­lar; üre­tim­de ve­rim­li­lik, yur­ti­çi ta­sar­ruf­lar, İs­tan­bul Fi­nans Mer­ke­zi, ka­mu har­ca­ma­la­rı, ka­mu ge­lir­le­ri, iş ve ya­tı­rım ge­liş­tir­me ve is­ta­tis­ti­ki bil­gi baş­lık­la­rın­dan olu­şu­yor.
 
Ha­len bor­sa ka­zanç­la­rı dı­şın­da­ki tüm ta­sar­ruf ve ya­tı­rım araç­la­rın­dan yüz­de 10 ci­va­rın­da sto­paj (ver­gi) ke­si­li­yor. Açık­la­nan ye­ni prog­ra­ma gö­re Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı, tıp­kı ban­ka mev­du­at­la­rın­da­ki va­de far­kın­da ol­du­ğu gi­bi his­se se­net­le­ri ka­zanç­la­rı­nı da el­de tut­ma sü­re­le­ri­ne gö­re fark­lı oran­lar­da ver­gi­ye ta­bi tu­ta­cak. Böy­le­ce 2 yı­lın al­tın­da his­se se­ne­di alım sa­tım­la­rı­nın tü­mü sü­re­ye bağ­lı ola­rak ka­de­me­li ar­tan ver­gi­len­di­re­cek.
 
TEBLİĞ YETERLİ OLACAK
 
Ye­ni sis­tem­le bir­lik­te bor­sa­da sü­rek­li alım sa­tım ya­pan­lar ka­zanç­la­rı üze­rin­den en yük­sek ver­gi­yi öde­ye­cek. Bor­sa ver­gi­si, ta­sar­ruf­la­rın uzun va­de­ye kay­dı­rıl­ma­sı po­li­ti­ka­sı alt baş­lı­ğın­da açık­lan­dı.
 
Ver­gi oran­la­rın­da ya­pı­la­cak de­ği­şik­lik için Ma­li­ye'nin teb­liğ çı­kar­ma­sı ye­ter­li ola­cak. Ay­rı­ca ya­pı­la­cak bir ye­ni­lik­le banka­lar ara­sın­da pa­ra gi­bi al­tın trans­fer edil­me­si de sağ­la­na­cak.
 
KIYILARA DEV YATIRIM
 
Prog­ram­da de­ğer­li ve kıt kay­nak ola­rak ta­rif edi­len kı­yı alan­la­rı­nın ko­ru­ma-kul­lan­ma den­ge­si­ni gö­ze- te­rek bü­tün­cül bir çer­çe­ve­de ele alı­na­rak ül­ke kı­yı­la­rı­nın ras­yo­nel ve sür­dü­rü­le­bi­lir yö­ne­ti­mi­ni sağ­la­mak üze­re Bü­tün­le­şik Kı­yı Ala­nı Yö­ne­tim Plan­la­rı­’nın ta­mam­lan­ma­sı ön­ce­lik­ler ara­sı­na alın­dı­ğı ifa­de edil­di.
 
Kı­yı­lar­da stra­te­jik ve bü­yük öl­çek­li ya­tı­rım­la­ra uy­gun yer­le­rin tes­pit edi­le­ce­ği be­lir­ti­len prog­ra­ma gö­re, kı­yı­lar nük­le­er san­tral, ra­fi­ne­ri ve ben­ze­ri dev ya­tı­rım­la­ra açı­la­cak.  (Bugün Gazetesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erdinc 22 Aralık 2014 23:31

    Ekonomiden anlamamak bu.Ekonomiye darbe vurmak sermayeyi kaçırmak bu olsa gerek.

  • goldsmaduruyuz 20 Aralık 2014 18:04

    bizde verecekmiyiz kazanan verecekte parası sahtekar patron görünümlü patronlar tarafından gasp edilen yatırımcı ne olacak öyle duruyor lotlar gücü veren biz tekmelenen itilen kakılan yine biz olmayalım artık yeter

  • saçma20 Aralık 2014 01:26

    zaten zor kazanıyoruz grafikmiş kap haberleri japon mum formasyonları yorumları takip et karar ver al sonra bir katakülle dipten tekrar al sat al sat zararı kurtar az kara razı ol sonra vergi saçma ya altın alıp satmak daha karlı

  • YENİDUNYADUZENİ19 Aralık 2014 23:09

    saçma sapan olmuş. neden derseniz. git sigortalara 5-10 yıl için %25 teşvik ver. Yerli borsaya vergi koy. neresi adalet. yani milelt dolar-altın alsa daha mı iyi. olmamış yatırımı bistte cekme yerine uzaklaşma derdinde olmuş. madem öyle kaldır sigortalardan %25 teşviki ihtiyacın yoksa ülke içi kalkınma ve sermayenin ülke içinde korunmasına.

  • borsalar bitti uzatmalar oynanıyor19 Aralık 2014 16:37

    en mantıklısı bir lot bile hisse taşımamak,nakde geçip 2015'de keyfe bakmak.Fed faizleri mart sonrası yükseltecek deniyorsa,tüm dünyada borsalardan kaçış martta değil yıl başında başlar bence kimse olacak bir şeyi sonrasına beklemez,ruslar batmak üzere,venezüella battı,çin tehlikesi var,avrupa zorlanmakta...

  • para borsalardan kaçar19 Aralık 2014 16:03

    karar verilmişse vergi geliyor demektir.Zaten şirket karları seneye düşecek gibi,tüm dünyada özellikle petrol üreticilerinde şirketler batacak hatta bankaları da batacak ise rusya,çin zor duruma girecekse,ab zaten sıfır büyüme bankaları karsız ise 2015 borsada kalanlar yandı gülüm keten helva.

  • ky19 Aralık 2014 13:00

    vergi gelirse borsa tamamen biter;yatırımcı kaçar...

  • Deli Adam19 Aralık 2014 11:39

    Eller gider aya, biz hala yaya.Finans merkezi olacaz, borsamız gloabal olacak densin, sonra tutup 2-3 yılda borsaya vergiyi bir koy bir kaldır.Tasarruf yok, tasarruflar artsın deniyor, böyle mi özendiriyorsunuz tasarrufa yatırıma? İstediğiniz vergi gelirini artırmak ise, samimi iseniz borsa için, önce oturun çözün şu borsanın, yatırımcının sorunlarını, sarın kanayan yaralarını.Onca batık, kapanan şirket var,insanların birikimleri, milli servet talan ediliyor, buna bir dur deyin.Borsa sadece yabancı yatırımcı, büyük fonlar demek değil.Onlar bu işin üst katlarıdır, küçük yatırımcı işin temelidir.Temel sağlam olmazsa, yarın birgün o üstüste yükseltmeye çalıştığınız bina çöker.Bu iş hiç iyi gitmiyor sayın yetkililer, yanlış hesaplar yapıyorsunuz.Küçük yatırımcı her geçen gün kaçıyor, kabuğuna çekiliyor.Küçük yatırımcı olmazsa borsa da olmaz.Ne aracı kurumlar para kazanır, ne borsa kazanır, ne de devlet. Kazanan sadece büyük fonlar, yabancılar ve 3-5 dolandırıcı olur.O borsayı da bir daha kralı gelse düzeltemez.Tekrar ediyorum, amaç üzüm yemekse, borsayı geliştirmekse, oturun dürüstçe samimice dökün etekteki taşları, vurun neşteri gereken yerlere, kan dökülecekse dökülsün biraz ama yaraları tedavi edin, kangreni durdurun.Yapın bunları sonra bakın o borsa nasıl yine eski günlerdeki gibi para basıyor.

  • Erkan 19 Aralık 2014 11:17

    Sayın Başbakan vergi gelecek diyor bu haberde sitenin birkaç haber sonrasındaki yazıda da Sayın Babacan vergi yok hatta teşvikler yapmalıyız diyor.Sayın sayfa editörü hangi haber doğru ???

  • çakim benim19 Aralık 2014 11:13

    kayıtdışı başlık halinde kalmış, zengini korumaya devam. borsa zirvelerde ya yerli yatırımcıyı yabancı yatırımcıya yem edecekler. hayırlı bir şey beklemiyorum bunlardan amaçları hiç bir zaman iyi ve adil olmadı

  • itirazım var19 Aralık 2014 10:52

    saçmalık bir kere vade ve benzerlerinde kayıp yok,borsayı aynı kefeye koymak saçmalık siz hissede 2 yıl da bekleseniz 5 yılda bekleseniz para kazanmaya bilirsiniz.hadi illaki vatandaşın cebine el atacaksın bu anca kazançtan değil ancak yapılan işlemden küçük bir komisyon olabilir.yani 10bin liralık bir işlemden 1 lira olsa kimseye batmaz.

  • Goldaszede19 Aralık 2014 10:28

    Oncelikle ,Goldasda yapilan soygun sonucu elimizden alinan Hakkimizi Bir Odeyin,

  • vatandaş19 Aralık 2014 10:11

    @Kaan= Tam 100 de 100 atış.. O dediğiniz gayrimüslüm ülkelerde oluyor nedense..Bizimkiler Bambaşka dinden..Hz. Ömer kamunun bir mumunu bile kullanmamış!!

  • borsacı19 Aralık 2014 09:40

    Kayıplarımızda, bize birşeyler ödeyecekmisiniz? yada iki sandalye bir masa ile kurulmuş bazı şirketlerin ,vatandaşı borsa yoluyla dolandırması durumunda vatandaşın güvencesi olacakmı sayın hükümet, yada gereksiz politikalarınız yüzünüzdeb borsadaki düşüşte vatandaşı nasıl korumayı düşünüyorsunuz?

  • yusuf yıldız19 Aralık 2014 09:31

    zaten alsatlarda banka komisyon alıyor..üstelik kumarhaneye dönen borsada para kazanmak iyice zorlaştı...bir de vergi gelirse topla çanağı tarağı demektir bu..

  • kaan19 Aralık 2014 09:30

    senden 100 misli daha zengin ülkelerin bakanları pazara bisikletle gidiyor.millet asgari ücretle geçinmeye çalışıyor.oh s

  • cenk19 Aralık 2014 09:30

    Zararda ortak olacaklar mı :)

  • sakın ha ..19 Aralık 2014 09:25

    hiç mi bu işleri bilen yok oralarda , sistem zaten yerlerde demek ki niyet gömmek , o zaman yapın. el fatiha ..

  • ulus19 Aralık 2014 09:13

    yabancı yatırımcıya koy vergiyi takas onlarda gariban millet e ne vergisi akaryakıtdan aldığın yetmiyor mu

  • buffet19 Aralık 2014 09:11

    bunların durumu vahim.herşeye vergi.asıl amaç küçük yatırımcıyı bitirmek.yabancıdan alamıyor.bunlar bitmiş.uzatmaları oynuyor.

  • Cass19 Aralık 2014 09:07

    Herşeye okey ama bist yatırımcı kaybeder. Adam gider abd ye yatırım yapar.

  • durum kritik olunca19 Aralık 2014 08:58

    borsaya vergi koy hatta alsat çılara yüksek vergi koy ki sıcak para borsa hazine bonosu yerine konuta gitsin vergi ve risk az diye yapında görelim bakalım ne olacak konut balonunu şişirmeye devam edebilecekmisiniz..

  • Deneme19 Aralık 2014 08:53

    Hiç kafa basmıyor al satçı olmayan borsa da para bistten kaçar Bistten nemalanan sanayici de artık ugraşmaz buradan sermaye ile gider konut yapar konut satar.En temizi konut yap, konut sat.

  • KILIÇ19 Aralık 2014 08:23

    BORSA VURGUN KURUMUDUR SAKIN BURAYA PARA YATIRIMAYIN, BULAŞMAYIN

  • VATANDAŞ19 Aralık 2014 07:49

    SEN ÖNCE ELEKTİRİK TELLERİNİ YER ALTINDAN GEÇİR SONRA SOKAK LAMBALARINI GÜNEŞ ENERJİLİ YAP SONRA BUNLARI YAPARSIN DİLİN KEMİĞİ YOK 2 DAKİKADA ÜLKEYİ DÜZELTTİN

  • kerem19 Aralık 2014 07:15

    ayağına kurşun sıkmak diye buna denir işte. yasa yürürlüğe girdiği gün bir daha al-satçı bulamaz bu kafa! bak gör o zaman n'oluyor borsa o zaman!